Cigarete u BiH poskupljuju u prosjeku 30 pfeninga

Od 1. siječnja 2012. godine cigarete u BiH bit će skuplje 20 do 50 feninga u maloprodaji, zavisno od proizvođača. Za pojedine će cijena ostati ista kao i ove godine, dok će za većinu biti veća za 30 pfeninga, prenosi Fena.

Prethodno je, na osnovu člana 21. Zakona o akcizama u Bosni i Hercegovini, Upravni odbor Uprave za indirektno oporezivanje (UIO) donio Odluku o utvrđivanju posebne i minimalne akcize na cigarete koja će se primjenjivati od Nove godine.

Odlukom je definirano da će se od 1. siječnja na cigarete plaćati proporcionalna akciza po stopi od 42 posto maloprodajne cijene cigareta i posebna akciza u iznosu od 30 maraka za 1.000 komada, odnosno 0,60 maraka za pakiranje od 20 komada.

“Ukoliko je ukupna akciza na cigarete (proporcionalna + posebna), koja je obračunata po gore navedenim stopama, manja od minimalne akcize, onda se plaća minimalna akciza u iznosu od 1,65 maraka po kutiji cigareta za pakovanje od 20 komada”, pojasnio je na konferenciji za medije u Banja Luci Ratko Kovačević, načelnik Odjeljenja za komunikacije UIO.

Ova odluka predstavlja nastavak harmonizacije akcizne politike u BiH sa politikom akciza na cigarete u Europskoj uniji, pojašnjeno je.

(www.jabuka.tv)24 komentara

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.