Cjepivo protiv koronavirusa u Hrvatskoj će biti besplatno – Jabuka.tv

Cjepivo protiv koronavirusa u Hrvatskoj će biti besplatno

Hrvatski premijer Andrej Plenković najavio je u četvrtak da će, čim Europska agencija za lijekove odobri Pfizerovo cjepivo, Hrvatska biti u procesu distribucije tog cjepiva koje će biti besplatno za građane, očekuje se prvih 125.000 doza te će se odrediti prioritetne skupine.

Plenković, koji vodi sjednicu Vlade iz vlastitog doma jer je pozitivan na koronavirus, podsjetio je kako je Europska agencija za lijekove EMA najavila da bi o odobrenju Pfizerovog cjepiva trebala odlučiti do kraja godine.

Čim se to dogodi mi ćemo, sukladno potpisanim ugovorima, biti u procesu distribucije cjepiva. Očekuje se prvih 125.000 doza, cjepivo se daje u dvije doze. Ići će se tako da se odrede prioritetne skupine – zdravstveni radnici, osobe u domovima za starije, kronični bolesnici i starija populacija, rekao je hrvatski premijer.

Važno je, kaže, da sve informacije o cjepivima budu dostupne, jasne, transparentne i znanstveno utemeljene kako bi građanima objasnili koje su koristi cjepiva i kako ih ono može zaštititi od bolesti.

Cjepiva će biti besplatna, kao što je tradicija hrvatskog zdravstva, naglasio je Plenković.

Osvrnuo se na jutrošnje konzultacije s predsjednikom EU Vijeća i nekoliko EU lidera na kojima je bilo riječi i o odobrenju i distribuciji cjepiva.

Glavna je poruka koju sam kazao da distribucija cjepiva nakon odobrenja bude učinkovita, simultana, sukladno proporcionalnim narudžbama doza pojedinih država, da na taj način imamo sveeuropski pristup prema zaštiti zdravlja građana, rekao je.

Upozorio je da pandemija koronavirusa ne jenjava, broj zaraženih u svijetu povećao se za 40 posto u zadnjih pet tjedana, s 45 milijuna na 64 milijuna ljudi.

U tom razdoblju broj se u Europi udvostručio, sa šest na 12 milijuna, a u Hrvatskoj utrostručio, s 43.000 na 131.000 osoba. Slično povećanje bilježe Austrija, Slovenija, Mađarska i Srbija, naveo je Plenković.

Nakon naglog broja rasta u listopadu te relativnog usporavanja u prvoj polovici studenog, broj zaraženih je ponovno značajnije narastao u zadnja dva tjedna studenog.

U zadnja 24 sata imamo novi rekord od 4.534 zaraženih. U zadnjih sedam dana zabilježili smo povećanje broja zaraženih za devet posto. To je manje od prošlotjednih 21 posto, ali i dalje je previše i znači veliko opterećenje za bolnice i zdravstveno osoblje. To znači i veliki broj u postotku teže oboljelih, pa onda i preminulih osoba, zbog čega je posebno važno da se držimo mjera, poručio je hrvatski premijer, piše Hina.

Ponovio je da su mjere koje su poduzeli bile nužne i bez namjere da se ograničavaju slobode. Vlada, kaže, ide u to nerado, no instrumentarij prekršajnih sankcija nužan jer smatraju da će to djelovati odvraćajuće na jedan broj ljudi koji se ponaša suprotno mjerama.

Malo ostavimo druženja za neko bolje vrijeme i ne dopustimo da nas ovo razdoblje prosinca, koji je vrijeme kada smo više zajedno, dovede u situaciju daljnjeg širenja zaraze, poručio je Plenković.

(www.jabuka.tv)


5 komentara

 • Cijeli svijet luta u magli..
  To je prvi put u povijesti čovječanstva..
  Dragi Bog vidi sve…
  Molimo se njemu da nam osvijetli put..!!

 • Hahahaha, čuj besplatno, pa to samo glupi Plenky može izjaviti, u RH se za zdravstvo izdvaja 16,5% bruto plaće. Ja osobno svaki mjesec uplaćujem skoro 2000 kn u zdravstvo od plaće + dopunsko zdravstveno, a usluge zdravstvenog sustava, hvala Bogu, ne koristim nikako.
  Čak i umirovljenici plaćaju dopunsko zdravstveno. Ništa nije besplatno, sve je to narod skupo platio.

 • Naravno da će nuditi besplatno kad nitko ne želi da se cjepi uopće,a još i da naplaćuje,malo morgen, sve će oni uraditi da cjepe narod,ali džaba,koliko se čini mali je postotak onih koji hoće

 • Još jedan razlog da se ne cijepimo kad ti političari silom nešto nude ,nek nam je dragi Bog na pomoći.slava tebi Isuse Kriste sine Boga živoga

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.