Schmidt poništio Zakon o nepokretnoj imovini RS-a; Dodik odbacio odluku

Visoki predstavnik u Bosni i Hercegovini Christan Schmidt nakon sastanka Vijeća za provedbu mira (PIC) poništio je Zakon o nepokretnoj imovini Republike Srpske koji je na snagu trebao stupiti u utorak, 28. veljače 2023. godine.

U ponedjeljak, 27. veljače je izvanredno zasjedalo i Vijeće za implementaciju mira (PIC), a još prošli tjedan iz Ureda visokog predstavnika u BiH je zatraženo da Ustavni sud BiH hitno reagira kada je u pitanju ovaj zakon prije nego, kako navode iz OHR-a, “nastane nepopravljiva šteta”.

Kako doznaje Klix.ba, PIC je visokom predstavniku Christianu Schmidtu dao “zeleno svjetlo” da posegne za svojim ovlastima ako ne bude odluke Ustavnog suda i onemogući stupanje na snagu ovog zakona.

Podsjetimo, zastupnici u Narodnoj skupštini Republike Srpske su 28. prosinca prošle godine usvojili Zakon o nepokretnoj imovini koja se koristi za funkcioniranje javne vlasti u RS-u.

Isti takav zakon Ustavni sud BiH je stavio van snage na sjednici 22. rujna, odlučujući na osnovu apelacije šest izaslanika Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH.

Ustavni sud BiH je naveo kako RS nema ustavnu nadležnost za reguliranje tog pitanja, jer se radi o nadležnosti države.

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je da Christian Schmidt nije visoki predstavnik, i da to nije samo stav Republike Srpske, već i dvije stalne članice Vijeća sigurnosti UN-a, “koje je trebalo potvrditi njegovo imenovanje, a nije”, piše Klix.ba.

Dakle, danas u Sarajevu, s pravnog stanovišta nije se dogodilo ništa. Republika Srpska je usvojila Zakon o nepokretnoj imovini koji ostaje na snazi. Odluke i legalno biranih visokih predstavnika se ne objavljuju u Službenom glasniku Republike Srpske. Ne može se svaki putnik namjernik miješati u unutrašnja pitanja BiH i Republike Srpske, istaknuo je Dodik u izjavi za Srnu reagirajući na odluku visokog predstavnika o suspendiranju Zakona o nepokretnoj imovini.

(www.jabuka.tv | Foto: Armin Durgut/Pixsell)

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.