Četiri stvari koje trebate znati o svojoj krvnoj grupi

Poznavanje krvne grupe bitno je za razumijevanje kako vaše tijelo reagira na hranu, koliko je podložno oboljenjima, kako prirodno reagira na stresne situacije i slično. Samo jedna kap krvi sadrži biokemijsku “kozmetiku” koja je jedinstvena za vas kao i otisak prsta. Evo što trebate znati kada je riječ o krvnim grupama.

Vaša krvna grupa može “predvidjeti” podložnost određenim oboljenjima

Istraživanja pokazuju da pojedinci određenih krvnih grupa mogu biti pod većim rizikom od određenih oboljenja. Primjera radi, istraživanja pokazuju da osobe sa krvnom grupom 0 imaju manji rizik od srčanih oboljenja, ali i veći rizik od razvoja čira na želucu. Osobe koje imaju A krvnu grupu pod većim su rizikom od mikrobnih infekcija, ali žene ove krvne grupe imaju veću stopu plodnosti. Također, osobe sa krvnom grupom AB i B pod većim su rizikom od razvoja raka pankreasa.

Osobe različitih krvnih grupa drugačije reagiraju na stres

Osobe A krvne grupe imaju viši nivo hormona stresa kortizola u organizmu te ga i više proizvode kao odgovor na stresne situacije. S druge strane, krvna grupa 0, kao reakciju na stresne situacije, proizvodi više adrenalina. Osobama s krvnom grupom 0 potrebno je znatno duže vremena da se oporave od stresa, jer se adrenalin duže zadržava u njihovom organizmu.

Antigeni krvne grupe ne nalaze se samo u krvi

Oni se nalaze svuda u vašem tijelu, a posebno u površinama koje su u interakciji sa okolinom. To uključuje probavni sistem, od usta do debelog crijeva, kao i od nosne šupljine do pluća. Obzirom da su krvni antigeni svuda u organizmu, oni utiču na to kako vaše tijelo reagira na hranu i to na nekoliko načina. Primjera radi, lektini iz određenih namirnica vežu se za antigene krvne grupe i uzrokuju aglutinaciju što rezultira glavoboljama, osjećajem iscrpljenosti, probavnim smetnjama, problemima sa kožom i nizom drugih zdravstvenih problema.

Crijevne bakterije povezane su sa krvnim grupama

Osobe različitih krvnih grupa imaju i različite crijevne bakterije. Zapravo, određene bakterije se 50 000 puta češće pojavljuju kod osoba iste krvne grupe. Primjera radi, mikrobiom određenih osoba razvijen je da mnogo efikasnije “razbija” ugljene hidrate (krvna grupa A). Osobe koje nemaju tu sposobnost (krvna grupa 0) imaju tendenciju da ugljene hidrate skladište kao masti.

(minimagazin.info)

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.