Američki heroj iz rata u BiH imenovan za visokog dužnosnika u Pentagonu

Bivši američki vojni pilot čiji je zrakoplov oboren iznad Bosne i Hercegovine 1995. godine i koji je preživio šest dana bez zarobljavanja, postavljen je na važno mjesto u Ministarstvu obrane SAD, priopćio je Pentagon.

Scott O’Grady (55) postavljen je za zamjenika ministra obrane koji će biti zadužen za međunarodnu sigurnost.

O’Grady je u lipnju 1995. godine, tada po činu kapetan, postao heroj jer je preživio šest dana u šumi u blizini Bihaća, jer je njegov zrakoplov F-16 pogođen raketom, prenosi Beta. Pilot, koji se katapultirao s visine od skoro 7.000 metara, zadobio je samo blage opekotine na vratu.

O’Grady je tada imao malu rezervu hrane sa sobom, ali je kao pilot obučen za takve situacije uspio preživjeti koristeći plodove prirode.

Zapovjedništvo marinaca je organiziralo potragu i izvuklo ga iz okolice Bihaća u rizičnoj operaciji, jer su bh. Srbi provodili intenzivnu potragu za njim.

Pilot je 2002. godine izdao knjigu Return with honors u kojoj je opisao svoje preživljanje u prirodi. Dobio je nekoliko vojnih priznanja, a vojsku je napustio 2001. i tada postao poduzetnik i konzultant, navodi se u biografiji koju je prenio Pentagon.

Prema ovoj priči 2001. godine snimljen je ratni akcijski film Iza neprijateljskih linija.

(www.jabuka.tv)Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.