Evo što trebate znati o vrtićima u Hercegovini

Mnogi mališani iz Hercegovine ovog rujna kreću u vrtić. U svim gradovima zapadne Hercegovine roditeljima se nude različite opcije, to jest gradski i nekoliko privatnih vrtića. I dok roditelji brinu jesu li donijeli pravu odluku kad su vrtići u pitanju, ekipa portala Jabuka.tv provjerila je kakva je situacija u nekoliko gradova Hercegovine. Prvenstveno nas je zanimala cijena te osnovne usluge koje se u vrtićima nude.

Telefonski smo razgovarali s tetama, vlasnicima vrtića i oni su nam dali osnovne podatke. Već tu se mogla povući zanimljiva paralela. Naime, velika većina vlasnica i ravnateljica privatnih vrtića odmah se javljala na telefon i bila susretljiva prilikom davanja podataka. Gradski vrtići u Ljubuškom i Grudama su nam bili nedostupni. Na službene brojeve telefona se nitko nije javljao pa smo do podataka o cijeni došli preko roditelja, a u Širokom Brijegu je ravnateljicu moguće dobiti samo u jutarnjim satima, ali barem ju je moguće dobiti.

Ovdje su prikazane samo osnovne cijene vrtića, postoji tu još dodataka, na primjer, ukoliko boravak uključuje i ne uključuje doručak i slično, a tu su i dodatni programi poput stranih jezika, plesa i dr. koji se dodatno plaćaju.

U Grudama postoji nekoliko privatnih vrtića, a za potrebe ove priče mi smo izdvojili vrtić Pony i vrtić Sunce.

U privatnom dječjem vrtiću “Sunce” u Grudama poludnevni boravak košta 160 KM (6 sati), a cjelodnevni 180 KM. Za drugo dijete cijena je 50 KM niža, a boravak trećeg djeteta u istom je vrtiću besplatan. Boravak djece do 20 mjeseci košta 250 KM jer ta dobna skupina zahtjeva posebnu pripremu hrane, presvlačenje pelena, itd. U vrtić se mogu upisati djeca od 18 mjeseci starosti. Ovaj vrtić organizira i produženi boravak koji košta 150 KM, a uključuje i odvoženje djece u školu. Također organiziraju i malu školu za djecu predškolske dobi koja se prije nisu susrela sa vrtićem. Mala škola bude dva puta tjedno, a cijena je 35 KM.

Podatke je za portal Jabuka.tv potvrdila ravnateljica Antonija Međugorac koja je i još dodala da su im kapaciteti za narednu školsku godinu popunjeni.

Dječji vrtić “Pony” u Grudama poseban je po tome što se rad s djecom odvija po Montessori programu, ali je i boravak u tom vrtiću najskuplji, to jest 300 KM. Vrtić prima djecu od 1 do 6 godina, a Montessori metoda podrazumijeva mješovite skupine u kojima se djeca potiču na razvoj, toleranciju i odgovornost.

Kako smo doznali od roditelja, cijena gradskog vrtića u Grudama je 180 KM za djecu iznad tri godine, a za mališane koji nose pelene, boravak u vrtiću košta 220 KM.

Široki Brijeg od nedavno je bogatiji za još jedan privatni vrtić. Riječ je o vrtiću “Koko i prijatelji” gdje boravak djece do tri godine košta 210 KM, boravak djece starije od 3 godine košta 180 KM, a vrtić nudi i uslugu produženog boravka. Cijena produženog boravka je 180 KM ako ne uključuje prijevoz i 200 KM ako uključuje prijevoz. Za ovaj vrtić već postoji lista čekanja.

Ravnateljica privatnog dječjeg vrtića “Osmijeh” u Širokom Brijegu, Mirna Leko, rekla je za portal Jabuka.tv da je cijena vrtića 18o KM za djecu stariju od tri godine i 210 KM za djecu mlađu od tri godine. Vrtić prima djecu već od godine dana starosti. Produženi boravak zbog nedostatka prostora nemaju, ali imaju program predškole, namijenjen djeci koja nisu pohađala vrtić, a žele se spremiti za školu. Program predškole košta 50 KM, a odvija se dva puta tjedno po sat i pol. Kapaciteti za ovu školsku godinu su popunjeni.

O Javnoj ustanovi dječji vrtić ‘‘Trnoružica” u Širokom Brijegu razgovarali smo s ravnateljicom Zdenkom Zovko, koja je za portal Jabuka.tv potvrdila da je cijena vrtića 195 KM za stariju skupinu i 220 KM za jaslički uzrast. Drugo dijete iz obitelji plaća nešto manje, a boravak trećeg i četvrtog djeteta iz iste obitelji financira grad.

Ukoliko se jave zainteresirani roditelji, još uvijek je moguće pronaći slobodno mjesto za ovu školsku godinu. Uslugu produženog boravka, prema riječima ravnateljice, nemaju.

Široki Brijeg je prema ovim podacima jedini grad u županiji u kojem je cijena gradskog vrtića viša od cijene privatnog vrtića.

U Ljubuškom smo razgovarali s ravnateljicom dječjeg vrtića “Leptirić”, Dubravkom Alilović. U tom vrtiću je cijena cjelodnevnog boravka 200 KM, a poludnevnog (6 sati po izboru roditelja) 150 KM. Minimalna starosna dob djece koju primaju je 18 mjeseci, a kapacitet vrtića je 40 djece. Što se tiče slobodnih mjesta, ima nekoliko mjesta u mlađoj skupini, ostalo je zauzeto.

U Posušju je, prema riječima predsjednice Upravnog vijeća JU Dječji vrtić Bajka Posušje, Zdravke Pišković, u tijeku je nadogradnja vrtića, to jest izgradnja dodatnog objekta uz vrtić. Cjelodnevni boravak u vrtiću košta 180 KM, a za jasličku skupinu 200 KM, a prošle godine zbog velikog interesa za cjelodnevni boravak, boravka na pola radnog vremena uopće nije bilo. Prema urađenoj anketi među roditeljima, nema potrebe za produženim boravkom. I u ovom vrtiću postoji program predškole koji košta 50 KM. Što se tiče ove školske godine, upisano je više od 85 djece što predstavlja pun kapacitet, potvrdila je za portal Jabuka.tv gospođa Pišković.

U privatnom dječjem vrtiću “Bambi” iz Posušja razgovarali smo s ravnateljicom Anitom Pralas. Njezin vrtić je, kako nam je sama rekla, u fazi odjave. Cijena vrtića je 200 KM za djecu u dobi od tri do sedam godina, a 230 KM za djecu od jedne do tri godine, odnosno djecu koja nose pelene. Kapacitet vrtića za ovu školsku godinu je popunjen.

Zanimalo nas je i kakvo je stanje u susjednoj županiji – HNŽ-u, pa smo kontaktirali vrtiće iz Mostara. Ustanova ”Dječji vrtići Mostar” u svom sastavu ima čak pet jedinica; cijena vrtića je 160 KM, jaslica 190 KM, a poludnevni boravak je 120 KM.

Za razliku od javnog, cijena privatnog vrtića u Mostaru je nešto viša. Ravnateljica privatnog vrtića ”Čudesna šuma”, Ivana Brkljača, za portal Jabuka.tv potvrdila je da je cijena jaslica 200 KM, cijena vrtića 180 KM, a imaju i produženi boravak, koji uključuje i prijevoz, te košta 220 KM. U ovoj školskoj godini vrtić nema slobodnih mjesta, a postoji i podulja lista čekanja za upis.

Zašto postoje ovakve razlike u cijenama, jesu li gradski vrtići preskupi, a privatni prepunjeni i je li moguće da se sustav koji ovdje vlada godinama nečujno prebija preko leđa onih najmanjih, najosjetljivijih i onih koji su za stanje, ovakvo kakvo jest, najmanje krivi?

(www.jabuka.tv)

Klikni OVDJE i posjeti naš LIFE kutak


84 komentara

 • Neka nama Baka servis kako da posaljem djecu u vrtic kada mi je placa 850km znaci pola svoje place za vrtic jad i tuga al tako nam i treba kad nas vode lopovi koje smo sami izabrali

 • Supp.stvarno ekstra,drzavi se ne mogu usporediti sa privatnim,……pogledajte samo koje dvoriste imaju …..vrtic planski odradjen …..razlika 10,15 km

 • Nema svak baku servis na zalost…..moje misljenje da nekih 10,15km vrijedi platiti vise….ako nista imaju dvoriste i namjenski odradjen objekat ……ja zadovoljna

 • Vrtic na zoricevini je super moja su djeca isla dolje i super im je bilo a i vidio se rad snjima kad su dosli u skolu. Nazalpst je najskuplji u bih a i hrvatskoj, a sve zahvaljujuci nacelniku i njegovim ljudima. Ljudi ne znaju da su tu temelji drustva, oni misle da lovu trebaju davati za turnir na trnu i crncu il…. ma mrs u mp3

 • Zivim u Svedskoj i za oba sina placam vrtic 1050 kruna(120 E)……Dolazim iz Hercegovine…..a to doli je cista pljacka….a dica imaju sve u vrticu i pelene i dorucak,rucak,medjubrok…….sve…..

  • jesi vidio ti kako je to u svedskoj pametnjakovicu .. pa ne treba ici u svedsku pogledaj u hrvatskoj kako je rjeseno i koja je cijena .
   a zasto ? pa zato sto grad , zupanija , drzava sufinanciraju cijenu za svako dijete pa je zato cijena ta koja jest . a kod nas imaju samo drzavni tj.”gradski” vrtici sufinanciranje i to izdasno a privatni nula , zero KM a cijena kostanja ista . eto moj presvetli don to ti je tako

   • Mili …..ti nisi shvatio poantu …..netribas se ljutit…..ovde na portalu samo komentiramo….ako se oces svadjat ja sam kriva osoba za to…..

 • Moje djete ide u državni vrtić i to se ne moze usporediti s ovim privatnim koji se otvaraju. Pa pogledajte samo prostor vrtica i skupine to je rađeno planski. A ovi privatni sve su to male prostorije gdje djeca borave. Ja sam pre zadovoljna sa tetama u vrticu Trnoružica na Zorićevini.

  • U nekim privatnim vrtićima djeca su prepuštena sama sebi to jeste tete ne vode računa o njima nema plana u vrtiću ne radi se sa djecom.

 • Ma drzavni vrtici su pravi vrtici, (u gradu i onaj na kruznom toku na puringaju), zgrada im je namjenska..imaju dvoriste..Od privatni jedino im onaj moze konkurirat na zaobilaznici. Zgrada ili prostor za vrtic treba bit namjenska i imat obavezno dvoriste. Sad da je 180 km malo preskupo je, za standard u Hercegovini (ZHZ, HNZ i HBZ). Kod nas na nas standard bi trebala bit cijena vrtica oko 100 km, malo nek vise opcina ili zupanija pomognu u sufinanciranju, kao sto je u Zg.

 • NE GLEDAM U 10-15 KM AL RAZLIKU SAM VIDJELA POSTO MI JE PRVO DJETE ISLO GODINU DANA U PRIVATNI VRTIC.KAD SAM DRUGO DJETE RODILA ,OBOJE SAM UPISALA U GRADSKI VRTIC NA ZORICEVINI.NIJE DA IH HVALIM AL SVI SU SUPER OD TETA DO OSTALOG OSOBLJA.RADE SA DJECOM TO SE VIDI A STO JE NAJ VAZNIJE IMAJU PROSTRAN UNUTARNJI I VANJSKI PROSTOR ZA IGRU U ODNOSU NA SKUCENE PRIVATNE VRTICE GDJE SAM SE BILA I SAMA UVJERILA A O PARKING MJESTIMA ISPRED VRTICA PRIVATNIH DA NE GOVORIM KATASTROFA

 • Gradski vrtici nekako uzeli za praksu da svake godine mjenjaju ime .Zasto ?
  Apsolutno sve ali sve imate placeno iz proracuna pa kako to da vi uspijete uz istu cijenu kostanja kao privatni , usput budi receno koji od opcine-grada dobiju od sake do lakta , nabit nenormalne dugove ?
  gospodo nesto je trulo

  • Mili u pravu si……a ja bisam nikakav pametnjakovic kao sto si reka……imam rodbinu u Hercegovini i sokira sam se kako to sve funkcionira…..netribas nikoga vrijedat na portalu……ja sam roden u svedskoj i samo sam ti reka kako to izgleda ovde

 • najbolji vrtic je vrtic u Posusju Bambi. troje djece mi je islo kod njih , ja super zadovoljna . ono ruglo od opcinskoga se ne moze stavljati u istu recenicu sa njim . A ostali vrtici ovdje hahaha pisurija za sebe .
  nepismene “tete” sa zavrsenom visom metalostrugackom , ni prijave ni nicega ali nas vrli nacelnik to pokriva pa moze da radi al kada se nešto desi e onda ce biti kasno moje drage .

  • Antonija ne mozes reci ruglo,tako sebe opisivas,za svoj novac nek roditelj bira gdje ce,a sto se tice skole jedino u gradskom vrticu su tete imaj zavrsenu skolu za odgajatelja,skupi cinjenice pa pisi,naravno imas pravo na svoje misljenje,ali nije u redu blatit druge!

  • Draga moja Antonija za svoj novac roditelj ima pravo voditi djec gdje hoce,spominjt ruglo je tvoje ruglo,a opcinski vrtic ima 8 tete zavrsenih sa Pedagoskom ,ja ne znam kako ocjenivat nekoga bez znanja?

  • Evo da se nadostavim na Kandelara… Svatko ima pravo na mišljenje, a svi vrtići u Posušju su prijavljeni i sve tete imaju završenu školu.. Trebaš imati provjerene informacije pa ih onda iznositi u javnost.

 • Nasa vlast bi trebala obratiti pozornost na gradski vrtic,ali to nikome nije zanimljivo,kao sto je netko napisao,bitnije je sponzorirati turnire. Ti mali ljudi ce postati nase drustvo sutra,zato se i zove predskolsko obrazovanje. Gradski vrtic na puringaju mislim da je najljepsi u ZHZ,dvoriste veliko,unutra prostrano…

 • Uvjeti su najbitnije za boravište djece ostalo je više manje mislim cijena je nebitna. Isto tako bitno je dali tete provede vrijeme sa djecom i na koji način. Ako su djeca u vrtiću prepuštene sama sebi to je problem veliki onda da je 100 KM taj mi vrtić ne treba ja sam zadovoljna sa svojim vrtićom.

 • Mojeg djeteta vrtić je super sve tri tete koje vode računa o djeci su super, nisu nemarne kao u nekim vrtićima sa djecom rade stalno imaju aktivnosti, djeca nisu prepuštena sama sebi, kao kod neki vrtića gdje su tete zakupljene drugim aktivnostima dok su djeca prepuštena sama sebi .

 • Steta sto nasa drzava nije Svedska il Svicarska hhee….. pozz mili il nemili okle infor.da je sve placenoo,nazalost niste u pravu…

 • Kod nas u hercegovini moze svatko otviriti “vrtic”i ne treba imati za to niti strucnu spremu a niti adekvatne prostore..
  Medutim na zalost djece i roditelja ,daleko je to od prave ustanove zvane vrtic , gdje postoje propisana pravila i zakon o prostoru i uvjetima da se vrtic otviri i tko su vlasnici vrtica..
  Zalosno,jer tu najvise ispastaju djeca.
  Tete koje rade u takvim vrticima nisu cudotvorci da se mogu posvetiti dovoljno svakom djetetu ,jer ih je previse u skupinama..
  Znaci ne postiva se ni propisan broj djece po skupinama.
  Sve se to odrazava na djecu ..
  Drzavni vrtic -sramotno sta nadlezni rade vrticima i zalosno koliko se nema sluha za tako vaznu ustanovu..

  • Tete nisu čudo tvorci slažem se. Ali i njih ima jako nemarni pa nedavno sam gledala slike što pojedina teta radi dok su na radnom mjestu sramota stvarno ne želim prozivate taj vrtić radi ostali uposlenika ali ako se onako čuvaju djeca onda je to sramota.

 • Sve to ok- cijene su u svakom vrticu umalo a mene zanima ovo- zasto se naplati roditelju cijeli mjesec ako dijete zbog bolesti nije islo pola mjeseca u vrtic? A npr ako neki mjesec ima par neradnih dana (iako uglavnom na te dane ne rade samo dom zdravlja,opcina i zupanija) naplate isto tako sve kao da su radili a nisu iako je vecina roditelja taj dan radila! To je cisti brzobrazluk a izgleda da na tom principu svaki radi! Tu bi trebali uvest praksu prozivke svako jutro,na kraju mjeseca vidjet koliko je tko isao i naplatit po tom principu! A ne moje djete nije bilo pola mjeseca u vrticu zbog pljuskavica i naplati cijeli mjesec kao da je dolazio i imao uredno dorucak,rucak.. Vlasnice vrtica malo razmislite o tome- nego nije vama u interesu,znate da ce posla uvijek bit jer jadni roditelji nemaju druge opcije nego plati i suti

  • U gradskim vrticima imate pravo platiti pola mj.ako vam je dijete bilo odsutno dva tj.i vise…naravno uz ljecn.potvrdu. Djeca su po normama u skupinama i od ove god.imate poludnevni boravak,…… p.s. imamo prozivku svako jutro,l.p.

 • Zasto skoro svaki vrtic naplati punu cijenu ako dijete iz opravdanih razloga nije bilo 2-3 tjedna u vrticu?!
  Svaki ‘neradni’ dan koji zupanija proglasi ne rade,iako vecina roditelja radi i isto tako sve naplate! Jako bezobrazno! Vlasnice malo se zapitajte! Vodite evidenciju koje dijete fali pa manje naplatite a ne takva praksa,jadni roditelj suti i plati jer nema izbora

 • Za X..
  Upravo je otvoren vrtic gdje vlasnica nema odgovarajucu strucnu spremu..
  Ima i ne prijavljenih privatnih vrtica takoder.
  Moje djete je bilo u skupini gdje je broj djece 38…

 • Majke ne primaju porodiljno .
  A djeca bi trebala imati besplatnj vrtić kolikk se uštedilo na porodiljnim, prevozu učenika studebara soc.ugroženima, branitljema itd itd
  Roditelji be bi smjeli plaćati vrtić više od 70-80 KM
  a ostslo platiti oni koji preusmjeravaju novac djece na neka nebirna digađanja kao folklir i seoske tekme koje se mogu igrsti i bez novca.
  A privstni vrtići bi se trbali graditi bamjenski i biti barem kao ovsj na Zoričevini.
  nedopustivo je da djeca borave u nekin mračnim podrumima ćijeli dan sa opasnim stepenicama premalo svjetla i apsolutno neorimjerenim prostrom za malu djecu. A roditelji bemaju izbora i moraju u te prodtore istavljati jadnu i uplakanu djecu.

 • Sramota je kakvi se podrumi nazivaju vrtićima i još je veća da to košta rodirelje 200 KM i da općina i ministarstvo ne subvenciraju plaćanje vrtića.nema porodiljnih 200 KM je previše i djete išli ne išlo.
  a o sadržaju u vrtiću se zna skoro da ga i nema.
  i zašto se ne može djete ne može upisati na pola radnog vremena i.plaćati upola ovako ekstremnk visoku cijenu vrtića..??????

 • Samo vrtićn na Zrićevini se može zvati vrtićem jer ima prostor i sadržaje koji bi svski vrtić minimalno trebao imati.
  a cijena vrtića je sramotno visoka .
  Vrtić bi trebso naplaćivati se i na sate a ne na mjesec i da kad je djete bolesno i kad ne ide danima moraš platiti cijelu mjesec.
  i zašto se ne može djete upisati na pola radnih sati i plaćati boravsj djeteta onoliko koliko je se i čuvalo i boravilo u vrtiću

  • Jeli molim te dali tebi tvoja firma ili ustanova plaća kad si na bolovanju plaća. Vi što mislite da se novci deru u vrtićima uzmite i otvorite vrtić i eto vam love. Ja ga ne bi otvorila za ne znam koje novce da ću zaraditi. Znate li kakao je raditi sa djecom!? Ovdje se vidi da su pojedinci ljubomorom i zavisti to je očigledno žalosno što nam takve tete odgajaju djecu žalosno je da pojedine tete pričaju o drugim tetama i pokazivahu neke glupe slike o radu tete u vrtiću a sa time samo pokazivahu svoju stvarnu ljusku sliku. Sve u svemu žalosno!

  • Očigledno ti ne znaš standarde vrtića dok tako pričaš što je za tebe vrtić velika prostorija od 500 metara kvadratni. Vrtić bi trebali naplaćivati na sate! Pa da je po tome ti bi imao plaću jako malu dali se tvoje radno mjesto plača po satu ili možda po minutama bez veze ti je ovaj zaključak. Gdje to ima da se plača po satima ja kakao znam nigdje u svijetu osim u tvojoj glavi..

 • Samo vrtić na Zrićevini se može zvati vrtićem jer ima prostor i sadržaje koji bi svski vrtić minimalno trebao imati.
  a cijena vrtića je sramotno visoka .
  Vrtić bi trebso naplaćivati se i na sate a ne na mjesec i da kad je djete bolesno i kad ne ide danima moraš platiti cijelu mjesec.
  i zašto se ne može djete upisati na pola radnih sati i plaćati boravsj djeteta onoliko koliko je se i čuvalo i boravilo u vrtiću

 • 200 KM za vrtić za jedno dijete bez obzira da li djete išlo ili neišlo u vrtić je svojevrsni porez na djete koje se rodilo u ovakvoj sredini još ako se zna da to djete nema ni poticaj kao tele .kao raznorzne seoske fešte itd….a majke nemaju ni porodiljnu naknadu ni porodiljno odsustvoi
  A kad djete roditelji odvedu u ureďene države npr. NJEmačku djete dobije odmah sve kao i mali njemci.I nikom nije briga.
  .

 • Prostor je najčešće najveći problem pri ideji otvaranja vrtića. U Državnom pedagoškom standardu predškolskog odgoja i obrazovanja je vrlo precizno navedeno koje kriterije prostor mora zadovoljavati. Uobičajene prepreke su što prostor nema adekvatnu visinu od 3 metra, ili nema dovoljno prostorija (kuhinja s posebnim ulazom, skladišta, veći broj sanitarnih čvorova, soba za odgajatelje, terase i dr.). Ako već imate prosotor koji zadovoljava gore navedene kriterije vodite računa da uz prostor mora biti vezano igralište (zelena površina) s kvadraturom od 15m2 po djetetu (npr. ukoliko imate prostor kapaciteta do 50-ero djece uz njega morate imati vezanu zelenu površinu od najmanje 750m2). Jako je važno znati da nije svejedno gdje otvarate vrtić. Iako je zakon za sve isti neki “detalji” negdje prolaze a drugdje ne. Tko ima ove uvijete nitko zato zašuti te babe nepismene!

 • Uskoro vam iz federacije dolazi inspekcija rada koja će procijeniti dali imaju vrtići uvijete za rad ili ne to je nedavno donesena na sastanku vlade federacije kontrola svih vrtića na području federacije do kraja godine.

 • Za majku-naravno da firme i ustanove plaćaju radnike na bolovanju i to do 42 dana a preko 42 da bolovanje plaća Zavod/jer si osiguran i plaćaš doprinise/i mislim da nitko na tebe vas nije ljubomoran kao što si napisala nego trebate zadovoljiti barem minimum uvijeta. .zna se kolika je potrebna kvadratura po djetetu, kolija je potrebna kvadratura vanjskog prostoa,koliko treba imati sanitarnih čvorova, koliko djece može spavati u 15 kvadrata, koliko treba zaposlenih teta i drugog osoblja. Da li djeca za toliki novac imaju učenje engleskog jezika i druge aktivnisti a da je 200 KM previše jest i da jedna teta čuva samo jedno djete .i naravno da trebate naplatiti roditeljima onoliko koliko ste čuvali djete
  Samo je adekvatan prostor vrtića i vanjskog prostora na Zorićevini.

 • za xx– Svaka plaća se u konačnici isplaćuje na onoliko sati koliko si radio tako da i tvoja satnica se računa ili još bolje po broju djece .skup vam je vrtić a sa malo sadržaja za djecu.
  A to da bi trebao vrtić biti od 500 kvadrata pa naravno da bi svaki vrtić trebao imati ukupno vanjskog i unutarnjeg prostora 500 kvadrata,od toga velikza 50-100′ djece veliki hol da se djeca mogu igrati i imati aktivnosti( otprilike kao cijeli privatni ),velike spavaone,veliku trpezariju , puno i umivaonika i wc ..puno svjetla i više teta pa bi djeca manje koristila zajedno pribor i cuce i boce jedno od drugih pa bi manje i bolesni bili….i evo ovaj gore “za pametnjakoviće” je napisao kako bi trebalo biti.
  I preskup je vrtić “mama” 200 KM i troje djece 600 KM . Za tu cijenu teta bi trebala čuvati jedno ili dvoje djece,bez uvrede.

 • A jeste svi pametni…blago nama!!!Malo sebe preispitajte,pa onda pamet “prosipajte”. Djeca su odraz obitelji iz kakve dolaze…a pojedinima je lakse okrivit tete,učitelje,profesore…za svoju ne sposobnost odgajanja!

  • Ti si sigurno tete iz vrtića koja si se našla u ovim komentarima ali prvo svoj pristup radu usavrši onda možeš kritizirati roditelje. Pojedina tete u vrtiću ne znaju ni svoju djecu odgajati, pa kako će onda i moje dijete. Slažem se da je kuće glavni odgojni centar ali se ne mogu složiti kad gledam ove slike što su snimili tetu dok se zabavlja u vrijeme radnog vremena, dok su djeci prepuštena sama sebi iz ovog se vidi da pojedine vrtiće treba pod hitno zatvoriti ili zaposli stručne osobe. Tete pojedine koje nemaju ni malo kulture ni pristojnosti niti škole za taj posao treba zabraniti rad u takvim ustanovama. Da imaju bar kulturu i pristojnost ne bi djecu prepustili da samoj sebi dok se one zabavljaju u radnom vremenu nego bi se posvetile djeci. Vi roditelji moji ako mislite da je ovo samo priča pitaj te djecu što tete rade na poslu i što su danas radili u vrtiću.

 • Slažem se vrtic je meni s dvoje djece zaista skup.Moji su bili pa mogu reci da sam izdvajala skoro cijelu placu za vrtic ali djeca su narasla,a ja imam posao.Da uvjeta bas i nema to se slazem,da je jednostavno nije!Dijece 30 jedna teta a druga se nadzire.Treba zaista biti Čarobnjak da bi ispunijo sve zahtjeve djece.Jelo, s pavanje,odlazak na wc i slično.Zato dragi roditelji strpljenja,drage tete hvala vam fo neba i puno zivaca,a dragi Gradonacelnice vrijeme bi bilo da pomognes.

 • Nemaju vrtici ni na Puringaju niti na Zodicevini normalne uvjete..
  Pogitovo Zoricevinu bi trebalo renovirati iz temelja.
  WC u vrticu izgleda kao da smo u 1916.u
  unutrasnjost tj. Vrata parketi sami zidovi uzas,
  Vrtici jedino imaju sansu uz dobro reniviranje idobru upravu da budu dobri vrtici.
  Istina imaju prekrasno dviriste koje treba cuvati od huligana i biti samo za vrtic

 • Baš tako sretan je onaj ko upiše djete u gradski vrtić imaju divan sunčan i prilagođen prostor ,spavaonice,igraonice,sanitarne prostorije,hol za ružno vrijeme ,trpezatiju ,ima i hrana ,engleski jezik i ostali sadržaji .Ali skup je kao i drugi i nema kompezacije ni sluha za djecu ali bar za isti novac djeca dobiju puno više .

 • A kad tete iz vrtića povedu djecu na Mediteran film festival (na crtić) i ostave dvoje djece u kinu!?

  • Draga zabrinuta mama,najbolje ispisite pa nađite nekoga da vam cuva dijete od 7-16 za 200 …i jos nek vam dijete doruckuje i ruca za isti novac…vi niste mama vi ste tracara …

   • Na svu sreću, moje dijete ne ide u vrtić gdje tete ostavljaju djecu na ulici. Roditelj treba biti zahvalan što premalo plaća (ne)čuvanje i doručak? Valjda nam i je tako što treba šutjeti i ignorirati problem. E neću! Po cijenu komplimenata nesavjesnih roditelja i teta koje su se osjetile prozvane…

 • Za abc……jedna teta .*čuva* 30 djece puta 200 Km je 6000 KM.ali nrovisno od cijene zar djetetu nije uskraćena skrb a teti je nemoguće skrbiti se o 30 djece?

 • Kome se obratiti da nam djeci bude bolje i da se smanji broj djece u skupini.
  Moja djeca idu na puringaj vec par godina.
  Nisam zadovoljna velikim brojem djece u skupini.
  Nisam zadovoljna ni jednolicnom ishranom.
  Ipak tu djeca borave dugo da bi imali takvu ishranu i samo dorucak i rucak.
  ..

 • Ooo prvo tete treba na vjestacenje kod psihica …o oo ima tu neuroticnih teta…a cijene…ljudi moji sve poludilo..pa sta ostane zeni od place akko ima dvoje djece…jedino ako radi u posti.elektricnom i sl.

 • Vrtic na purigaju. Islo 2 djece sad trenutno ide trece. Najjjjjbolji vrtic u gradu od teta do smjestaja i svega ostalog. Dorucak rucak i obrok nakon budjenja .ako djete nije islo 2 tjedan u mjesecu i donese se ljecnicka potvrda roditelj placa pola mjeseca .djeca smjestena u 5 razlicitih skupina i svi koji misle da nije tako neka provjere kod roditelja i ravnatelja .Istina cjena visoka al onaj tko zna sto se sve radi s tom djecom gore i sto sve ih nauce mislim da ce preci preko te neke razlike od 20 km ….svaka cast za sve i od srca vam hvala

 • Ovo su tek naznake vrtica.
  A to sa pravim vrticima nema veze ..
  Pola teta u vrticu nisu pismene da valja i nije mi jasno uopce kako su dosli do diplome.. ali zivimo gdje zivimo i sutimo jer ces dobiti po nosu ako bilo sto kazes ili se javis za bilo sto…
  Moje misljenje je da je vrtic na puringaju prljav ,zapusten i ne odrzava se okolis . Kad se tek otvorio bio je lijep i ugodan.
  moje djete islo u taj vrtic i to je bila druga prica nego sada kad vodim unuka..

 • Za mamu…
  Kako izmisljas da ima obrok poslije budenja kad nema..
  Moje trece dijete ide u gradski vrtic i nemaju uzinu ili vrlo rijetko dobiju krisku vica ili jednu napolitanku ili sakicu smokija.
  To nije obrok draga moja mama a mi placamo cijenu kao da imaju cetiri obroka.
  Sram bilo i opcine i onih koji vode vrtic..
  Ni jedan vrtic se nije placa na blok nego u sirokom brijegu…
  Neko je obliza prste i obroke dobio a djeca bas nisu dobro prosla niti sa igrackama niti obrocima…
  Sramota i pljacka zesca..
  Svasta tu ima i nije mi jasno da to tako prolazi …

 • Žao mi je te djece koji moraju u ovakve vrtiće kako kažete da nema ni hrane dovoljno., da su tete bez završenih fakukteta a kamoli prostora igračaka učenja jezika , bez velikog vanjskog i unutarnjeg prostora za igru i spavanje-bez dovojno sanitarnih čvorova i svi zajedno sa malo grupa i ostalih vrtićkih aktivnosti.pa šta se onda plaća 200 KM jer da je dobro djeca bi od dragosti išla a ne bi bila u zatvorenoj sibici sa još 20-30 djece.

 • Čitajuci komentare,osjetila sam potrebu da se i ja “javim” kao osoba s “druge” strane…Toliko napada na samo jednu stranu tj. moju i nasu-tete! Pa čak i do te mjere da se daju strucne dijagnoze preko portala. SRAMOTA!!! No to samo jos jednom pokazuje koliko smo mala i opasna okolina za normalan zivot! Moja predpostavka je da ove komentare pisu roditelji od djece koja borave u vrticima,jer naravno njima je najvise ” stalo” da u vrticu bude sve super od teta,hrane,higijene itd. A jel im stalo da je i kuci tako???Ne bih bas rekla. Svega i svaceka se i mi nagledamo…Djece zapustene u svakom pogledu…higijena,ishrana i da ne nabrajam dalje! Dragi roditelji budite svjesni kako god vasa djeca prenesu dogadjaje iz vrtica tako i nama prenesu i dogadjaje iz kuce! Da nam država funkcjonira dalo bi se svasta-nesto popravit,samo se pitam na kojoj strani bi bilo vise posla…LIJEP POZDRAV!!!

 • Tete kao stručna osoba bi trebala biti korektna i ne blatiti ni roditeljee a ni malu djecu koja nisu nizašto kriva za rszliku od tebe koja se baviš onim što nikako ne bi smjela u svom tako odgovornom poslu.a pogotovu kad djeca provode od 7 sati do 16 sati pod vašim nadzorom , cijeli dan,i vi bi ih trebali i hraniti i presvlačiti i da je sve u redu.a djeca jesu mala ali znaju i djeca i rodutelji kad je djete naspavano, nahranjeno i kad je dobilo po guzi ili kad se galami na njih ili kad je u ćošku a djeca i šta tete pričaju i rade iako maliznaju ispričati samo što vide za razliku od odraslih.

 • Citam komentare i nikako shvatiti,pa cemu zaboga saljete djecu ako vam je sve tako crno,ostavite novce sebi,treba vas bit sram kako razmisljate dvolicno,tetama se kessite,a nemate muda reci istinu u oci,krivicu je najlakse prebaciti na drugog zbog svoje nesposobnosti razmisljanja,uzmite si zenu da vam cuva djecu pa da vidimo iznos,usutite se i molite Boga sto ih imate gdj ovesti,a da tete ne paze na djecu u radnom vremenu nije istina,pazite li ih vi kuci,koliko provodite vremena sa njima,dreknete i to je to,ma ,tete su im mame,mozda neke i vece od vas koje blatite vrtice i tete,dosta je toga.

 • Ti nisi za čuvati ni biti blizu djece.djeca trebaju sve što je predviđeno za osmosatno vrijeme u vrtiću i svu skrb više grupa i teta .

 • Imam 31 godinu. Znaci bio sam u vrticu na zoricevini prije 25 godina i isad se sjecam dana i teta iz vrtica. Sve pohvale tetama na zoricevini

 • Za gore komentare nemam rijeci cuj zasto naplacuju cijeli mjesec a dijete nije dolazilo 2 tjedna ili zasto naplate pola a dijete nije islo cijeli mjesec pa vrtic normalno radi i kad nema 5 10 20 djece yete su bile na poslu kuhinja je radila i grijanje sta mislite koliko bi bila placa da je tako 300 km a one bi i dalje bile na poslu toliko

 • Za odgojsteljicu svaka cast i ja sam teta u privatnom vrticu tocnije pedijatrijska sestra tehnicar u jaslicama i tko je nezadovoljan ostavi djete doma i cuvaj svakakva djeca dodu i svega se nagledamo ali malisani su najmanje krivi i uvijek u pravilu puno primjedbi imaju uglavnom roditelji koji najmanje vode racuna o svojoj djeci to je pranje savjesti ono sto ja nemogu pruziti svom djetetu ocekujem od teta sramota

 • Za gore komentare nemam rijeci cuj zasto naplacuju cijeli mjesec a dijete nije dolazilo 2 tjedna ili zasto naplate pola a dijete nije islo cijeli mjesec pa vrtic normalno radi i kad nema 5 10 20 djece yete su bile na poslu kuhinja je radila i grijanje sta mislite koliko bi bila placa da je tako 300 km a one bi i dalje bile na poslu toliko

 • Zašto naplatiti vrtić ako djete nije išlo mjesec dana zar ono nije jelo i grijalo se doma a vama platiti.a kako su uopće otvoreni vrtići a da je ta problematika i mnoga druga uopćeproblematična.pored jasnih kritrijs i propisa lod otvsranja vrtića.
  u gradskom vrtiću djete ako ne ide i ne plaća vrtić.

 • Za Bbb….Slazem se s vama,najneuredniji roditelji i najnepismeniji uvijek se prave najpametniji!!! Sreća nasa pa ima tako divnih i normalnih roditelja,pa ne gubimo nadu u bolje sutra!!!

 • Ovo sve ode u pi… materinu…
  katastrofa na svakom polju…
  Niti su vise tete sto su nekad bile niti su roditelji sto su nekada bili…
  Sve su se vrijednosti izokrenule..

 • Naj je lakše okrivljavat vrtiće i tete a ima roditelja koji pokupe dijete iz vrtića i sjednu djete na prvo sjedalo il čak za volan

 • Ma kakav vrtic..
  Djeca se u vrticu uce redu,pa se samo sokiraju kad pocme zivot van vrtica ..
  Ono dobro disli u svijet odraslih!!!!
  A ovi sto ih sjedaju na prvo sjediste to rade zato da ih jos u vrtickoj dobi nauce gdje zive i kako se ponasati..u ovom divljem zapadu

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.