Coca-Cola testira papirnatu bocu prototipa AdeZ – Jabuka.tv

Coca-Cola testira papirnatu bocu prototipa AdeZ

Ovaj potez je korak dalje u ispunjavanju globalne Coca-Coline vizije za “Svijet bez otpada”, kojom se kompanija obavezala da će do 2030. prikupiti po jednu bocu ili limenku za svaku koju stavi na tržište.

Prototip nove papirne boce razvijen je kroz partnerstvo znanstvenika u Laboratoriju za istraživanje i razvoj Coca-Cole u Bruxellesu i tvrtke The Paper Bottle Company (Paboco), prenosi BiznisInfo.ba.

Tehnologija koju je razvio Paboco kreirana je da proizvodi boce koje se mogu 100% reciklirati, a izrađene su od drveta iz održivih izvora s barijerom od biobaznog materijala koji je otporan na tekućinu, CO2 i vazduh.

Ove boce su prikladna ambalaža za proizvode u tekućem stanju, npr gazirana i negazira pića, kozmetičke proizvode i još mnogo toga. Trenutni prototip sastoji se od papirnog omotača sa plastičnom unutrašnjim slojem i poklopcem koji se može reciklirati. Krajnji cilj je boca koja se može reciklirati kao papir.

Testiranje koje danas najavljujemo je prekretnica u našoj misiji da razvijemo papirnu bocu. Ljudi očekuju od Coca-Cole da razvija i uvodi na tržište nove, inovativne i održive vrste ambalaže. Zbog toga se udružujemo sa stručnjacima poput Pabocoa, pojašnjavamo otvoreno ekperimente i provodimo ovo prvo testiranje na tržištu. To je dio ispunjavanja naših obveza za Svijet bez otpada, rekla je Daniela Zahariea, direktorica Tehničkog lanca nabavke i inovacija za Coca-Colu u Europi.

Testiranje bi, kao pilot projekt, trebalo početi u drugom tromjesečju ove godine, sa Coca-Colinim biljnim napitkom AdeZ-om.

Ponuda će biti dostupna za 2.000 potrošača u Mađarskoj, kroz partnerstvo s Kifli.hu – jednom od mađarskih najbrže rastućih internet prodavnica prehrambenih proizvoda.

Čini se da je AdeZ savršen odabir za naš prototip papirne boce, rekla je Katalin Halász, direktorica marketinga prehrambenih kategorija Coca-Cole za Europu.

AdeZ je biljni napitak, a svrha brenda je da “pozitivne promjene učini jednostavnijim”. Potrošači AdeZ-a često su i sami jako zainteresirani za održivost, nova dostignuća i inovacije u ovom području pa je tako AdeZ bio logičan izbor – pravi napitak i pravi potrošači za testiranje našeg prototipa papirne boce, objasnila je.

Početak uporabe je važan korak u provjerama performansi papirne boce ali i kako je potrošači prihvataju, smatra Stijn Franssena iz Coca-Cole Europe, menadžer Inovacija u istraživanju i razvoju ambalaže.

Prototip papirne boce može se reciklirati 100%*, a trenutno se sastoji od papirnog omotača, sa plastičnim unutrašnjim slojem i čepom koji se takođe može reciklirati.

Franssen je naglasio da je partnerstvo Coca-Cole s kompanijom Paboco usmjereno na daljnji razvoj papirne boce koja se u potpunosti može reciklirati, kao papir.

Ovaj test će nam pružiti neprocjenjiv uvid i povratne informacije o tome kakve su realne performanse prototipa papirne boce kao pakiranja, ali i što potrošači misle i osjećaju o tome. Ovo je za nas uzbudljiv korak naprijed, izvan laboratorija, u stvarnom svijetu. Po prvi put će potrošači zaista imati priliku piti iz potencijalno potpuno novog tipa pakiranja, dodao je Franssen.

(www.jabuka.tv)


3 komentara

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.