Za vreću brašna i 2 kg telećih šnicli potrebno izdvojiti čak 95 KM

Cijene osnovnih životnih namirnica u BiH posljednjih godinu dana značajno su porasle, a poskupljenja su posebno izražena posljednjih mjesec dana što sve više zabrinjava građane te se odražava na ionako nizak životni standard.

Inflacija raste iz mjeseca u mjesec, plaće stagniraju, a za osnovne životne namirnice potrebno je izdvojiti cijelu prosječnu plaću. U usporedbi s potrošačkim cijenama iz siječnja prošle godine s najnovijim podacima, cijena nekih osnovnih životnih namirnica porasla je i za 100 posto.

Primjera radi, za litru ulja prije godinu dana trebalo vam je 2,40 KM, dok je cijena trenutačno dosegnula čak 4,85 KM.

Maslac je postao “suho zlato” jer je za kilogram ove sada luksuzne namirnice potrebno izdvojiti 27 KM. Pekarnice su povećale cijene gotovo svih svojih proizvoda, a gorivo na crpkama dostiglo je rekordnu cijenu. Za deset maraka se prije tjedan dana daleko više artikala moglo kupiti nego sada.

Dva litra ulja i jedan kruh koštaju više od 10 KM. Vreća brašna prije dva dana poskupjela je za pet KM pa bolja sada košta 33 KM, a druga klasa 30 KM.

Cijena junećeg mesa dostigla je 20 KM po kilogramu, a osjetno su poskupjele i ostale vrste mesa pa je tako za vreću brašna i 2 kilograma teletine potrebno izdvojiti 95 KM, tvrdi Večernji list.

Litra dizela na benzinskim crpkama prešla je nevjerojatnih 3,60 KM. Ova poskupljenja su posljedica cjenovnih šokova na svjetskom tržištu sirovina i energije, koji su se prelili i na našu zemlju. Prognoze za sljedeće razdoblje nisu nimalo obećavajuće. Mnogi primijete i ograničene količine nekih namirnica.

Nema one vrste brašna koju ja kupujem. Od namirnica slabo se što može reći, nema brašna, manje je ulja i osnovnih životnih namirnica, kažu građani.

Što se za 100 KM može kupiti u BiH, Hrvatskoj i Srbiji?

Rast cijena je neizbježan i od te činjenice ne bježe ni nadležni. Krajem prošlog tjedna premijer Federacije BiH Fadil Novalić istaknuo je da postoje zalihe žita za tri mjeseca te pozvao stanovništvo da ne kupuje brašno u velikim količinama jer će se stvoriti umjetna nestašica budući da BiH ima ugovore sa Srbijom već 50 godina odakle se tradicionalno nabavlja pšenica te nema problema u uvozu.

Osim brašna, u zalihama ne nedostaje ni deterdženta, poručio je, između ostalog, tada premijer FBiH Novalić.

Međutim, mlinari najavljuju da će biti još poskupljenja brašna s obzirom na rast cijena pšenice i probleme u njezinoj isporuci. Pekari poručuju da će i oni morati korigirati svoje cijene, posebno kod proizvoda za koje je brašno dominantna sirovina.

To znači, kako objašnjavaju, da će i kruh u idućem razdoblju poskupjeti za 20 feninga, dok će gore ići i cijene ostalih pekarskih proizvoda, ali ne u ovom iznosu.

Značajno su poskupjele i sve vrste mesa pa svinjetina ide do 12, junetina 20, a teletina i do 30 KM.

Donedavno sam kilogram junetine plaćala po 15 KM, a prije dva dana sam pola kilograma platila 10 KM. Ne pamtim kad je hrana ovako često poskupljivala, i to u iznosima koji nimalo nisu beznačajni, a primanja ostala ista, kaže Banjolučanka, piše Večernji list.

Zabilježeno je više poskupljenja benzina i dizela, a događalo se da su samo tijekom jednog dana na benzinskim crpkama cijene korigirali dva puta. Gorivo je za desetak dana poskupjelo čak za jednu marku. Prevelik je to udar na bh. građane koji su i prije posljednjeg vala poskupljenja jedva preživljavali.

Građani su nade polagali u ukidanje trošarina na gorivo i smanjenje PDV-a na osnovne životne namirnice.

U srijedu je Dom naroda Parlamenta odbio po hitnom postupku razmatrati ukidanje trošarina, pojedinim očigledno cijena goriva nije problem dok je građanima svaka minuta iznimno važna. Isti Dom 24. ožujka trebao bi raspravljati o smanjenju PDV-a, a hoće li to proći, ostaje za vidjeti.

UNO BiH: Smanjenje PDV-a donosi više problema nego koristi

(www.jabuka.tv)

18 komentara

 • e pa gdje su te naše inspekcije?
  opleti lipo od proizvođača, uvoznika pa do krajnjih prodavača pa neće skakati cijene.
  brašno u tržnom centru skočilo sa 24,55 na 29,75KM, a u trgovinama sa 25,00KM na 32,00KM
  ulje kako i pišete ne daj bože da ti treba više.
  ja osobno uvijek kupujem paket i miran 3mjeseca. sad em ne da kupit paket već po max 5-6 boca, s tim da tih 10boca košta koliko je prije koštao paket.
  oni dižu cijene jer im dobavljači i proizvođači dižu cijene.
  stoga lipo oplest od prvog u nizu pa polako da ono što su ubrali od nas lipo dadnu državi da ima neke koristi od toga D: P:

   • A dobro ti imaš pojma, kojoj burzi možeš pripisati dizanje cijena, a čemu ponudu i potražnju, kad je barel nafte u opadanju, a on je osnovni pokazatelj cijena na tržištu?!

  • Prijatelju pogledaj čikašku burzu i vidjet ćeš da se u posljednjih godinu dana cijena pšenice i kukuruza popela za više od 100%…a teletu nije dovoljno samo mlijeko i trava kao što mnogi misle.

  • svakako je životinjsko meso glavni uzorok većine zdr.problema današnjice, pretilosti, raka, zakrčenja krvnih arterija itd itd…idealno vrijeme za odbaciti ga skroz naskroz

 • Neka neka nek bude i 500 km. Nek maladi uzmu motiku u ruku pa nek posade nesto a ne po cheli dan po kaficima ljencarit jer im je sramota da ih netko vidi s motikom

 • Radicemo i kupit dok se morea kad to nebude vise funkcioniralo onda cemo uzet od onog ko ima jer se zivit mora dok se god more a vi sto imate se ljutite name bolje van je da nedizete cjene ako nemorate do krajnje nuzde

 • Je sve je poskupilo al ako imas svoj vrt i zdrav si pa mozes posadit imat ces ubrat nesto za rucak al ovdje u nase mladi ne znaju nista jeftinijem je narucit hranu i dostavu i onda kukaju malo se potrudi jer nece biti nigdje sjajno ako ovako nastavi

 • Lani vrića brašna 15 KM, a kilo teletine 10 KM, a oni o inflaciji od 2,5%, pozdravljam vas starim hercegovačkim pozdravom PMS.

  • Možda su mislili da smo svi HDZ ovce pa da nam mogu zamutiti oči i reći nam da je 2,5% ništa strašno a u stvari je 250%

   • Ja ne razumijem zašto non stop svi samo o poskupljenju.Od svega najskuplji je život.On nema cijenu.Ljudi,pa 80%stanovnika u Federaciji je nezaposleno.I ja medju njima.Ako platim na vrijeme hranu i režije,jer radim na crno,kao većina,mogu reći da uživam luksuz.Ostali 20%boli briga za ljude koji žive od svojih ruku.Oni ne znaju uopće kako živjeti jer su im sve roditelji stekli.

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.