HNS BiH izrazio potporu plinovodu s RH i odbacio ”zlonamjerne interpretacije”

Hrvatski narodni sabor BiH odbacilo je “zlonamjerne interpretacije” oko izgradnje južne plinske interkonekcije između BiH i Hrvatske, nakon što se Dragan Čović našao na meti kritika američke administracije za opstrukciju toga projekta.

Držeći predavanje u Sarajevu prošloga tjedna pomoćnik američkog državnog tajnika za Europu i Euroaziju James O’Brien ponovio je optužbe na račun Čovića koje je nedavno, u pismu hrvatskom šefu diplomacije Gordanu Grliću Radmanu i njegovom kolegi iz BiH Elmedinu Konakoviću, iznio američki državni tajnik Anthony Blinken.

Blinken zatražio da se pritisne Čovića

Iz HDZ-a BiH i Hrvatskog narodnog sabora BiH, organizaciji koja okuplja najveće hrvatske stranke kojemu je Čović na čelu, nisu izravno odgovorili na optužbe o opstrukciji projekta plinskog povezivanja između Hrvatske i BiH, ali je jasno da su aludirali na posljednje istupe američkih dužnosnika.

Hrvatski narodni sabor BiH podsjeća na svoju bezrezervnu podršku projektu Južne plinske interkonekcije i apsolutno odbacuje zlonamjerne interpretacije kako pojedinaca tako i određenih medija, priopćili su iz Glavnog vijeća HNS-a BiH, koje je u ponedjeljak zasjedalo u Mostaru.

O’Brien kritizirao Čovića: Zato mladi ljudi napuštaju Hercegovinu

Dodali su kako je Južna plinska interkonekcija, koja bi trebala omogućiti opskrbu plinom BiH iz hrvatskog LNG terminala, od iznimne strateške važnosti za energetsku sigurnost BiH kako bi se smanjila ovisnost o Rusiji.

Čelnik HNS-a BiH Dragan Čović inzistira da plinovod kroz BiH izgradi i upravlja javno poduzeće sa sjedištem u Mostaru, dok američki diplomati ističu da taj posao treba povjeriti Bh. Gasu, kompaniji sa sjedištem u Sarajevu.

Čović o Južnoj plinskoj interkonekciji: Ne želim prodati interese bh. građana bilo kome

HNS navodi kako se upravo u tome slučaju radi o kompaniji koja je nezakonito radila, zbog čega je tuži mađarski FGSZ i traži 21 milijuna dolara odštete jer je 2021. jednostrano prešla na opskrbu plinom za BiH Turskim tokom, projektom Gazproma i Turske.

HNS je pozvao na jačanje strateškog partnerstva Bosne i Hercegovine i Sjedinjenih Američkih Država, te je istaknuo svoju opredijeljenost za euroatlantski put BiH, uključujući članstvo u NATO i EU. Izraženo je i očekivanje da će domaći političari iskoristiti povijesni trenutak, provesti reforme, uključujući i one o izbornoj reformi, te omogućiti da BiH u ožujku otvori pregovore s EU.

Grlić Radman o američkom pritisku na Čovića

(www.jabuka.tv)

3 komentara

  • Ovaj HNS je postao obicna sprdacina i pokriće Covicu za odluke koje on donosi uz naj uži krug poslusnika. Sto su to oni u HNS sprovela sto su nam obećali i cega su dosljedni ostali a da su na Saboru usvojili zaključke. Nista, samo djele tal i redaju svoju rodbinu i poslusnike na funkcije koje oni zele. Izborni zakon o kojem nam trube 15 god opet pao u zaborav. Konakovic se sprda u medijima na tu temu. Zalosno. MALE stranke i HDZ- 1990 su napustile HNS jer su svi prevareni. Zajednistvo postoji do izbora i pred izbore. Prioriteti isto tako. Kad izbori produ sve po starom, djeli pozicije i funkcije i proracun kako se i naučilo. Nacionalni interesi ne postoje… osim u predizborno vrijeme. Samo lud covjek, hrvat vjeruje vise u neko zajednistvo …!Sef Aida Kemo Adamovića visokopozicionirani clan NIPA Konakovicev covjek. I hrvati nesto očekuju. Smjesno. Neka gospodin kaze tko je ubio Yjozu Leutara i zasto su on i Mehmed Zilic taj slucajusmjerili u krivom smjeru ka hrvatima. Neka kaze tko je ubica i nalogodavac. A oni su saucesnici jer su dokaze uništavali i sklanjali. A radi se o klasičnom terorističkom cini na doministra Mupa u to vrijeme…

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.