Nakon 125 godina zatvaraju se vrata Zemaljskog muzeja BiH?!

Zemaljski muzej BiH u Sarajevu kao jedna od najvećih i najuglednijih znanstveno-kulturnih institucija u jugoistočnoj Europi, nakon 125 godina svoga postojanja, mogao bi prestati sa radom. Slična sudbina mogla bi zadesiti i ostalih šest: Historijski muzej, Muzej književnosti i pozorišne umjetnosti, Kinoteku, Umjetničku galeriju, Nacionalnu i univerzitetsku biblioteku i Biblioteku za slijepe i slabovidne osobe, prenosi Fena.

Zbog toga je v.d. direktora Zemaljskog muzeja BiH, Adnan Busuladžić, uputio vijećnicima Gradskog vijeća, Apel za pomoć, u cilju da iniciraju rješavanje i premoštavanje problema financiranja ove ustanove.

Naime, zbog neriješenog pravnog statusa, situacija je više nego alarmantna, tako da nisu u mogućnosti platiti režije, održavati eksponate, niti osigurati plaće svojim uposlenicima od koji su mnogi jedini stručnjaci specifičnih profila koji rade u Bosni i Hercegovini

„Svjesni smo političke realnosti i nemogućnosti trenutnog rješenja pravnog statusa. Zbog toga smo u više navrata podsjećali da se iznađe način našeg financiranja, a da pravni status ostane neriješen do povoljnijih političkih prilika“, istaknuto je u Apelu za pomoć.

Zbog ovako iznimno teške situacije u kojoj se našlo sedam bh. kulturnih i znanstvenih institucija, na današnjoj sjednici Gradskog vijeća, potekla je inicijativa da Federacija i Kanton, kao i Grad i općine, preuzmu pravo osnivača ili suosnivača nad ovim instutucijama, kako bi se konačno riješio pravni status, a time i financiranje ovih riznica materijalne i duhovne povijesti BiH.

(www.jabuka.tv)

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.