ŽZH: Rekordan broj požara u jednom danu

Prema podacima Operativnog centra civilne zaštite, u Županiji Zapadnohercegovačkoj u posljednja 24 sata registrirana su rekordna 22 požara.

U većini požara gorjeli su trava i nisko raslinje i šuma, požar je prijetio i stambenim objektima, te je pričinjena i velika materijalna šteta.

Vatrogasci su nadljudskim naporima uspjeli lokalizirati većinu požarišta, ali jedan dio požara je još uvijek aktivan.

Ponovno apeliramo i upozoravamo građane da je zabranjeno bilo kakvo paljenje vatre u blizini šumskih površina ili površina pod usjevima, stambenih naselja, vodova dalekovoda i sl., te apeliramo na pridržavanje zakonskih odredbi.

Ne palite vatru na nedopuštenim mjestima, ne ostavljajte upaljenu vatru bez nadzora, ne uništavajte prirodu i okoliš, jer vaša mala nepažnja može imati nesagledive posljedice.

Posebno skrećemo pozornost građanima da ako uslijed spaljivanja nastane požar koji bi imao kao posljedicu veću materijalnu štetu ili opasnost za ljudske živote, da su za to u skladu s Kaznenim zakonom Federacije Bosne i Hercegovine predviđene sankcije, u vidu kazne zatvora ili novčane kazne, objavila je u ponedjeljak Uprava civilne zaštite ŽZH.

U slučaju nekontroliranog širenja vatre potrebno je odmah o tome obavijestiti vatrogasce na broj 123, Operativni centar civilne zaštite na broj 121 ili policiju na broj 122.

Vatrogasci iz ŽZH uputili apel i upozorenje javnosti

(www.jabuka.tv)