Čović uvjeren da će BiH dobiti status zemlje kandidata do kraja 2017. godine

U povodu Dana Europe, hrvatski član Predsjedništva BiH Dragan Čović održao je u ponedjeljak u amfiteatru “Sokrat“ na Filozofskom fakultetu Sveučilišta u Mostaru predavanje na temu “Put Bosne i Hercegovine u Europu“, priopćeno je iz Službe za odnose s javnošću Predsjedništva BiH.

Tom prigodom Čović je studente upoznao sa svim aktivnostima koje su provođene na dosadašnjem putu BiH ka članstvu u Europsku uniju.

Istaknuo je kako je naglasak posebno bio na gospodarskim reformama, kao preduvjet za političku i pravnu stabilnost zemlje.

Predsjedništvo BiH preuzelo je inicijativu i osiguralo okvir za političko djelovanje te su sjednice, posebno za vrijeme predsjedanja hrvatskog člana Predsjedništva BiH, bile posvećene važnim pitanjima za nastavak europskog puta BiH. Stoga su zaključci usvojeni na sjednicama Predsjedništva BiH postavili dinamiku i obveze u ispunjavanju uvjeta prema izvršnoj vlasti.

Naglašeno je i kako su intenzivni susreti s EU dužnosnicima bili su nezaobilazan dio tih aktivnosti te da su sve pripreme za podnošenje zahtjeva za članstvo u EU dovele do toga da je na 19. redovitoj sjednici Predsjedništva, 28. siječnja 2016., donesena Odluka Predsjedništva BiH o podnošenju zahtjeva za članstvo, koji je naposljetku i predat 15. veljače 2016.

Isto tako, istaknuto je kako su daljnje obveze BiH nastavak političkih i gospodarskih reformi, kao i učinkovito funkcioniranje mehanizma koordinacije.

Na kraju predavanja, dr. Čović je istaknuo kako je uvjeren da će BiH, sukladno Master planu integriranja BiH u EU, dobiti status zemlje kandidata do kraja 2017. godine.

Uz hrvatskog člana Predsjedništva BiH, studentima su se obratili i rektorica Sveučilišta u Mostaru prof. dr. sc. Ljerka Ostojić, te dekan Filozofskog fakulteta dr. sc. Zoran Tomić.

(Fena)Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.