Cvitanović: Prijedlog HNS-a bi riješio gorući problem, ali neće proći

Ilija Cvitanović, lider HDZ-a 1990, zaključio je da “partneri neće podržati” prijedlog HNS-a za izmjene Izbornog zakona dodavši da, ako bi se ovaj prijedlog našao u državnom Domu naroda, on bi ga osobno podržao.

Ocijenio je da bi HNS-ov prijedlog, iako “diskriminira Hrvate” u određenim područjima poput zeničke, tuzlanske ili sarajevske županije – “sigurno bio bolji” od sadašnjeg Izbornog zakona.

Cvitanović je u Danu uživo komentirao sve češće kritike i upozorenja američke administracije na račun prvog čovjeka HDZ-a BiH, Dragana Čovića. Kazao je da ne zna hoće li će Čović završiti na “crnoj listi” SAD-a, ali da bi mu sve ovo trebao biti “crveni alarm” da se mora vratiti povjerenje američke administracije.

To su naši strateški partneri, hrvatskom narodu i Bosni i Hercegovini, poručio je Cvitanović.

Komentirajući prijedlog odabira članova Predsjedništva BiH, kazao je kako bi “onaj tko bi na ovaj način bio izabran sigurno imao veću empatiju prema Hrvatima od sadašnjeg hrvatskog člana Predsjedništva.” Ovaj prijedlog bi riješio jedan gorući problem koji traje dva desetljeća. Nastavit ćemo se valjati u blatu ako ne dođe do ovog dogovora, dodao je.

On je kazao kako je bitno da na izbor člana iz reda hrvatskog naroda presudan utjecaj imaju Hrvati.

Vidjeli smo izjave ministra vanjskih poslova Elmedina Konakovića gdje su ponovno u prvi plan stavljene presude Europskog suda za ljudska prava, koje naravno treba provesti, ali ne može čekati i moramo u hitnoj proceduri provesti izmjene Izbornog zakona koje se odnose na “legitimno predstavljanje” u Predsjedništvu BiH, ustvrdio je Cvitanović i dodao:

Hrvati u pet županija se naglašavaju jer ih tamo živi najveći broj, ali mislim da ovaj prijedlog zakona neće biti podržan.

Iz Ambasade SAD-a kažu kako izmjene Izbornog zakona, u dijelu koji se odnosi na izbor članova Predsjedništva, nisu moguće bez izmjena Ustava BiH.

Mi smo bili na pregovorima u Neumu gdje su sudjelovale američka ambasada i Izaslanstvo EU. Bili smo na tragu tog rješenja koje je imalo za cilj da se otkloni diskriminacija u Ustavu, a to je ono famozno proširenje u članu 4 i 5, koji se odnose na Dom naroda i Predsjedništvo gdje bi se svakome omogućilo kandidiranje. U ovom trenutku nije realno da postoji politička volja da se promijeni Ustav BiH. Ako se ne promijeni Ustav onda mora se tragati za nekim drugim rješenjem, konstatirao je.

Govoreći o nametanju tehničkih izmjena Izbornog zakona, lider HDZ-a 1990 je prokomentirao kako bi on da je na Schmidtovom mjestu ostavio prostor da se pokuša ne utjecati na pregovarački status Bosne i Hercegovine u smislu donošenja odluke EU, no mišljenja je da će visoki predstavniku BiH ako to propadne nametnuti izmjene Izbornog zakona.

Objavljen Čovićev prijedlog izbora članova Predsjedništva BiH

(www.jabuka.tv | Foto: N1)

13 komentara

 • A jest ovaj Ilija pametan. Vratiti se povjerenju Amerikanaca. Ali oni nisu za to da hrvati biraju sebi hrvatskog clana presjednistva. E kako onda vjerovati bilo kome u BiH. Sto se tice bosnjackih politicara svi su isti. A njihov vjerski voda je i njihov poglavar koji kroji politiku u BiH. Amerikanci za sve ono sto rade na Bliskom Istoku izgleda da se iskupljuju ovdje u BiH i hrvati im služe za potkosurivanje za Irak, Siriju, Libiju, Palestinu itd. Hrvatski narod u BiH izgleda ima sudbinu Palestinaca. Ali mi gospodo nemamo hamasa. Nas je hamas i mudzahedini u BiH u ratu napadao, progonio i ubijao. I to je tolerirano Aliji i bosnjacima. Na kraju smo imali HZ- HB i onda nam je u Dejtonu na lopovski nacin, prevaru uzeli. I danas imamo da se mnogobrojniji narod u Federaciji bosnjaci iživljavaju na nama. RS ima svoje granice, skupštini, policiju, granice. Mi smo prevareni svaki puta.

  • Ne moze bit veci separatista od tebe i takvih kao ti…tebi i takvima treba viza da odete bilo gdje iz hercegovine a i bosne..l.p.

  • Nema od koga nije dobio lovu, SDA mu davao i daje šakom i kapom. Zato i štiti Sultaniju. Ovaj lik je hodajuća prevara.

   • A koalicijski partner Hdz mu neda i ono sto mu po izbornom rezultatu pripada a usput pa jel tvoj hdz sa sda 25 godina na vlasti bio

 • Ne vjeruj nikome tko ti nosi ili donosi poklone od pamtivijeka je izreka. Uz ovo dodao bi mogu oni nastojati da Hrvate asimiliraju u tzv naciju “bosanac” ili “hercegovac” , a to im je stvarni cilj na ovim prostorima. Neće uspjeti kao što im to sve nije prolazilo sve ove godine….u okrilju raznih juga/tuga.

 • GLAVNO JE DA DANAS LJETA GOSPODNJEG 2024-mi Hrvati u BiH imamo državu Hrvatsku iza sebe i uz sebe i kakva god bude geostrateška pozicija u Europi bila ratna , huškačka, prijeteća islamističkim ekstremizmom ili ruskim interesima na tzv zapadnom Balkanu-mi Hrvati imamo Hrvatsku iza sebe , pa neka se bosanski muslimani kurče do mile volje kako imaju iza sebe Tursku ili Saudijsku Areabiju ili Srbi Dodikovi Rusiju, nas Hrvate odavde može otjerati jedino Božja Sila ili Bog sam a On ne samo da nas neće otjerati nego će nam-pomoći pomesti naše neprijatelje, pa bili oni preko Drine, preko Atlantica ili pak domaći islamistički i religiozni prosunutski fanatici ma kako sebe zvali..Kako god bilo pobjeda je naša..

 • Treba vidjeti sto kaze nas bosanski ,,Ajatolah,,Reis Kavazovic koji se svaki dan obraća nacijibosnjacima i opominje ih, prijeti, naređuje, daje upute, smjernice mjesa se i vodi politiku kao vjerski poglavar, kao da zivimo u Iranu a ne BiH gdje zive tri konstutivna naroda, ravnopravna i ostali…Pa je li to normalno. Zamislite da to rade vjerske vode hrvata i srba…

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.