Čović i Dodik potvrdili suradnju

Čelnici HDZ-a BiH i SNSD-a Dragan Čović i Milorad Dodik potvrdili su u subotu u Mostaru kako nastavljaju uspješnu suradnju i partnerstvo te da će, unatoč različitim pogledima na neke politike, rješavati ‘teška’ pitanja koja su važna i za jedne i druge.

Željeli smo na jedan prijateljski način sagledati aktualni politički trenutak (…) Dogovorili smo i određene aktivnosti kako osnažiti naše partnerstvo u zajedničkom radu, u vremenu koje je ispred nas i koje će sigurno biti puno izazova, kazao je Čović u izjavi za medije nakon sastanka izaslanstava HDZ-a i SNSD-a u Mostaru.

Dodao je kako je izaslanstvo SNSD-a informirao o onome što su predstavnici HDZ-a BiH dogovorili i o čemu su razgovarali s drugim strankama nakon objave izbornih rezultata i prije toga te što je otprilike dogovoreno kad je u pitanju FBiH.

Napomenuo je kako će partnerstvo HDZ-a i SNSD-a biti potvrđeno na konstituirajućoj sjednici Zastupničkog doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine, koja je zakazana za 1. prosinca.

Na razini entiteta želimo imati vladu FBiH do kraja godine, a jednako tako i na nižim razinama vlasti, kao i sve ono što je potrebno nužno napraviti kako bi otpočeo proces funkcioniranja vlasti, dodao je čelnik HDZ-a BiH.

Na pitanja koga priželjkuje od bošnjačkih stranaka za partnera, kazao je kako su razgovori na razini FBiH vođeni sa svim strankama i da tu izuzetaka nema, osim DF-a.

Također napominje kako bi već sljedećeg tjedna javnosti moglo biti prezentirano ono što je dogovoreno sa strankama ‘osmorke’ i koja su to usuglašena načela.

Naš je cilj bio da imamo legitimne predstavnike za stolom kao što i mi inzistiramo da su to Hrvati… Onda je sasvim logično da poštujemo volju srpskog, odnosno bošnjačkog naroda, naveo je Čović.

Ustvrdio je i kako s Dodikom nije razgovarao o kadrovskim pitanjima te da partnerstvo dvije stranaka neće biti ugroženo kada je pitanju ‘kadroviranje’.

Predsjednik SNSD-a i Republike Srpske Milorad Dodik rekao je kako je danas tema bila postizborna situacija u BiH te kako će HDZ BiH i SNSD nastaviti koordinirati svoje politike.

Imamo veoma jasne dokaze uspješne suradnje u prošlosti te ćemo u tome smjeru i nastaviti, koordinirati ćemo naše politike i aktivnosti u tom pogledu i na neki način HDZ i SNSD, koji su ranije obilježeni kao problem od međunarodne zajednice, sada se javljaju kao rješenje mogućeg brzog uspostavljanja vlasti nakon izbore, rekao je Dodik, dodavši kako primjer suradnje ove dvije stranke može poslužiti i ostalima.

Imamo mi i razlika u pogledima na neke politike, kao što je to NATO, ali mi na tim razlikama ne inzistiramo i ovdje smo da rješavamo druga pitanja, teška pitanja, koja su važna jednima i drugima i mislim da ćemo tako i nastaviti, ustvrdio je predsjednik SNSD-a.

Poručio je kako su iz SNSD-a i HDZ-a spremni razgovarati s onima koji imaju podršku i matematiku kako bi se radilo u uspostavljanju vlasti.

Poučeni politikama iz prošlosti pokušat ćemo deblokirati mnoge procese u BiH koji su zaleđeni. Nas zanimaju projekti u Republici Srpskoj, svjesni smo da će biti određeni problema, ali ćemo inzistirati na tome. S HDZ-om imamo dogovor da nitko nikome ne smeta i to koje ono što je najbolje. Ako to razumiju i Bošnjaci, onda ćemo riješiti mnoge probleme. Za nas je cilj ustavna BiH. Ono što ćemo raditi je da afirmiramo BiH kao zemlju tri ravnopravna konstitutivna naroda i dva entiteta, naglasio je on.

Kako kaže, SNSD i HDZ BiH poštuju Ustav BiH.

Tome smo isključivo privrženi, ne želimo nikakvu vrstu destrukcije u smislu nerazumnih poteza, ali nismo spremni ni na neprincipijelno ponašanje ili odustajanje od naših politika. Oni koji imaju kapacitet i želju da budu dio strukture zajedničke razine, s njima ćemo ravnopravno razgovarati, mišljenja je Dodik.

Kratko se osvrnuo i na pitanje koga priželjkuje s bošnjačke strane kao partnera.

Primarno, SNSD i HDZ imaju 12 unutra, Osmorka ima 13, a SDA ima 9. I jedni i drugi mogu biti tu da bi se formirala vlast. Ići ćemo da se to završi brzo i da deblokiramo stvari. Ne bih kao neki koji su govorili: ‘Najbolje bi bilo da ne postoji Dodik ni SNSD’, ali eto postojimo i imamo naše interese, a to je Ustav BiH. Raditi ćemo na tome da se Ustav BiH vrati na scenu, da se odbaci međunarodni intervencionizam, svidjelo se tome kome ili ne, naglašava Dodik.

U posljednjih desetak godina mi s HDZ-om nismo imali nijedan politički konflikt. Ako mi možemo tako, zašto ne bi mogli i Bošnjaci? Nemojte nam nametati rješenja, blokirati plinovod, blokirati aerodrom Trebinje za kojeg smo imali u proračunu Srbije rezervirano 56 milijuna eura i dosad je to moglo biti pri kraju. Kada sam na Predsjedništvu pitao zašto je to tako odgovoreno mi je da mi nisu dužni objasniti. Je li to politika? S tim politikama ćemo se sukobljavati, poručio je predsjednik Republike Srpske.

Dodik je izjavio i kako danas nije bilo govora u imenima u Vijeću ministara.

Nismo razgovarali o imenima. Slažem se s tim da predstavnik Hrvata bude kandidat za predsjedavajućeg Vijeća ministara i mi ćemo to podržati. O ostalim stvarima ćemo razgovarati. Republici Srpskoj po Ustavu pripadaju četiri mjesta u Vijeću ministara, rekao je.

(www.jabuka.tv)

25 komentara

 • drugovi su vam to i to provjereni
  non stop neka suradnja a rijesenja nigdje
  ja cu vam seljacki reci dije rijesenje a ima ih nekoliko a jedno je da se obatrojica povucete mislim i na bekira i da politiku prepustite mladim obrazovanim i mudrim ljudima jer sete obatrojica odrastali i obrazovali se u drugom sistemu i bili zadojeni drugim idealima i bili dio tog sistema i samo ste se preobukli a drugo rijesenje je da slusate zapad i da se ukljucite u NATO i EU a trece rijesenje je da slusate vjerske vode i radite podjele a trece rijesenje je da slusate tajkune i suradujete sa njima na stetu naroda jer tajkunima ovo stanje odgovara i nije im u interesu ulazak BiH u EU a niti podjele i li rat jer trenutno mogu loviti u mutnome i izrabljivati narod i raditi carinske i porezne prevare a isto postoji najgora mogucnost da se narod okrene protiv vas i tajkuna sa kojima jako dobro suradujete.nije narod blesav

  • Po cemu to ti je ovaj otvoreni cetnik prijatelj kretenu zatucani, jer je eto kao protiv Sarajeva a to je sve sta znas mrziti? Jesi ogranicen bgti jesi ogranicen

 • ” Čuvajte republiku srpsku”
  Da nije jasno bilo bi komično kad to ide izreći prvi u Hrvata u BiH, i proslaviti zajedno s onima koji su zlo činili prema Hrvatima koje on kao predvodi
  Ima li većeg licemjerja od ovog, pitam sebe i pripadnike moga naroda hrvatskoga.

 • Kad dođeš u Ramu i objasniš da su nam Srbi prijatelji i suradnici, a još su uvijek živi svjedoci četničkih pokolja iz 1942. Kako te sram nije

 • Svu trojicu potjerati i u zatvor jer ništa nisu uradili u BiH od posle rata samo lažu podjele ponekad koju mrvicu narodu uvjek neko natezanje neće se jer tako lakše mogu loviti u mutnom i puniti svoje džepe . Mlade ljude na sva vodeća mjesta u državi i sa njima pokušati dovesti državu u red . A ovo do sad izaziva samo gađenje u ljudima .

 • Sva zla u posljednjih sto godina su nam Srbi prouzročili i sad nas ovaj lik za svoj interes ponižava.
  E moj narode jesi pao nisko, zaista.

 • Za ove Jugoislamističke komentatore na Jabuci su nacionalisti Čović i Dodik samo zato što žele prijateljske odnose između Srba i Hrvata u BiH.
  A dobar im je Komšić koji želi da Bošnjaci upravljaju nad Hrvatima u BiH.

  • Dobro jutro Žepče. Bgt gdje ti živiš i radiš. Jel ti znaš da nije bilo Srba da nebi bio prvi svjetski rat. Onda nebi bilo ni Jugoslavije. Od tada sve kreće naopačke za Hrvate do 95.Žepče što ti nije jasno treba li crtati što???? Ili Čoviću viriš iz guzice.

 • Za ove Jugoislamističke komentatore na Jabuci su nacionalisti Čović i Dodik samo zato što žele konačno prijateljske odnose između Srba i Hrvata u BiH.
  A dobar im je Komšić koji želi da Bošnjaci upravljaju nad Hrvatima u BiH.

 • ebli ti oni one što nemaju viska i tebe papčino komunistička da imaša i malo morala poklopio be se ušima koliko su ovi protjerali opljačkali oni za pedeset godina nisu idi u tri privane

 • Nisu oni krivi što su tu..Njih je izabrao tvoj susjed,svi oni što su dobili posao u drzavnim tvrtkama bez odgovarajućeg znanja,škole ,svi privrednici koje stite oni,zato ne treba kriviti njih nego narod.ne kaže se bez razloga…kakav narod ,takva i vlast…narod njih bira,a tko nije ,nek se uzda u se ..

 • Narod sve teže preživljava a oni samo pričaju o foteljama,zaboli njih đoki za to,njima svima dobro,bitno je samo ostati u sedlu.

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.