Čović s Vučićem: Želja nam je pokušati zaustaviti negativnu atmosferu u BiH

Hrvatski član Predsjedništva BiH Dragan Čović izjavio je nakon sastanka s premijerom Srbije Aleksandrom Vučićem u Beogradu, kako se nada da će se negativna atmosfera koja se podigla u BiH u posljednje vrijeme biti zaustavljena.

“Želja nam je da pokušamo negativnu atmosferu u BiH zaustaviti. Hrvatski narod ima poseban imperativ, to je moja obaveza, da uredimo BiH po mjeri sva tri naroda. Uvjeren sam da BiH mora unutar sebe pronaći rješenja. Za BiH nema drugog puta osim europskog puta”, izjavio je Čović.

Kazao je kako je konačno vrijeme da se prestanemo baviti prošlošću i da se okrenemo budućnosti.

Što se tiče najavljenog referenduma u Republici Srpskoj, Čović je kazao kako očekuje da će se on održati, ali kako se tom pitanju nepotrebno posvećuje previše pozornosti.

“Stvorili smo pretjerane tenzije. I do sada sam imao stav da vlast u Republici Srpskoj može u skladu sa zahtjevom građana donositi odluke, ali da one moraju biti suglasne s odlukama Ustavnog suda i Ustavom. Oko toga ne bih špekulirao. Previše naglaska na jedno pitanje, umjesto da se bavimo životnim pitanjima”, istaknuo je Čović, navodi Tanjug.

Vučić je ponovio kako Srbija ni na koji način neće utjecati na odluku srpskih dužnosnika u BiH o referendumu.

covic_vucic_2

Foto: Predsjedništvo BiH

“Nismo podržali tu odluku, ali nismo vršili ni pritisak, niti ćemo na bilo koji način utjecati na odluku hoće li referenduma biti. Srbija je bila i bit će uz Republiku Srpsku”, kazao je Vučić, istaknuvši kako se iz tog stava čelnih ljudi Srbije ne trebaju izvlačiti zaključci o nekakvim podjelama.

“Nije ovo vrijeme podjele na huškače i izdajnike”, kazao je premijer Srbije.

Dodao je kako je Republika Srpska “imala više opcija, mnogo karata na koje je mogla odigrati”.

“To su naše taktičke razlike. Sada treba vidjeti što je moguće uraditi u budućnosti. Samo sam htio o tome razgovarati, a osobno sam se rukovodio interesima srpskog naroda s obje strane Drine. Mislim da smo sve uradili na najbolji način i ne mislim da će se oni predomisliti”, kazao je Vučić, dodavši kako ne smatra da je to najvažnije pitanje jer će se taj dan slaviti ovako ili onako.

Po njegovim riječima, Srbija će učiniti sve da očuva regionalni mir i stabilnost.

“Uvjereni smo da Republika Srpska i srpski narod neće nikoga napadati, ali nećemo dozvoliti nikome da napada Republika Srpska”, poručio je Vučić.

Vučić je dodao kako želi najbolje moguće odnose s bošnjačkim predstavnicima u BiH, ustvrdivši kako danas međusobno povjerenje nije na najvišoj razini.

“Želim vjerovati da nisam tome pridonio i da nisam kriv. I to ne samo ja, nego i vlada. Radit ćemo na izgradnji boljih odnosa. Odnosi su, i zbog BiH i Republike Srpske, veoma, veoma važni”, istaknuo je.

Izrazio je nadu kako će za nekoliko mjeseci atmosfera biti drugačija, jer sadašnja situacija nije dobra ni za jednu stranu.

“Vjerujem da će biti razgovora između Srba i Hrvata, između Srba i Bošnjaka, pa ako hoćete i između Hrvata i Bošnjaka. Zbog ovoga smo bar deset investitora odvratili od ulaganja na našim prostorima”, rekao je Vučić.

(www.jabuka.tv)


1 komentar

  • Tko je najviše nereda na Balkanu napravio u zadnjih 100 godina nego Srbija. I sada četnička govna seru o miru. A Dragan Čović im liže guzicu u BG. Isto tako Kolinda naša licemjerna. Sramota do koje mjere su hdz govnari nisko pali. I oni da nekome pametuju o domoljubju pih fuj bljak pjuc hdz govna licemjerna.

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.