Ćović: “Nemoguće mijenjati Izborni zakon nakon raspisivanja izbora”

Hrvatski član Predsjedništva BiH i predsjednik HDZ-a BiH Dragan Čović vjeruje da će u ovome tjednu održati sastanak s američkom veleposlanicom i specijalnim predstavnikom Europske unije, nakon čega bi, kako je kazao, uslijedio zajednički susret hrvatskih i bošnjačkih stranaka u cilju iznalaženja rješenja za izmjene Izbornog zakona BiH.

Upozorio sam da nam je vrijeme iscurilo te da se teško i susresti, a kamoli naći zajednički nazivnik. Nama su načela, koja su sastavile bošnjačke stranke, potpuno neprihvatljiva. Za nas je minimum minimuma provedba odluka Ustavnog suda o legitimnom predstavljanju, izjavio je Čović u intervjuu za bh. izdanje “Večernjeg lista”.

Isključio je mogućnost da se Izborni zakon mijenja nakon što Središnje izborno povjerenstvo BiH raspiše izbore.

Ako ne uspijemo u ovih 15 dana nešto završiti, evidentno, Izborni zakon se neće promijeniti, kazao je Čović.

Potvrdio je kako BiH u tom slučaju prijeti najteža kriza nakon izbora za što odgovornima smatra one koji su vjerovali su da mogu nadzirati cijeli proces, odnosno da mogu promijeniti Dayton na način da u unutarnjoj strukturi eliminiraju jedan narod.

Meni je jasno da je to odavno strategija, stvoriti ‘građanski’ prostor koji će se transformirati u nešto što žele ekstremisti. Posve sam siguran da to građani Bošnjaci ne žele, pa i sve političke opcije. No, zanimljivo je da su se oko toga složili SDA, SDP, DF, SBB, a možete tome pridodati desetke bošnjačkih stranaka, koje bi se vrlo brzo u američkom veleposlanstvu usuglasile kako transformirati Federaciju i dati mogućnost brojnijem narodu da u cijelosti kontrolira izvršnu, zakonodavnu i pravosudnu vlast, kazao je Čović.

Uvjeren je u izborni uspjeh HDZ-a BiH, odnosno bloka oko HNS-a. Kakva god bude koalicija s hrvatske strane, poručio je Čović, ostvarit će uvjerljiviju pobjedu nego ikada ranije.

Naglasio je da većinska izborna volja Hrvata neće moći biti izbjegnuta prilikom razgovora o formiranju vlasti.

Posve je, međutim, sigurno da osobno neću napraviti pogrešku kakva je napravljena 2014. godine. Tada je bošnjačka politika sve preuzela u svoje ruke, dogovorila je suradnju s DF-om i srpskim strankama, a mi smo bili dovedeni u poziciju da idemo s njima, kazao je Čović, dodajući kako je čelnika SDA Bakira Izetbegovića upozoravao i da je u vlasti potrebno imati legitimne predstavnike, odnosno one koji su uspostavili vlast u RS-u.

Govoreći o tek završenom mostarskom sajmu Čović je kazao da koliko god se netko trudio dati negativno svjetlo ili stvoriti ozračje suprotno od onoga koje je izgrađeno, nije uspio.

Manifestacija kao gospodarski čin je polučila uspjeh, ali i popratni događaji su uključili sve segmente života BiH, kazao je Čović u intervjuu “Večernjem listu” odbacujući tvrdnje da bošnjački politički dužnosnici nisu bili pozvani.

(Fena)


7 komentara

    • Ti Roko začepi lojavu njušku! Ne podržavam u puno toga Čovića, ali ovo što kaže o Izbornom zakonu, mešetarenjem islamističkih stranaka (koje se predstavljaju kao multietničke) kao SDA, SBB, SDP, DF i njihovih satelita, Čović je u pravu. Ti islamisti sve čine da Hrvate potpuno potisnu, ukinu im sva prava i naprave džamahiriju u BiH.

  • Gdje si bio Dragane protekle 4 godine? Sjetite se promjene izbornog zakona pred same izbore, tako da svitu zamažete oči. Ma briga tebe za nas!

  • I on je jedan od onih kojima svećenici ne bi smjeli dijeliti svetu pričest koji po njoj pljuju ili ju uzimaju samo reda radi i ništa im taj čin ne znači. Ne smiju svjesno ukaljati taj sveti sakramenat dijeleći ga onima koji ga zlorabe za svoje niske ciljeve. Svećenici moraju, ako treba i svojim životom, braniti instituciju svetog sakramenta pričesti. Iz toga razloga ne bi smjeli niti pričešćivati bilo koju osobu koja je glasovala za zlo zvano IK, izuzev ako se ta osoba javno pokajala, zatražila poništenje svoga glasa za ovo zlo i iskreno se pokajala i ispovijedila. Zašto javno, pa iz jednostavnog razloga što se radi o javnoj osobi i nije dosta doći na formalni čin zlorabeći još jedan institut svete ispovijedi i nastaviti živjeti u svom svijetu duginih boja huleći na Boga, vjeru u Isusa Krista(isti akronim kao i Istambulska konvencija=IKača), njegovo poslanje i sve njegove svete sakramente. Tu se ne radi o zloporabi svećeničkog poziva, već o njegovoj svetoj obvezi i zaštiti sakramenata na koje je prisegao prigodom davanja zakletve na svojoj Mladoj misi. Smiješno je gledati političare u prvim redovima koji se guraju naprijed samo da bi ih se vidjelo i poistovjetilo sa pukom kojem oni ni po čemu ne pripadaju. Zlorabe svete sakramente za osobnu promociju u politici i služe svakoga tko im je u interesu stjecanja srebrnine i karijere. I to je jedno veliko zlo kojem svećenici moraju stati u kraj i eliminirati ovu zlu pojavu.

  • Čović je mozak ovog hv
    naroda drugog vještijeg i pametnijeg nemamo,zamjeram mu što ove MINISTRE ne mjenja koji su u narodu negativci poput(ZDRAVKE BORASA koji ima iza sebe niz nečasnih ,jadnnih,bizarnih rabota smješno da on bude ministar Mup-a.

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.