Četiri dobra razloga da ne pijete gazirane napitke

Prosječan Amerikanac popije 45 litara gaziranog soka svake godine. No popularnost gaziranih napitaka nije problem samo u SAD-u, a liječnici nisu zabrinuti samo zbog debljanja koje je s njima povezano. Što ih to još brine?

Pijenje gaziranih napitaka pridonosi pretilosti, a postoje barem još četiri dobra razloga zašto biste ih trebali prestati piti:

1. Gazirani napici potiču taloženje skrivenog sala u organima

Istraživači iz Danske su otkrili da pijenje gaziranih napitaka povećava količinu masti u organima. Pojedinci koji su pili gazirane sokove imali su dramatičan porast štetnih skrivenih masnoća (jetra i skeletna mast). Osim toga, njihova razina kolesterola također je povećana za 11 posto u odnosu na one koji gazirana pića nisu pili, jer sadrže sladila i bojila hrane. Ovi sastojci su povezani s hiperaktivnošću i oštećenjem moždanih stanica. Ne treba zaboraviti ni da oni koji redovito piju gazirane sokove imaju veći rizik od dijabetesa.

2. Sadrže tvari čija je svrha krajnje bizarna npr. sprečavanje gorenja

Kemikalije koje se koriste u izradi tekstila te za premazivanje različitih proizvoda kako bi se spriječilo gorenje, mogu se naći u nekim gaziranim napicima u obliku bromiranog biljnog ulja. Njihova uloga u soku je spriječiti da se umjetna aroma odvaja od ostatka tekućine. Na etiketi se navode kao ‘BVO’, no ovaj sastojak može izazvati trovanje bromom koje može dovesti i do gubitka pamćenja, živčanih poremećaja i oštećenja kože, piše Shine.com.

3. Previše sode će vas pretvoriti u pokusnog kunića

Visokofruktozni kukuruzni sirup se koristi za zaslađivanje mnogih gaziranih napitaka. Ovaj štetni umjetni sastojak dobiva se uglavnom od GM kukuruza. Budući da se koristi manje od 100 godina ne znamo koji su dugoročni učinci na ljudska bića. Nova istraživanja sugeriraju da genetski inženjering uzrokuje brže starenje, štete na probavnom traktu i neplodnost.

4. Uzrokuje gubitak koštane mase i nastanak karijesa

Analiza rezultata 90-ak studija pokazuje da veća konzumacija gaziranog soka uzrokuje slabu konzumaciju mlijeka. Zanimljivo da je 50-ih godina, na šalicu gaziranog napitka, popijeno 3 šalice mlijeka. Danas je upravo suprotno.

Previše gaziranih napitaka nije dobro ni za zube. Visoka koncentracija glukoze, fruktoze, saharoze i drugih jednostavnog šećera uzrokuje zubni karijes.

Ukratko, pijenje gaziranih napitaka i svih jako zašećerenih sokova je opasno za vaše zdravlje!

(www.jabuka.tv)

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.