Cigarete u BiH biti će još skuplje, najjeftinija meka Drina

Na jučerašnjoj sjednici održanoj u Banjoj Luci, Upravni odbor Uprave za indirektno oporezivanje BiH donio je odluku o posebnoj ili minimalnoj akcizi za 2013. godinu, čime je povećana i posebna akciza na cigarete, koja je sa 0,60 povećana na 0,75 feninga.  

S obzirom na to da se na cigarete naplaćuje i proporcionalna akciza, koja iznosi 42 posto maloprodajne cijene i PDV u koji akciza ulazi, ukupno porezno opterećenje za kutiju cigareta bit će 0,35 feninga.

“Ako cigarete poskupe više od 0,35 feninga, onda je to zarada proizvođača i ne može se pripisati novom nametu. Ovo usklađivanje je počelo 2009. godine kada je počela primjena Zakona o akcizama i usklađivanje će se vršiti do 2014. godine, kada bi minimalna akciza po kutiji cigareta trebala iznositi oko 2,60 maraka”, kazao je Ratko Kovačević, glasnogovornik UIO BiH, za portal Klix.ba te dodao kako bi prema ovome minimalna cijena kutije cigareta od 2014. godine trebala iznositi pet maraka.

Kovačević pojašnjava kako se poskupljenje od 35 feninga odnosi na sve cigarete koje se prodaju na tržištu BiH. Tako će Drina u mekom pakovanju od siječnja 2013. koštati 2,85 KM, dok će Drina u tvrdom pakovanju koštati 3,15 maraka. Cijena Aure skočit će sa dosadašnjih 3,30 na 3,65 maraka.

“Konačna cijena cigareta ovisiti će od proizvođača koji je mogu povisiti u iznosu poreznog opterećenja ili će na štetu svoje zarade, cijenu povećati za, recimo, 20 feninga. To ovisi od poslovne politike svakog proizvođača”, pojasnio je Kovačević.

(www.jabuka.tv)

3 komentara

  • kovacevicu moga bi i ti pomalo pocet pusit!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!kakva vam je to politika sebi u djep mecete jazavci

  • Najugroženija kategorija stanovnika postaju pušači, čista diskriminacija. A zna se da je sve čista propaganda farmako mafije. Čim nešto taj ološ hoće da uskrati stanovništvu i tobože se brine za naše zdravlje tu nešto smrdi! U SAD, Rusiji i Australiji je najmanje pušača a imaju najveći procenat oboljelih od raka pluća, Grčka i Japan imaju najveći broj pušača a najmanje oboljevaju od ovog kancera!? Otrovnija je prerađena hrana za bebe, o ostalim prehrambenim proizvodima da i ne pričam, nego cigarete, nažalost……itd

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.