Čović: HDZ BiH radi na prijedlogu preustroja BiH

Predsjednik HDZ-a BiH Dragan Čović izrazio je u petak očekivanje da će visoki međunarodni predstavnik Christian Schmidt nametnuti izmjene Izbornog zakona što je po njemu uvjet kako bi BiH dobila kandidacijski status s EU.

Najavio je kako će ova stranka izaći s prijedlogom za preustroj zemlje.

Ako je visoki predstavnik u zadnja dva mjeseca dva puta intervenirao u Izborni zakon onda očekujemo da taj proces završi do kraja. To je vitalno pitanje opstojnosti BiH, rekao je Čović na konferenciji za novinare u Vitezu gdje je okončana dvodnevna stranačka klauzura ususret općim izborima u zemlji.

Visoki međunarodni predstavnik Schmidt nametnuo je u posljednjih mjesec i pola u dva navrata tehničke izmjene Izbornog zakona uključujući osiguranje novca za financiranje izbora.

U međuvremenu je odustao od političkih reformi što uključuje i provedbu presude Ustavnoga suda BiH u predmetu Bože Ljubića. Tom se presudom inzistira na prestanku prakse preglasavanja manje brojnih naroda i osiguravanje legitimnog političkog predstavljanja triju konstitutivnih naroda.

Čović tvrdi da je izmjena Izbornog zakona izravno povezana sa stjecanjem kandidacijskog statusa BiH s EU do kraja godine.

Ne provesti odluke Ustavnoga suda BiH je nešto najopasnije što se može dogoditi u zemlji. Nama treba izmjena Izbornog zakona i bez toga ne možemo ni zatražiti kandidacijski status, dodao je.

Potvrdio je kako je nakon Schmidtova poziva da se pokuša postići dogovor u roku od šest tjedana, što istječe sredinom rujna, razgovarao s čelnicima većine bošnjačkih i srpskih političkih stranaka. Po njemu sada u vremenu pred izbore nije realno postići dogovor o izbornoj reformi.

Upitan kako će stranke okupljene oko HDZ-a BiH i Hrvatskog narodnog sabora reagirati u slučaju da se ipak Izborni zakon ne promijeni čime bi se otklonila opasnost preglasavanja Hrvata od četiri puta brojnijih Bošnjaka, Čović je naveo kako će ova stranka ponuditi rješenja preustroja BiH što uključuje i teritorijalnu reorganizaciju zemlje.

Na tome se radi intenzivno. To znači dati racionalnije rješenje. Kako neki predlažu da ovo bude građanska država oslobođena ‘okovima entiteta’, legitimno je s naše strane predložiti sukladno ustavima promjenu koja će osigurati takvo nešto, rekao je Čović.

U tri navrata do sada bošnjački birači dominantno su birali Željka Komšića za hrvatskog člana BiH Predsjedništva unatoč tome što su birači iz toga naroda glasovali za drugoga kandidata. U dva navrata bošnjačke stranke izbacile su iz vlasti ključne hrvatske stranke za koje glasuje najveći broj pripadnika toga naroda.

Čović je na konferenciji za novinare izrazio i očekivanje da će HDZ BiH zajedno sa strankama okupljenim oko Hrvatskog narodnog sabora BiH uvjerljivo pobijediti kod hrvatskih birača na izborima zakazanim za 2. listopada ove godine.

(www.jabuka.tv)

32 komentara

 • Promijeni spiku lopino… Kako se moze zaposliti u Elektro ili neku drugu drzavnu firmu. To nam reci dobročinitelju u tome si maher…

 • Nisam za HDZ BIH niti ću ikada biti. No, jedino realno, ispravno, ustavno i zakonito rješenje za sve narode u BIH a poglavito za Hrvate je stvaranje treće teritorijalne jedinice hrvatskog naroda u BIH. Sve drugo je zavaravanje, utopija, mašta, imaginacija, iluzija, i skretanje pozornosti s onoga što će konačno biti htjeli ne htjeli to priznati građani ili lažni domoljubi ove nakarade od države, banana države, apsurdistana, međunarodnog protektorata ili šugave zemlje jer tako mora biti.

  • E onda to tvoje i covicevo ustrojstvo ne vodi putu ka EU nego nasuprot secesiji nacionalizmu i jednoumlje. Ako ces pravilno trazi pravo hrvata u cijeloj BiH i Budi medju prvim u pomoci hrvatima u cijeloj drzavi otkaci se vise od samo jednog dijela. To Nema u EU.

 • Ne razumijem sta se vise blamira Dragan Jong-un. Ionako je toliko eronetovaca, elektrasa, opcinara koji moraju glasati za njega. Ostale jednostavno nije briga i nemaju za koga drugog glasati. Da se uopce ne pojavi na televiziji opet bi pobjedio na izborima.

 • Koga više to briga. Ostari smo iščekujući neka rješenja.
  Što se mene tiče nek se država zove kako god hoće samo nek je napredna a bit će samo ako si ti podalje.

 • tko forsira dogovor o BiH, kada dogovor Hrvata,Srba i Bošnjaka iz Daytona već ima….samo što. du. ga Barry u Petritch izmjenili i pokvariti, ukinuti ono. što su oni pokvariti, pa tek onda za pregovarački stol ako je potrebno.
  Tko to pravi namjerno krize u BiH ?
  Naravno MZ.

 • Covicu, u pravu si, Hrvati se u BH mogu zastititi samo nekom vrstom teritorijalne jedinice, pa makar to ona bila samo na da izbora, sve ostalo vodi ka nestanku Hrvata. Ali, znajuci Bakirove mudrolije, sve ce blokirati, a ako se slucajno nesto i dogovori, on ce sutradan kazati “nismo se tako dogovorili”. Savjet ti je, ako se zelis sa Bakirom dogovarati, onda moras povesti najmanje CETIRI NOTARA, da na licu mjesta potvrdjuju dogovoreno. Inace ostaje vjecno ovako, a time i nestanak Hrvata.

 • Zašti. su. krivi predstavnici. HRVATA, SRBA i BOŠNJAKA…ako. su predstavnici konstruktivnije Natoda u BiH već jednom u Daytonu usvojili dogovor i. potpisali uz svjedoke.
  Tko je posle raj ugovor kvario. neka i ispravi. prema. originalu ugovora iz Daytona.

 • Dejton je minimum. Herceg Bosna je najizvjesnija. Neće poturice ništa prihvatiti prema tome Federacija se razdvaja na dijelove od kojih je nastala. Kako će to biti riješeno vidit ćemo. Dobro je Čović rekao, sada nastupaju odvjetnici. Ovo je sudski spor jer je Dejtonski sporazum prekršen. Ne znam koliko su političara poskidali od 2000, zabranjivali rad, damo da bi se održala nemoguća država. Sjetite se ubijenih pola milijuna Hrvata, većinom zatrpanih u Jasenovcu, sve u cilju opstanka zločinca Tita i Jugoslavije i je li opstala. Tako će biti i sa ovom nakaradom. Zato samo polako moji Hrvati. Čović dobro zna šta radi. A vi poturice, smutljivci na portalima, koji mislite izabrati Komšića umjesto našeg hrvatskog kandidata, otpepajte do Baščaršije, ni to nije vaše, to ste isto okupirali

 • Luka Mišetiću, najveći odvjetniče i jedan od najvećih Hrvata, molim te pomozi nam da se ovo razdvoji na dijelove iz kojih je nastalo. Herceg Bosno srce ponosno.

 • Međunarodna zajednica stvara namjerno zbrku. Ako je Dejton već napravljen sve se zna. Ostali sporazumi isto tako . Svi se prave ludi. Zar nije Federacija trebala biti u konffderaciji ss Hrvatskom. Gdje je taj sporazum

 • E moj Dragance,niko ti više ne vjeruje,toliko si nam zla napravio da se ne može više popraviti, najbolje bi nam pomogao da nestanes.

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.