Novinari u BiH traže beneficirani radni staž

Predsjednik Kluba novinara Banja Luke Siniša Vukelić predložio je Upravnom odboru Udruge BH novinari da i medijski radnici imaju beneficirani radni staž. Provjerili smo koliko je realno da i novinari stoje rame uz rame s policajcima, vojnicima, rudarima…

Radilo se o ljudskom ili faktoru prirode, novinarski posao jedan je od najstresnijih. Potvrđuje to i biznis magazin Forbes kada poslove prezentera i novinara stavlja među 10 najstresnijih u 2016. godini, piše N1.

Izloženost stresu, pogledu javnosti, rad vikendom – sve su to razlozi da i novinari dobiju beneficirani radni staž, predložio je Siniša Vukelić na sastanku Upravnog odbora Udruge BH novinari.

“Već postoji velika podrška kolega u Srbiji i Hrvatskoj, koji su također tražili beneficirani radni staž. U Srbiji je to bilo dva mjeseca na dodatnih godinu dana. Mislim, zakoni su na entitetskoj razini. Morale bi biti promjene u zakonodavnim organima, skupština na nivoima RS i FBiH, ali problem je jedan i može se riješiti na ovakav, istovijetan način”, smatra Vukelić.

Da zbog uvjeta rada novinari u radnom i mirovinskom zakonodavstvu ipak zaslužuju drugačiji tretman, smatraju i u Vijeću za tisak.

“Ne znam je li realno, ali je definitvno potrebno. Mi smo to tražili i kada sam ja u Jugoslaviji bila mlada novinarka. Novinarima jeste potreban beneficiran radni staž ili beneficije da se mogu oporaviti od dnevnih zadataka ili nečega što je vrlo stresno”, objašnjava Ljiljana Zurovac, izvršna direktorica Vijeća za tisak.

Da bi se na nekom radnom mjestu staž računao sa uvećanim trajanjem, postoje i uvjeti: tjelesni napor, štetni utjecaji i pored adekvatne zaštite, oštećenja zdravlja zbog štetnih utjecaja…

A kako izgleda rad u ovim uvjetima, najbolje zna Arijana Saračević-Helač, novinarka koja je kruh zarađivala pod kišama granata, piše N1.

“Kada sam počela raditi, profesionalno se baviti novinarstvom, prije 30-ak godina, prosječan životni vijek novinara je bio 51 godina. Ja nisam, ipak, na drugom svijetu. Naprotiv, u punoj sam snazi. Otkrivati kriminalce i lopove nije isto kao čitati najave u studiju ili izvještavati iz Parlamenta. Zato mislim da će ovaj prijedlog ostati samo prijedlog. Nažalost”, kaže Saračević-Helać.

Rame uz rame sa vatrogascima, rudarima, vojnicima, policajcima i novinari često jedu “kruh sa sedam kora”. Svjetska zdravstvena organizacija je stres na poslu davno prepoznala kao svjetsku epidemiju 21. stoljeća.

Izloženost stresu i drugim opasnostima kada je pitanju novinarstvo, radno i mirovinsko zakonodavstvo još nije prepoznalo, piše N1.

(www.jabuka.tv)


4 komentara

  • Neka vam beneficirani staž plate ONI ZA KOJE delate, hebo li vas tito i titine penzije-nasljedne od 45-e.IMA LI REVIZIJE ZA VAS,KOLJAČE I DJECU KOLJAČA. PO ČEMU STE NASLJEDILI PENZIJE I IMA LI REVIZIJE ZA VAS. Najmlađi korisnik partizanske penzije u bih danas ima 4 jahre- na temelju čega-druže Dragane? Od 4 jahre,koliko ima stahža u “jarebici”-……

  • žurno izvršiti lobotomiju
    iz ono malo mozga izvaditi socijalističko samoupravljanje
    zatvoriti, dobro zašiti

    p…. vam materinu

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.