Bacite narukvice s ruke: U gumicama se nalaze kancerogene kemikalije!

Testovi na raznobojnim gumicama koje su organizirali novinari BBC programa ‘Midlands Today’ pokazali su da one sadrže 40 posto ftalata, tvari koje po EU propisima u proizvodu najviše može biti 0,1 posto.

Britanska firma The Entertainer, najveći lanac prodavaonica igračaka u Velikoj Britaniji, povukla je iz prodaje gumice za pravljenje popularnih narukvica i sitnih igračaka nakon što je otkriveno da sadrže kancerogene kemikalije. Testovi na raznobojnim gumicama koje su organizirali novinari BBC programa ‘Midlands Today’ pokazali su da one sadrže 40 posto ftalata, tvari koje po EU propisima u proizvodu najviše može biti 0,1 posto.

”Za nas u ‘Entertaineru’ sigurnost djece je najveći prioritet, pa smo zato iz preventivnih razloga odmah uklonili sve gumice iz prodaje dok ne obavimo kompletnu istragu”, rekli su u toj tvrtki.

The Independent piše da se ftalati koriste kako bi plastiku učinili fleksibilnijom, ali pošto se radi o poznatoj kancerogenoj tvari njihova upotreba je strogo kontrolirana. Pomama za gumicama od kojih se prave narukvice i sitne igračke krenula je iz SAD i zahvatila i Britaniju gdje je čak haljina načinjena od ovih gumica prodana za 200.000 eura.

Nezavisno tijelo koje testira modne dodatke ured u Birminghemu, navodi da je u gumicama pronašlo čak dva zabranjena ftalata, prenosi dnevno.hr.

”Ftalati dospijevaju u ljudski organizam sisanjem i očigledno je da je u tom slučaju sitna igračka koja visi na narukvici veoma rizičan predmet”, navodi Marion Wilson koja je provodila test.

(www.jabuka.tv)

Nema komentara

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.