Objavljen Čovićev prijedlog izbora članova Predsjedništva BiH

Predsjednik HNS-a Dragan Čović je dostavio bošnjačkim političkim predstavnicima (‘Trojka’) prijedlog izmjena u načinu izbora članova Predsjedništva BiH s teritorija Federacije BiH.

Predložen je jedan dodatni kriterij za hrvatskog člana Predsjedništva BiH i to da je uz najveći broj glasova potrebna i minimalno jedna pobjeda u nekoj od županija s hrvatskom većinom. Izbor bošnjačkog i srpskog člana Predsjedništva bi ostao isti kao i do sada.

U pojedinim medijima se moglo vidjeti kako bošnjački politički predstavnici, dominantno oporbeni (SDA), ali i iz redova ‘Trojke’, potaknuti mišljenjem i nekih predstavnika međunarodne zajednice u BiH, nastoje korekciju u izboru hrvatskog člana Predsjedništva uvjetovati izmjenama Ustava BiH. Međutim, i jednima i drugima je izgleda promaklo to što je ovaj prijedlog izmjena u izboru članova Predsjedništva BiH već bio na ocjeni pred Ustavnim sudom BiH, navode iz HNS-a.

Nadalje, Hrvatski narodni sabor podsjeća kako je u travnju 2022. godine Dom naroda Parlamentarne skupštine BiH usvojio Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Izbornog zakona BiH na koji je Klub Bošnjaka u Domu naroda PS BiH uložio zahtjev za zaštitu vitalnog interesa bošnjačkog naroda.

Sastavni dio tada predloženih izmjena Izbornog zakona BiH je upravo i tekst koji se odnosi na izbor članova Predsjedništva BiH koji je sada ponovno predložen od strane HNS-a i dostavljen ‘Trojci’.

Ustavni sud BiH je 26. svibnja 2022. godine, razmatrajući zahtjev Kluba delegata bošnjačkog naroda u Domu naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine o destruktivnosti po vitalni interes bošnjačkog naroda u Bosni i Hercegovini u Prijedlogu zakona o izmjenama i dopunama Izbornog zakona Bosne i Hercegovine broj 02-02-1-639/22 od 22. travnja 2022. godine, usvojio odluku U-14/22 gdje u točki 47. stoji: „Ustavni sud zaključuje da Prijedlogom zakona o izmjenama i dopunama Izbornog zakona Bosne i Hercegovine broj 02-02-1-639/22 od 22. aprila 2022. godine nije povrijeđen vitalni interes bošnjačkog naroda“, stoji u priopćenju.

Dakle, dio teksta izmjena Izbornog zakona o izboru članova Predsjedništva koji će se naći u proceduri pred Parlamentom BiH već ima ‘zeleno svjetlo’ Ustavnog suda BiH sa jasnim stavom da ne postoji ugrožavanje vitalnog interesa Bošnjaka, napominju.

Vjerujemo kako će ovo donekle smanjiti nepotrebna i neargumentirana protivljenja izmjenama Izbornog zakona gdje se u dijelu koji se odnosi na izbor Hrvatskog člana Predsjedništva uvodi dopunski kriterij koji ni na koji način ne utječe na izbor ostalih članova Predsjedništva BiH, zaključuje HNS u priopćenju.

Pogledajte prijedlog Izbora članova Predsjedništva
 • Članove Predsjedništva Bosne i Hercegovine (u daljnjem tekstu: Predsjedništvo BiH) koji se neposredno biraju s teritorija Federacije Bosne i Hercegovine – jednog Bošnjaka i jednog Hrvata – biraju birači upisani u Središnji birački popis za glasovanje u Federaciji Bosne i Hercegovine. Birač upisan u Središnji birački popis za glasovanje u Federaciji Bosne i Hercegovine može glasovati ili za Bošnjaka ili za Hrvata, ali ne za oba.
 • Svi kandidati Bošnjaci čine listu bošnjačkih kandidata. Izabran je bošnjački kandidat koji dobije najveći broj glasova među bošnjačkim kandidatima u Federaciji Bosne i Hercegovine.
 • Svi kandidati Hrvati čine listu hrvatskih kandidata sa koje je izabran kandidat ako:
  dobije najveći ukupan broj glasova među hrvatskim kandidatima u Federaciji BiH uz uvjet da je taj kandidat osvojio najveći broj glasova među hrvatskim kandidatima u najmanje tri od pet županija, i to: Hercegovačko-neretvanskoj, Srednjobosanskoj, Zapadnohercegovačkoj, Hercegbosanskoj i Posavskoj. Ukoliko kandidat koji je osvojio najveći broj glasova u Federaciji BiH ne zadovoljava navedeni uvjet, uzima se sljedeći kandidat sa liste hrvatskih kandidata po broju glasova i tako do kraja liste dok se ne pronađe kandidat koji zadovoljava navedeni uvjet.
 • Ukoliko hrvatski kandidat nije izabran sukladno odredbama stavka 3. točka a) ovog članka, onda je izabran hrvatski kandidat koji dobije najveći ukupan broj glasova među hrvatskim kandidatima u Federaciji BiH uz uvjet da je taj kandidat osvojio najveći broj glasova među hrvatskim kandidatima u najmanje dvije od pet županija, i to: Hercegovačko-neretvanskoj, Srednjobosanskoj, Zapadnohercegovačkoj, Hercegbosanskoj i Posavskoj. Ukoliko kandidat koji je osvojio najveći broj glasova u Federaciji BiH ne zadovoljava navedeni uvjet, uzima se sljedeći kandidat sa liste hrvatskih kandidata po broju glasova i tako do kraja liste dok se ne pronađe kandidat koji zadovoljava navedeni uvjet.
 • Ukoliko hrvatski kandidat nije izabran sukladno odredbama stavka 3. točke a) i b) ovog članka, onda je izabran hrvatski kandidat koji dobije najveći ukupan broj glasova među hrvatskim kandidatima u Federaciji BiH uz uvjet da je taj kandidat osvojio najveći broj glasova među hrvatskim kandidatima u najmanje jednoj od pet županija, i to: Hercegovačko-neretvanskoj, Srednjobosanskoj, Zapadnohercegovačkoj, Hercegbosanskoj i Posavskoj. Ukoliko kandidat koji je osvojio najveći broj glasova u Federaciji BiH ne zadovoljava navedeni uvjet, uzima se sljedeći kandidat sa liste hrvatskih kandidata po broju glasova i tako do kraja liste dok se ne pronađe kandidat koji zadovoljava navedeni uvjet.
 • Ukoliko hrvatski kandidat nije izabran sukladno odredbama stavka 3. točke a), b) i c) ovog članka, onda je izabran hrvatski kandidat koji dobije najveći ukupan broj glasova među hrvatskim kandidatima u Federaciji BiH.
  Člana Predsjedništva BiH koji se neposredno bira s teritorije Republike Srpske – jednog Srbina – biraju birači upisani u Središnji birački popis za glasovanje u Republici Srpskoj. Izabran je kandidat koji dobije najveći broj glasova.
 • Mandat članova Predsjedništva BiH traje četiri godine.

HNS BiH izrazio potporu plinovodu s RH i odbacio ”zlonamjerne interpretacije”

(www.jabuka.tv | (Foto: Fena)

27 komentara

  • Hrvati biraju svoje predstavnike i treba da ih biraju. Sto se tice izbora clanova predsjednistva zakon je jasan. Biraju se iz reda naroda jedan hrvat i jedan bosnjak u Federaciji. To je Dejton koji nikome neodgovara. Zasto nosiocima evropskih vrijednosti smeta izbor jednog ptedsjednika Bosne i Hercegovine.

  • Šta je više kakvo je namećanje koga moraš birati.Ovaj je dokazao da nije položlo prijemni za ovo trideset godina i da njega ne treba više birati.
   Nek bira ko koga hoće.Ovo je prevršilo više svaku mjeru koliko je postalo dosadno slušati.
   Trebalo je misliti kad se Deyton potpisivao.

 • Čoviću odgovara ovakvo stanje.
  Sve se može rješit kroz dom naroda, i tako promjeniti način izbora da se u domu naroda bira član predsjedništva. Vrlo je jednostavno i brzo rješivo

 • Eh, kad se samo sjetim kako smo dobro živjeli kad je drug Doobročinitelj bio član predsjedništva. To su bila zlatna vremena. Tada je spomenuti drug za svoju nesebičnu borbu dobio plemićku titulu i grb. Dvorac nije dobio, sam ga je izgradio novcem od prodaje žute pržine.

 • Dragi moj Covicu i HDZ pa vi ste se raspali unutra HNS vec na zalost zbog funkcija i pozicija nakon izbora. Dalje vaši koaliciski partneri NIP, Konakovic, Kemo Ademovic aidovac, SDP Niksic, Magazinovic, Helez, zatim Forto i njegova stranka nece da čuju za taj vas prijedlog. Na zalost umjesto se i Marko i Američka Ambasada i ako im to nije nadležnost i isto miniraju sve to. Da ne spominjemo SDA, DF, Sta BiH , NES itd. Reis kao glavni savjetnik i voda bosnjaka svaki dan ima po jedno priopćenje u medijima, Avazu na naslovnici i on kao vjerski voda daje bosnjackim politicarima smjernice sto smiju i moraju raditi. Znaci sve to Covicu sto vi predlažete na zalost vec u startu je osuđeno na propast. Jer niti jedna politicka bosnjacka stranka i bosnjacki prestavnik se po tom pitanju ne razlikuju. Vi hrvatski politicari im samo služite kao paravan za njihovu konačnu borbi sa srbima. A oni smatraju da su hrvate vec politicki unistili i doveli na rub gdje su nacionalna manjina. Sto prije se osvijestite i počnete konacno poduzimati konkretne korake u borbi za opstojnost hrvata u BiH kao ravnopravnog i konstitutivnog naroda ma koliko nas bilo prije ce se zavrsiti ovo nadmudrivanje u BiH. Srbi imaju jasan cilj, bosnjaci takode a vi hrvati vazda malo tamo malo ovamo i onda nista. Ove lupeže, lijenčine, ljigavce koji sjede u Parlamentu BiH a koji se ne jave za rijec po 10 god i vise a prestavljaju kao hrvate i za to uzimaju po 7 tisuca km mjesecno sto prije počešati jer su sramota za hrvatski narod. A vi ste ih prefercionslno progurali po naređenju mocnika i lokalnih tajkuna. I sada se cudimo sto smo u ovakvoj poziciji kao hrvatski narod… Koliko nam bosnjaci misle dobro i cine ovi nasi ljigavci koji su zasjeli u te fotelje a ne rade nista jos su gori od ti bosnjska.

  • Za 19,53:
   Ebo te Sejdo komšić lojavac kao i ti. Birajte ga sebi za člana Predsjedništva, ebo vam on nanu na tavanu – hajvanu!

 • Evo ga gori od pradida Bajden..potpuno posenilio i zaboravio na treći(,jer da ga je htio imali bi ga), pa zaboravio na stolni,pa na kanal na HR jeziku,pa na Leutara,Vladu Šantića i ine.
  Ne znam jeli zaboravio štafete,druga titu,kumrovec,radne akcije,crvenu knjižicu,UJDI,Soko..
  Nos te đa.o više vucibatino olinjala.

 • Kad veliki jugoslaveni i komunisti, ujdijevci postanu od boraca za jugovinu borci za hrvatski narod. A toga naroda sve manje u ovoj zemlji.
  Stvarno sarkastično, jadno i degutantno.

 • Jugoslavija viŝe ne pistoji zato ŝto je nisu viŝe htjeli Narodi koji tu žive i to su potvrdili svojim izborima 1990 godine.

  Ono ŝto je odbačeno nemože imati svoja legitimna obilježja i sa njima provocirati Narode koji su to odbacili.

 • Prvo moramo zabraniti jugoslavenska obilježja i zabraniti da jedan narod bira drugome narodu svoje predstavnike.

  Tek onda se možemo nadati boljem ozračju.

 • Jade jadne I ovi politicari I ovi Koji daju komentare radite ljudi za dobro svih nebitno kako ko zove obezbjedite narodima zivot uz njhov ,,rad,,sigurnost na sVakom Pedlju ove nase napacene Bi H koristite 30 g.onu staru,,zavadi pa vladaj,, neka vam svima Koji tako mislite sudi ONAJ JEDAN JEDINI U KOG SE ZAKLINJETE ILI KLANJATE MU SE SRAM DA VAS BUDE

 • Jednostavno rjesenje neka Hrvati izaberu 5 kandidata za predsjednika iz razlicitih stranki. Tako isto 5 Bosnjaka . 5 Srpskih i 5 ostalih. A onda svi gradani u BiH biraju od svih po jednog. Koji ce imati po jedan mandat od 4 godine. I svi zadovoljni.

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.