Čović: Situacija u BiH krajnje ozbiljna

Hrvatski član Predsjedništva BiH i predsjednik Hrvatskog narodnog sabora (HNS) Dragan Čović ocijenio je nakon današnje sjednice Predsjedništva HNS-a u Mostaru kako je situacije u BiH krajnje ozbiljna.

– Nemojmo politički biti naivni jer ovu političku krizu koristit će oni koji možda imaju mnogo veći utjecaj od nas ovdje da dodatno ohrabre stvaranje nove krize i novih odnosa u BiH. Dovoljna je mala iskrica da se naruše svi odnosi – ocijenio je Čović nakon sjednice na kojoj se razgovaralo i o aktualnoj političkoj situaciji u BiH.

Izrazio je zabrinutost kada je u pitanju državni parlament gdje, kako je kazao, od ranije postoji prikriveni problem jer ne postoji klasična parlamentarna većine pa se o točkama dnevnoga reda glasuje od toga kakav imaju interes pojedine političke opcije.

U vezi s tim, najavio je sastanak sa strankama koje čine parlamentarnu većinu u BiH.

Govoreći o reviziji tužbe Bosne i Hercegovine protiv Srbije pred Međunarodnim sudom pravde u Haagu, kazao je kako se to nije trebalo uraditi na ovakav način.

– Ovako je ispalo da je to uradila jedna osoba, jedan narod što ne znači da sutra neki drugi narod neće nešto slično uraditi pa jednako obrazlagati sličnim argumentima – prokomentirao je Čović, napominjući da su ovo jako osjetljive teme.

Na pitanje hoće li predstavnici iz Republike Srpske izaći iz vlasti na državnoj razini, Čović je rekao da ne vjeruje da će se to dogoditi.

– Nitko se neće lako odreći pozicija koje je teško izborio – kazao je hrvatski član Predsjedništva BiH.

Izrazio uvjerenje kako će razgovori, koje vodi s predstavnicima međunarodne zajednice, također dati značajan doprinos u rješavanju krize. S tim u svezi, najavio u srijedu posjet visoke predstavnica EU za vanjsku politiku i sigurnost Federice Mogherini tijekom koje će, kako je kazao, osobno insistirati da se ni slučajno ne smije zaustavit put BiH da dobije kandidacijski status do kraja godine.

Predsjedništvo HNS-a na današnjoj je sjednici jednoglasno usvojio i smjernice o vođenju pregovaračke politike predstavnika Hrvata s predstavnicima druga dva naroda, odnosno s predstavnicima parlamentarnih stranaka u BiH oko izmjena i dopuna Izbornog zakona kada je u pitanju izbor članova Predsjedništva BiH, Dom naroda FBiH, te Grad Mostar.

– Kada je u pitanju izbor članova Predsjedništva BiH, definiran je model koji će biti temeljni u pregovorima – kazao je Dragan Čović te dodao kako je sagledano i drugih pet šest modela koje ostaju otvoreni kao dio pregovaračkoga procesa.

Otkrio je kako će HNS ponuditi takozvani ABC model za izbor člana Predsjedništva BiH koji će podrazumijevati tri izborna područja unutar Federaciji BiH, od kojih će jedan biti s dominantnim bošnjačkim, drugi s dominantnim hrvatskim stanovništvom, a treći u kojemu dominaciju nema nijedan od konstitutivnih naroda.

Iz ta tri područja, zbrajanjem glasova, dobit će se dva člana Predsjedništva BiH dok će treći biti biran u Republici Srpskoj.

(Fena)


26 komentara

 • Za hrvate je neozbiljna od Dejtona na ovamo. Ovo je konačno došlo vrijeme da hrvatski političari,crkva progledaju i kažu jednom što žele za hrvate,katolike u BiH-ni i kakvo unutarnje uređenje žele.Ovako političari pričaju jedno,crkva ima svoje stavove a hrvati odlaze,umiru i nestaju.

 • Draganče, tko su to “oni”? Jesu li oni “naši” ili su “vaši” tj. “tvoji”. Mi( vascila bih) smo toliko mali, da se znamo u “vugla” i nema prodavanja “da-mu pod bubrezi”,valjda nisi “slep”- kod očiju-obadva ti ispala.

 • gospodine čoviću šta se brineš nećeš ti je braniti kao i dosada već sirotinja koju ste vi i slični vama opljačkali ali vama netreba dat da odete vani ako imaš savjest obrati se vi i slični vama

 • Gospodin,kao da se tek probudio,šta si radio sve ovo vrijeme?Čoviću,Čoviću:”Probudi se,nešto se dešava i tvoja se sudbina rješava”.Mnogi se sjećaju poruke posljednje titove štafete…..

 • Situacija krajnje ozbiljna,ma dajte molim vas….što kaže Marina Lovrić Mercel…Situacija je smješna,oni što su dobro zbrinuti su zabrinuti,a oni što su obespravljeni i poniženi se na pustu brigu dotičnog nasmiju….Konačno i dobro djelo ,izmamio osmjeh na licima ljudi,satranih svakodnevnim brigama i borbom za preživljavanje…

 • Situacija krajnje ozbiljna,ma dajte molim vas….što kaže Marina Lovrić Mercel…Situacija je smješna,oni što su dobro zbrinuti su zabrinuti,a oni što su obespravljeni i poniženi se na pustu brigu dotičnog nasmiju….Konačno i dobro djelo ,izmamio osmjeh na licima ljudi,satranih svakodnevnim brigama i borbom za preživljavanje…

 • Huškaš sokole? kad ti tu tikvu vidim uvik se pitam: kako te nije stid uopće istupati u javnosti? onda se sjetim da smo “mi” Rvati toliko glup narod jer taj isti narod svakih 4-5 god. glasa za sokolovu stranku i omogućuje da hobotnica još dublje pusti krakove da zarobljenoj žrtvi (nama) više nema izlaza.
  Kada čujem genijalne izreke poput “čović najozbiljniji hrv. političar u biH” ili “za koga drugoga glasati?” tražim đe mi je putovnica.. Ali si kažem, neću bit pička pa iseljavat koliko god ovdje pakao bio za običnog hrvatskoga građanina. Doći će vrijeme kada će past čović i bakir i milorad, kada će čovićeva wašmašina stat pred sud.

  Ljudi moraju znat: čović se ne boji Boga, ne boji se naroda, ne boji se udbe svoje, ne boji se sudova, ni balijskih ni srpskih ni stranjskih političara, on se samo boji da mu neko ne ugrozi financijska blaga koja crpi iz cijele naše Herceg Bosne.

 • Naravno dok ste vi jos na vlasti ,siguacija ce iz ozbiljne preci u kaoticnu.Ali nazalost niste vise nikome zanimljivi ,samo vam glave rastu ,vjerovatno su vam frizderi prazni mislite kako docekati kraj mjeseca,koliko racuna mozemo ostat duzni da ne iskljuce struju .Po ovome situacija je vec ne ozbiljna .vec preozbiljna.

 • Idi liži šupak Dodigu,pederu šugavi,nećeš ti u rov ni tvoje dijete,a neću ni ja više,takvi kao tvoj jaran Mile su nas napadali i uništili i ubili toliko života i razrušili toliko sudbina i gradova,i danas mu ti ližeš guzicu i njemu i Beogradu,srami se,ti si sramota za Hrvatski narod..

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.