Grlić Radman o američkom pritisku na Čovića

Južna plinska interkonekcija od strateške je važnosti za Hrvatsku, BiH i SAD, kazao je šef hrvatske diplomacije Gordan Grlić Radman, nakon što je u javnost procurilo pismo američkog državnog tajnika Antonyja Blinkena po kojemu Blinken čelnika HDZ-a BiH Dragana Čovića drži odgovornim za opstrukciju projekta.

Američki državni tajnik Antony Blinken zatražio je u pismu od šefova diplomacije Hrvatske i BiH Gordana Grlića Radmana i Elmedina Konakovića da izvrše pritisak na čelnika HDZ-a BiH Dragana Čovića ‘kako bi ‘prestao s opstrukcijama’ plinskog povezivanja Hrvatske i BiH.

Presliku Blinkenova pisma najprije su objavili internetski portali u Bosni i Hercegovini, a autentičnost je potvrdio ministar vanjskih poslova BiH Elmedin Konaković. U njemu se ističe kako je izgradnja Južne plinske interkonekcije između Hrvatske i BiH ključna za ‘vašu energetsku sigurnost’.

Taj projekt je od strateške važnosti i interesa za Hrvatsku, za Bosnu i Hercegovinu, naravno i za hrvatski narod u Bosni i Hercegovini, ali također i za naše američke saveznike, kazao je novinarima nakon sjednice vlade Gordan Grlić Radman.

Na pitanje novinara u vezi uloge Dragana Čovića, Grlić Radman je kazao da je Hrvatski narodni sabor, na čijem je čelu Čović, prošle godine ocijenio da su strateški iznimno važni izgradnja spomenutog plinovoda i euroatlantske integracije.

Podsjetio je i da je Vijeće ministara, čija je čelnica Borjana Krišto, članica HDZ-a BiH, također podržalo izgradnju Južne plinske interkonekcije, prenosi Hina.

Po Blinkenovim navodima, zahtjevi čelnika HDZ-a BiH da se osnuje posebna kompanija sa sjedištem u Mostaru koja bi realizirala izgradnju plinovoda s Hrvatskom predstavljaju dupliciranje, ekonomski je neodrživo i ugrožava cijeli projekt.

Blinken zatražio da se pritisne Čovića

Čović je nedavno za Večernji list rekao kako stranka želi da sjedište kompanije bude u Mostaru, a koja bi bila u vlasništvu Federacije BiH te da je njihov prijedlog posve usklađen s europskim direktivama i Europskom energetskom zajednicom.

Projekt Južne plinske interkonekcije trebao bi povezati plinovode Hrvatske i BiH, čime bi naša zemlja prestala biti ovisna samo o ruskome plinu koji pristiže turskim plinskim tokom. S Hrvatskom bi se trebao spojiti na području Imotskog, a unutar BiH bi imao dva odvojka – jedan koji vodi prema središtu zemlje, a drugi prema Mostaru.

(www.jabuka.tv | Foto: Davorin Višnjić/Pixsell)

14 komentara

  • I koja bi cijena tog plina (iz Amerike) preko Hrvatske i Imotskog bila ? ? u odnosu na ruski kojeg sad kupujemo ?? Znači pozadina stvarnih igara u BiH sad je izašla na vidjelo. Ameri ili Rusi pitanje je sad i glavno. Za koga ste vi ? Nema tu sredine. Ili smo za Hrvatsku našu maticu, a tj. Amere, ili smo za ruske ‘okupatore’ ? Sad vidite svi koliko je tu složena priča i kako se lome koplja upravo u BiH i preko BiH.

  • Ovaj lik nešto kao govori a nikad ne kaže ništa. Poanta je da su Ameri stali na žulj Čoviću koji bi htio sve pod svoju kontrolu stavit, bilo bi ok da je sve transparentno a ne kao do sada da sva javna poduzeća koriste pojedine političke grupacije kao svoju kravu muzaru. To rade i bošnjački, srpski kao i naši, svi na isti način. Imaš svoj teritorij i uzimaj i grabi koliko god možeš. Dosta je bilo, treba tome na kraj stat.

  • Haha bude li firma u sarajevu tesko se nasim adezeovcima domoljubima okoristiti, a ako je u mostaru prvo ce zaposliti svoju istaknutu stranacku mladez, a onda vjerovatno i postati suvlasnici firme. Drzi se Blinkenu, uz tebe smo

  • … za naše američke saveznike…
    Oni nisu nasi saveznici, Jugoslavencino. Oni su tvoji gospodari, moji nikada.

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.