BiH ispunila još jednu obavezu na europskom putu

Započinjanjem pregovora o Sporazumu sa Agencijom za europsku graničnu i obalnu stražu (FRONTEX), Bosna i Hercegovina i Ministarstvo sigurnosti BiH u ponedjeljak su ispunili još jednu od obaveza na europskom putu.

Uz predstavnike tima BiH za pregovore o Sporazumu o suradnji sa FRONTEX-om, sastanku kojim je potvrđen početak ovog procesa prisustvovao je ministar sigurnosti Bosne i Hercegovine Nenad Nešić i zamjenik generalnog direktora za unutarnje poslove pri Europskoj komisiji Olivier Onidi.

Nakon uspostavljanja operativne suradnje s EUROPOL-om, ovaj sporazum je sljedeći važan korak za BiH u integraciji u zajednički europski sigurnosni prostor, priopćeno je iz Ministarstva sigurnosti BiH.

Danas ćemo početi proces koji neće za Bosnu i Hercegovinu značiti suradnju s jednom europskom institucijom nego potvrdu da smo dio zajedničke i kolektivne europske sigurnosti. Želim posebno istaknuti da su naše aktivnosti usmjerene na otklanjanje prijetnji i rizika, prvenstveno od organiziranog kriminala koji ugrožava razvoj i ekonomsku stabilnost BiH, te povećanje sigurnosti za građane BiH. FRONTEX će u tom smislu dodati novu dimenziju, ojačati naše granice i njihovu nepropustljivost za sigurnosne prijetnje i organizirani kriminal u ovo dinamično vrijeme migracija kao ozbiljnog izvora rizika svih vrsta, rekao je Nešić.

Naglasio je kako je FRONTEX potvrda da je BiH komplicirana država samo onda kada treba izgovor da se nešto ne uradi, a da je itekako funkcionalna i moguća u svojim ustavnim okvirima i okvirima Daytonskog sporazuma kada se žele stvari pomjeriti naprijed.

Nešić je pregovaračkim timovima poželio da efikasno privedu ovaj posao kraju, čime bi BiH prestala biti jedina zemlja Zapadnog Balkana koja nema suradnju s FRONTEX-om.

Zamjenik generalnog direktora za unutarnje poslove pri Evropskoj komisiji, Olivier Onidi, podsjetio je da je prošle godine napravljen veliki iskorak BiH uspostavljanjem pune operativne suradnje s EUROPOL-om, a da su pred nama pregovori i o suradnji sa FRONTEX-om.

Naglasio je da u situaciji kada postoji izuzetan pritisak ilegalnih migracija, izuzetno važna policijska suradnja i zajedničko djelovanje u čuvanju i kontroli granica, javio je BHRT.

(www.jabuka.tv)

8 komentara

 • Kako to sve brzo ide. Odjedanput im sve uspijeva. Dabogda Trump pobidija bagru globalisticku. Ovako ove sve vodi u EU-diktaturu.

 • Kakvi su ovo tekstovi? Narod ne zeli eu a vi uporno gurate te globaliste koji sve unistise,sto ratovima,sto namjernom uvedenom pandemijom!

 • Dohovor jo Frontexu su usvojili članovi Predsjedništva BiH g.Komsic, v.Cvijanovic i g.Becirevic a Ministarstvo Vanjskih poslova BiH i Ministarstvo Sigurnost BiH je zaduzeno za implementaciju.
  Bravo g.Komsicu, poslije ANP-a ide i Frontex, a sta je ćirilicar uradio?? Nakro se miliona od svojih kockoglavih Hahahahahahahaaha

 • Vas troje debila se mozete okupiti medjusobno i zajedno ruku pod ruku u ruski svet ili juznu osetiju s obzirom koliko nekog zaboli sto vas tri debila ”nije niko pitO zelim li u EU”

 • @Anoniman
  13. veljače 2024. u 11:19
  Jesi li ti bledno sa certifikatom?.
  Di te Rusija napada?. Amerika vodi imperialsticku politiku, imaju u 80 zemalja sirom svita svoje baze, a Rusi? Ono sto rade projeciraju na Rusiju, samo blendo viruje da je Rus globalna opasnost. To se zove pranje mozga, “zapad dobar – Rus los”, desetljecima to pumpaju kroz medije. Jeli WEF, GAVI, WHO stvorio Rus ili Amerikanci i Britanci?.

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.