Kukuriku osigurao apsolutnu većinu sa 80 mandata, HDZ ih osvaja 47

Prema posljednjim neslužbenim rezultatima DIP-a prva je Kukuriku koalicija koja osvaja 80 mandata, a drugi HDZ s 47 osvojenih mandata (s tri mandata dijaspore). Na trećem mjestu su Hrvatski Laburisti i HDSSB sa po 6 mandata.

HSS osvaja 1 mandat.  Lista dr. Ivana Grubišića 2 mandata. Koalicija HSP dr. Ante Starčević i HČSP-a također osvajaju 1 mandat. Prema najnovijim neslužbenim rezultatima Ladonja ne osvaja mandat. SDSS će imati tri zastupnika, a tu su još i petorica zastupnika manjina.

DIP je do 4 sata, kada je zatvoreno i posljednje biralište u dijaspori u Los Angelesu, obradio oko 98 posto glasova u 11. izbornih jedinica.

U 1. izbornoj jedinici Kukuriku koalicija osvaja 45,56 posto, HDZ 18,44 posto, a Hrvatski laburisti 7,67 posto.

U 2. izbornoj jedinici Kukuriku osvaja 42,67 posto, HDZ 21,47 posto, HSS 6,14 posto, a Hrvatski laburisti 5,76 glasova birača.

I 3. izbornu jedinicu osvaja Kukuriku koalicija s 52,7 posto, HDZ ima 15,51 posto, a Laburisti 10,15.

Kukuriku koalicija je u 4. izbornoj jedinici osvojila 33,05 posto glasova, HDZ 23,46 posto, a HDSSB 21,66 posto.

U 5. izbornoj jedinici je s malom prednošću pobijedio HDZ osvojivši 32,93 posto, druga je Kukuriku koalicija s 32,23 posto, dok je HDSSB osvojio 11,45 posto. Riječ je o jedinici u kojoj je prva na listi HDZ-a bila predsjednica te stranke Jadranka Kosor.

Šesta izborna jednica pripala je Kukuriku koaliciji koja je osvojila 42,04 posto, HDZ je u koaliciji s DC-om dobio 21,5 posto, a Hrvatski laburisti 5,88 posto.

Kukuriku koalicija osvojila je i 7. izbornu jedinicu s 42,29 posto, HDZ je drugi s 21,9 posto, a na trećem su mjestu Hrvatski laburisti sa 6,21 posto.

Prema podacima DIP-a od nešto iza 04:00 sata  Kukuriku koalicija pobijedila je i u 8. izbornoj jedinici, gdje je ostvarila najbolji rezultat (57,41 posto), HDZ ima 12,15 posto, Laburisti 5,72 posto, a Ladonja 5,14 posto. No prema najnovijim podacima, čini se, Ladonja je izgubila mandat.

U 9. izbornoj jedinici pobijedila je koalicija HDZ-a i HGS-a s osvojenih 37,03 posto i to je najbolji rezultat HDZ-a na jučerašnjim izborima. Druga je u toj jedinici Kukuriku koalicija s 28,78 posto, a treća Nezavisna lista dr. Ivana Grubišića s 4,55 posto.

Kukuriku koalicija je u 10. izbornoj jedinici prva s 33,15 posto, druga je koalicija HDZ-a i HGS-a s osvojenih 30,58 posto, treća Nezavisna lista dr. Grubišića s 11,71 posto, a četvrta je koalicija HSP dr. Ante Starčević i HČSP-a s 6,01 posto.

U dijaspori (11. izborna jedinica) HDZ je osvojio 71,98 posto, a drugi je HSP s 10,09 posto.

U 12. izbornoj jedinici (manjine) srpsku nacionalnu manjinu u novom će sazivu Sabora predstavljati Milorad Pupovac, Vojislav Stanimirović i Jovo Vuković.

Mađarsku nacionalnu manjinu predstavljat će Deneš Šoja, talijansku Furio Radin koji je bio i jedini kandidat, češku i slovačku Vladimir Bilek, austrijsku, bugarsku, njemačku, poljsku, romsku, rumunjsku i rusinsku predstavljat će Veljko Kajtazi, a albansku, bošnjačku, crnogorsku, makedonsku i slovensku nacionalnu manjinu Nedžad Hodžić.

Za sastavljanje većine u Hrvatskome saboru potrebno je 76 zastupnika, a prema neslužbenim podacima Kukuriku koalicija je osvojila 79 mandata, HDZ samostalno i u koaliciji 44 zastupnika te tri zastupnika iz dijaspore, ukupno 47. Hrvatski laburisti i HDSSB osvojili su po šest mandata, nezavisna lista Ivana Grubišića dva, a po jedan mandat osvojili su HSS, koalicija HSP dr. Ante Starčević i HČSP-a te Ladonja. SDSS će imati tri zastupnika, a tu su još i petorica zastupnika manjina.

‘Podrška velika, ali nije apsolutna’

‘Uspjeli smo okupiti veliki broj hrvatskih građana, no tu posao tek počinje. Podrška je velika, ali nije apsolutna. Koliko god ljudi je glasalo za nas, mnogi ili nisu glasovali ili nisu glasovali za nas. Živimo u zajednici i imamo obaveze prema svima. Poštujemo političke suparnike, ne neprijatelje čak ni protivnike’, rekao je večeras Zoran Milanović.

Predsjednik DIP-a Hrvatin kazao je da je izborni dan protekao korektno, uz minimalne incidente.

‘Sve su to marginalni događaji koji ne smiju zasjeniti veliki trud’, rekao je Hrvatin dodajući da je u biračkim odborima radilo više od 70 tisuća ljudi.

DIP za sada nema podatke da bi se na određenim biračkim mjestima izbori trebali ponavljati. ‘Za sada nemamo takvih saznanja’, rekao je Hrvatin koji je kazao da DIP sutra neće imati konferencije za novinare kao što je to bio običaj na prijašnjim izborima već će o svemu izvjestiti ‘u pisanom obliku’.

(www.jabuka.tv)

13 komentara

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.