Ovo je najljepši grad svijeta

Svi smo čuli za zlatni rez, poznat i kao zlatna sredina ili božanski i zlatni omjer.

Riječ je o matematičkom pojmu koji se često koristi u (povijesti) umjetnosti kao kompozicijski zakon u kojem se manji dio prema većem odnosi kao veći prema ukupnom u odnosu 1:1618.

Zlatni rez postao je ideal naročito za vrijeme renesanse kada su umjetnici i znanstvenici težili savršenstvu u kompozicijama. I danas se smatra najsavršenijim rezom u prirodi, a kod nas je u približnom omjeru napravljena primjerice i slavna Baščanska ploča.

No, zašto se sve ovo spominje? Navikli smo koristiti ili slušati o zlatnom rezu u moderno doba u kontekstu estetike, primjerice ljudskog lica. No, postoji i udruga arhitekata koja se bavi zlatnim rezom u arhitekturi, prenosi Punkufer.

Na stranici Online Mortage Advisor objavili su svoju studiju tijekom koje su proučavali povijesne gradove diljem Ujedinjenog Kraljevstva, ali i ostataka svijeta te proučavali najpoznatije zgrade i arhitekturu gradova.

Izračunali su proporcije najduljih i najkraćih veličina i njihovih dimenzija te ih usporedili sa zlatnim rezom i zaključili sljedeće.

Prema postotku u kojem se ljepota gradova podudara sa zlatnim rezom, zaključili su kako je s 83.7% najljepši grad u Ujedinjenom Kraljevstvu – Chester. Slijede ga London, Belfast i Liverpool.

Potom su se bacili na malo zahtjevniji zadatak – pronaći “najljepši grad na svijetu”. Naravno, ljepota je u oku promatrača i ovo treba uzeti kao zabavnu statistiku, a ne povod za rivalstva.

Titulu najljepšeg grada s postotkom podudarnosti sa zlatnim rezom odnijela bi Venecija s 83.3%. Slijede ju Rim, Barcelona i Prag.

U top 10 gradova ušli su Mađari sa svojom prijestolnicom Budimpeštom koja je zauzela 7. mjesto.

(www.jabuka.tv)

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.