Cjepiva protiv gripe stigla u BiH, sljedeći tjedan počinje cijepljenje | Jabuka.tv

Cjepiva protiv gripe stigla u BiH, sljedeći tjedan počinje cijepljenje

Cjepiva protiv sezonske gripe stigla su u Bosnu i Hercegovinu, potvrđeno je u Ministarstvu zdravstva FBiH.

Kako je ranije najavljivano, za područje FBiH nabavljeno je nešto više od 40.000 doza cjepiva, dok će u RS-u biti osigurano 25.000 doza. Pored toga, u FBiH je naručeno 15.000 doza cjepiva za komercijalnu svrhu, a cijena jedne doze ne bi trebala prelaziti 20-ak KM, piše Faktor.

Sada je u tijeku uobičajena procedura, carinjenje i izdavanje dozvole za distribuciju koju daje Agencija za lijekove i medicinska sredstva BiH. Što se tiče FBiH, mi očekujemo da će cjepiva biti distribuirana županijama sljedeći tjedan, kazali su u Ministarstvu zdravstva FBiH.

U Javnoj ustanovi Dom zdravlja Sarajevske županije spremni su odmah po dostavi doza početi s cijepljenjem.

I mi imamo informaciju da bi cijepljenje moglo početi sljedeći tjedan. Mi smo spremni, imamo plan raspodjele svih 9.400 cjepiva koliko je naručio Zavod za zdravstveno osiguranje SŽ. Cjepiva će, kao što je to bio slučaj i prethodnih godina, dobiti najprije kronični bolesnici i svi ostali koji spadaju u rizične skupine. S obzirom na pandemiju koronavirusa, očekujemo da bude veći interes građana za cijepljenje nego ranije, ali ćemo točan uvod u to imati tek kada počne cijepljenje, rekao je Arman Šarkić, glasnogovornik JU Dom zdravlja SŽ.

U Institutu za javno zdravstvo RS-a također očekuju da što prije dobiti na raspolaganje cjepiva, piše Faktor.

Još nismo u posjedu cjepiva. Naručeno je ukupno 25.000 doza. Od tog broja 20.000 bit će besplatno za sve one iz rizičnih skupina, dok 5.000 ide u prodaju, kazala je Milka Mrđa, glasnogovornica Instituta za javno zdravstvo RS-a.

(www.jabuka.tv)


5 komentara

 • Vjerovatnost da se oboli od gripe je 50%.
  Kada dobijes vakcinu “protiv gripe” ti je vjerovatnost da ces oboliti od tog virusa u vakcini isto 50%.
  Pa ti izaberi.
  Ne postoji ni jedna znanstvena studija koja dokazuje ucinkovitost vakcinisanja “protiv gripe” zato sto se daju “virusi” iz prosle godine…..

  • Apsolutno netocno. Vakcina ti smanjuje rizik da obolis od gripe za do nekih 60 posto ukoliko dodjes u kontakt s istom, a ne da ti je pola pola da ces oboliti od virusa u vakcini. Ovo ostalo ako treba objasnjavati da je vakcinacija poslije penicilina najvece dostignuce medicine u ljudskoj povijesti, onda nema smisla.

 • Bih je medju prvima u svijetu(nazalost),sto se tice novih vakcina i testiranja ..Test na nama oce da izvrse…
  Nego moli Boga i neboj se

 • Ok, i….? Stiglo pa sto? Tko zeli, neka se cijepi, tko ne zeli, njegov izbor i tocka. Zasto sada praviti vijest od cjepiva protiv obicne gripe??? A i vi ljudi, prestanite se loziti na ovakve glupave i bespotrebne informacije.

Komentiraj: