Čović: Nema više uvjeta, u narednih sedam dana mogli bismo imati novi režim u Vijeću ministara | Jabuka.tv

Čović: Nema više uvjeta, u narednih sedam dana mogli bismo imati novi režim u Vijeću ministara

Predsjednik HDZ-a Bosne i Hercegovine Dragan Čović kazao je da bi BiH novu izvršnu vlast trebala dobiti u narednih sedam dana.

Za Avaz TV je rekao da uvjetovanja više nema i sve je dogovoreno između lidera koji će činiti buduću okosnicu državne vlasti.

Što se tiče Vijeća ministara, uvjeta više ne može biti. Mi smo sve ono što je trebalo napraviti između sebe dogovorili. Ovih dana smo, jučer i prekjučer, razmijenili informacije i čini mi se da smo blizu dogovora, ali to se meni nekoliko puta činilo, pa da ne bude opet da ne vidimo dobro aktualnu situaciju, kazao je Čović.

On je istaknuo da nema nijedne prepreke da “vrlo brzo imamo jedan sažetak plana rada budućeg predsjedavajućeg Vijeća ministara”, na osnovu kojeg će Predsjedništvo BiH donijeti odluku o imenovanju mandatara.

Ako to bude tako, a nekoga sam još čuo da je to kazao, mogli bismo u narednih sedam-osam dana imati uspostavu novog režima u Vijeću ministara. Što se tiče nižih razina vlasti, s partnerima se moramo dogovoriti što želimo, kao što smo se ovdje dogovorili, pa smo pisali izjave kako želimo raditi, isto se moramo dogovoriti i za federalnu razinu. Znači, ako smo partneri mi i SDA, onda moramo ozbiljno sjesti i vidjeti što ćemo raditi u naredne četiri godine, da nam ne propadnu projekti. Mi smo već otpočeli razgovore sa SDA prije dva dana, razgovarali smo tri-četiri sata, kazao je Čović.

Naglasio je da nema uvjetovanja s bilo koje strane te da se u ovoj godini mora izmijeniti Izborni zakon BiH.

Izborni zakon mora biti donesen u ovoj godini kako bi naredne godine imali izbore u Mostaru, a i da ne idemo više u izborne cikluse bez članova zakona koji je Ustavni sud stavio van snage. Tu mislimo, vrlo direktno, na Dom naroda i Predsjedništvo BiH, naglasio je Čović.

Formiranje vlasti u BiH i izmjene Izbornog zakona, prema riječima Čovića, bile su i teme njegovog današnjeg susreta u funkciji dopredsjedavajućeg Doma naroda PSBiH s predsjednikom OSCE-a i ministrom vanjskih poslova Republike Slovačke Miroslavom Lajčakom.

Kako je gospodin Lajčak dugo vremena bio zajedno s nama, razgovarali smo i kao prijatelji o mnogo tema, od toga kako uspostaviti ritam da vlast zaživi u Bosni i Hercegovini, na nivou države i entiteta, kako riješiti probleme koji se danas postavljaju ispred nas, pošto on ozbiljno razumije prilike u Bosni i Hercegovini. Zajednički naš stav je da vlast odmah moramo uspostaviti. Pričali smo i o izmjenama Izbornog zakona, rekao je Čović.

Čović i Lajčak razgovarali o trenutačnoj političkoj i sigurnosnoj situaciji u BiH

(www.jabuka.tv)


17 komentara

  • Tko bolan tebe sto pita. Sto se tebe tice ti bi sve prihvatio ima 6 mjes. Dodik i Bakir se nadmudruju. Za tebe nam je jasno da ces sve popustitii prihvatiti… A izborni zakon, kanal na hrvatskom itd.. Sto se tice Federalne vlade. Je li opet supljak Dragane…

  • Dragane..Velež ti gostuje u drugom kolu pod Bijelim Brijegom…ja mislim da će ti gadna dilema biti za koga da navijaš..mislim da znam..srce vuče prema crvenoj petokraki ..ona ti je sve dala..ti se odmakao iz partije ali partija se nije odmakla iz tvog srca..partija se transformirala i danas su svi dični sinovi zvijezde crvene u njoj..zove se HDZ

  • Nisu nam došli glave ni Turci, ni Austrougari, ni komunustički režim, ni glad i neimaština, ali HDZ sa Draganom hoće. Oni će zabiti posljednji čavao u lijes hrvatskog naroda u BiH.

  • Mislim da u povijesti nije i nece biti upisan nitko kao on i KRADEZE,da su vise nastetili Hrvatskom narodu!Kad vidim jos uz njih svecenike dodje mi da se roknem!Tuzni li smo Gospe draga,ima li ovomu kraja?A Boze ti sam znas jer si jedan jedini i pravedan pa suudiii,prvo meni pa onda svima!Ali te molim od srca MAKNI GA DA U POZADINU DA I MI HRVATI MALO PROZIVIMO!

  • Pošao voljeni vođa Dragan na Blidinje na promociju knjige i izgubio se na Širokom. Problem mu je bio što nije bilo putokaza sa ćiriličnim natpisima pa ih nije znao čitati.

  • Najgore će bit kad nas naši budu krali..i prodavali svjetskim jebivjetrima..vidjećete tada kako naši kradu..koće nas tada spasiti od nas samih..BRUNO BUŠIĆ ..70 tih godina u emigraciji pred smrt,nakon izjave da ćemo imati svoju državu i da ćemo se morati potući za nju…koda je znao za Dragana i ekipu…

  • HDZ je najveća podvala Hrvatima. Svi komunisti se učlaniše i zavladaše narodom ko ovce, a mi slušamo bivše komesare partije, Čovića, Šoljića, Božića, Ljubića, Čolaka— sami nastavite niz. Ima li ijedna osoba u vrhu partije HDZ koje nema komunistički partijski pedigre, naravno da nema.

Komentiraj: