“Dan D” za Aluminij: Rješenje, produžetak agonije ili kraj?

Nedjelja je “Dan D” za mostarski Aluminij.

Nekadašnji gigant koji je praktički u Hercegovini ostao jedini preživjeli od velikih tvrtki iz bivše države danas će ili konačno prestati s radom ili će, kako tvrde upućeni, produljiti svoju agoniju s nadom da će se neki sudbonosni korak postići, ali u što skorijem vremenu, te se situacija za dobrobit svih vezanih za tvrtku razriješiti, piše Večernji list BiH.

Jučer je se zbog ove situacije oglasio Neovisni sindikat zaposlenika Aluminija koji danas u podne planira blokirati trafostanicu u Čulama kako bi skrenuli pozornost na probleme poduzeća.

Rok do ponoći

Također, nakon prekjučerašnje izvanredne konferencije za novinare, na kojoj su se javnosti obratili čelni ljudi Aluminija d.d. Mostar, obznanivši najavu Neovisnog operatora sustava u Bosni i Hercegovini o isključenju Aluminija s elektroenergetske mreže sutra u ponoć, jučer je poslano novo priopćenje u kojem je odgovorio i pojedinim članovima Vlade Federacije BiH.

Aluminij nema vremena do petka. Nama je i dalje na snazi najava iz NOS-a BiH za isključenje s elektroenergetske mreže. Apeliramo na Vladu FBiH da do isteka sutrašnjeg dana reagira prema NOS-u i izričito zatraži suspenziju isključenja, ali i da djeluju u smjeru iznalaženja rješenja za opskrbu Aluminija električnom energijom, uz nužna jamstva za plaćanje, kazao je v. d. direktora Dražen Pandža.

Potpuna havarija

Ponovili su kako naglo isključenje Aluminija s mreže znači potpunu havariju.

“Smrzavanje” tekućega aluminija u elektrolitičkim ćelijama stvara mogućnost snažnih eksplozija i ugroze sigurnosti radnika u proizvodnom procesu. Ponovno pokretanje samo jedne planski ugašene ćelije iziskuje više od 90 tisuća eura novčanih sredstava. Aluminij ima 256 elektrolitičkih ćelija, a ovo bi isključenje bilo neplansko, izvan sustava i tekući bi metal ostao zarobljen u njima, te bi ponovno pokretanje premašilo milijardu maraka troškova. U prijevodu, to bi isključenje značilo Aluminijev kraj, stoji u priopćenju.

Aluminij danas ima 900 radnika, a računajući i kooperante, od njega živi 40 tisuća ljudi. Vlada FBiH vlasnica je 44 posto ovog poduzeća, mali dioničari imaju isto toliko, a RH 12 posto. U najboljim vremenima bilo je i interesa stranaca za kupnjom. Praktički, današnji dan je biti ili ne biti za nekadašnjeg giganta.

(www.jabuka.tv)


6 komentara

  • I to je jedan znak azurnosti nase vlast!Na zalost!Dok bosnjacki ministri milijune ulazu u nake ttecerazredne rudnike gdje su bosnjaci vecina.nasi ni prstom da mrdnu u vezi Aluminija!Ali isto tako moramo reci surovu istinu da se Aluminijski djelatnici u uprava ponasaju kao pijani ministri.Dijelili su i trosili i kapom i sakom.Taj lopovluk ne moze nitko na kugli zemaljskoj istraziti!Tako da mi ih u jednu nije bas ni zao!Neka osjete malkice kako je ne imati i ne primati acu zasvoj rad godinama.Neka nasi novci iz vecinskih hrvatskih zupanija obnavlja bosnjacke rudnike gradi puteve ide za place “sve po federalnom zakonu i ustavu”a mi cemo uvjek glumiti gospodu i tonuti u nasem lopovluku.I ispracati svoju omladinu preko granice!Znaci ISKRENO NIJE MI IH ZAO I NEKA SE I UGASE!ZAUVJEK!

    1
    3
    • Rozocaran *** dok smo mi radili za 600KM svi ste govorili stacete dole a kad su nam porasle plate za nas trud ,rad i odricanje onda ste poceli govoriti i lajati mrs ugasio ti se mozak

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.