Čović u Maleziji otvara prostor za nove i veće azijske investicije u BiH

Vrlo intenzivnu vanjskopolitičku aktivnost predsjedatelj Predsjedništva BiH Dragan Čović nastavlja ovog tjedna posjetom Maleziji i sudjelovanjem na 11. svjetskom islamskom ekonomskom forumu (WIEF). Riječ je o iznimno značajnom ekonomskom i političkom događaju koji tradicionalno okuplja veliki broj svjetskih državnika i biznismena.

Svečano otvaranje

Predsjedatelj Čović je s državnim izaslanstvom već u Kuala Lumpuru i danas će nazočiti svečanom otvaranju foruma. Predviđeno je i izlaganje predsjedatelja Čovića u prvom dijelu foruma koji će otvoriti malezijski premijer Dato’Sri Najib Tun Abdul Razak. Predsjedatelj Predsjedništva BiH će imati i poseban sastanak s Ahmadom Mohamedom Aliem, predsjednikom islamske razvojne banke, financijske institucije s kojom bi BiH u budućnosti mogla intenzivno surađivati na mnogim razvojnim projektima. U tom svjetlu treba promatrati i sastanak s predstavnicima poslovnih vijeća Malezije i BiH.

Vrlo intenzivan radni dan predsjedatelj Čović će nastaviti sastankom s Y. Bhg Tun Musa bin Hitamom, predsjednikom svjetske islamske ekonomske fondacije, a potom i politički vrlo značajnim susretom s malezijskim premijerom Dato’Sri Najib Tun Abdul Razakom. Čović će biti gost i na večeri koju premijer Malezije priređuje u čast šefova država i šefova izaslanstava na forumu. U srijedu je, prema službenom protokolu, predviđen sastanak članova bh. izaslanstva, predvođenog predsjedateljem Čovićem s Nazrin Shahom, sultanom Federalne države Perak. Čović će biti gost i na grand večeri u organizaciji Nacionalne promotivne trgovinske agencije MATRADE.

U četvrtak će se predsjedatelj Čović sastati s predstavnicima Binary Sveučilišta, čime se završava službeni dio višednevnog posjeta Maleziji. Ova azijska zemlja igra važnu ulogu na međunarodnom ekonomskom i političkom planu.

Poboljšati suradnju

Malezija je kroz nekoliko investicija prisutna u BiH, ali opća je ocjena kako mogućnosti suradnje dvije zemlje na gospodarskom planu ni izbliza nisu iskorištene. Generalno gledano, BiH malo ili nimalo koristi mogućnosti suradnje sa zemljama iz tog dijela svijeta. Islamske financijske institucije su, također, tek sporadično pomagale neke razvojne projekte u BiH, a posjet predsjedatelja Čovića Maleziji i njegovo obraćanje sudionicima 11. svjetskog islamskog ekonomskog foruma, kao i sastanci s čelnicima nekih od institucija, dobra su prilika da se stvari pomaknu u pozitivnom smjeru.

S predsjedateljem Čovićem u državnom izaslanstvu BiH su predstojnica njegova ureda Tonka Krešić i doministar vanjskih poslova BiH Josip Brkić.

(Večernji list)


1 komentar

  • U akademskim krugovima u Mostaru se pušta probni balon o pisanju monografije o liku i djelu prenajdražeg druga Gage. Pojedinci koji su bili zaduženi za pojedine djelove cjeline se bune na moderatore jer kada su izbacili Titu i Sanadera ostala su samo dva prazna lista, pa je odlučeno čekanje do daljnjega, valjda će se nešto samo od sebe dogoditi, gdje bi i drug Gago mogao biti prisutan, iako možda, ne svojom voljom.

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.