Cijene rabljenih automobila i dalje će rasti

Rat u Ukrajini i posljedice pandemije negativno će se odraziti na auto-industriju u BiH te će dovesti do težeg i manjeg uvoza rabljenih i novih vozila i rasta cijena.

Haris Muratović, predsjednik Udruge ovlaštenih zastupnika i trgovaca automobilima pri Gospodarskoj komori FBiH, istaknuo je da postoje neki brendovi automobila koji svoju montažu vrše u Ukrajini, tako da će to imati negativne efekte na auto-industriju u BiH.

U kom opsegu će to utjecati mi još ne znamo, ali postoje naznake da će sigurno biti, i to prije svega zbog sporije isporuke automobila. Druga stvar je psihološke prirode, jer se rat vodi u okruženju od 500 kilometara od BiH, tako da sve to ulijeva manjak potrebe i želje da se kupuju automobili u ovom trenutku, naveo je Muratović za Nezavisne novine.

Dodao je da očekuje da će u sljedećem razdoblju ovo negativno utjecati kako na auto-industriju u Bosni i Hercegovini, tako i na sve ostale auto-industrije u svijetu.

Generalno se sve sporije događa, kao što su transport robe i usluga, cijene su u porastu, a inflacija je na svakom koraku vidljiva. Trenutno nemamo poteškoća, ali imamo nagovještaje da bi trebalo doći do smanjenja proizvodnje nekih modela, tako da će biti i slabija isporuka, naglasio je Muratović.

Pero Ćorić, predsjednik Gospodarske komore RS, istaknuo je da je kriza u auto-industriji iz prošle godine nastavljena i u ovoj.

UNO BiH: Smanjenje PDV-a donosi više problema nego koristi

Narudžbe za repromaterijal su se pogoršale otkako je počeo rusko-ukrajinski sukob, te će to vjerojatno utjecati i na proizvodnju automobila u zemljama koje su najveći proizvođači. To će uvjetovati i poskupljenja, prije svega rabljenih automobila, jer se oni najviše uvoze u BiH i RS, naglasio je Ćorić.

Prema njegovim riječima, postoje informacije da ima dovoljno rabljenih automobila na lageru u Njemačkoj, odakle se najviše uvoze, ali da su cijene drastično veće.

Također, firme u Njemačkoj koje su najveći proizvođači automobila su reducirale svoju proizvodnju zbog poznatog nedostatka elektronskih sklopova, a velike tvornice vodiča za vozila se nalaze u Ukrajini, i ovo će doprinijeti da se proizvodnja automobila smanji, te će biti produženi rokovi isporuka i povećane cijene, pojasnio je Ćorić za Nezavisne novine.

Inače, prema podacima Uprave za neizravno oporezivanje BiH, tijekom prošle godine uvezena su 54.822 automobila ukupne vrijednosti 895.806.943 milijuna KM, računajući i plaćene trošarine.

Kako su istaknuli iz UNO BiH, od ukupnog broja uvezenih automobila, 7.424 čine nova vozila, dok su 47.398 rabljena.

U istom razdoblju 2020. godine uvezena su 40.963 automobila vrijednosti 727.204.388 milijuna KM računajući i plaćene trošarine. Od ovog broja, 6.910 čine novi automobili, dok su 34.053 rabljena vozila, navodi se u podacima Uprave za neizravno oporezivanje BiH.

Za vreću brašna i 2 kg telećih šnicli potrebno izdvojiti čak 95 KM

(www.jabuka.tv)

1 komentar

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.