Hrvatska briše s biračkog popisa birače iz BiH

Hrvati iz BiH s pravom glasa na izborima u Hrvatskoj ubuduće će se morati prije svakog glasovanja registrirati u nekom od četiri diplomatsko-konzularna predstavništva (Mostar, Sarajevo, Tuzla ili Banja Luka). Takvo načelo bit će sadržano u novom Nacrtu prijedloga zakona o registru birača koji je objavilo Ministarstvo uprave koje, kako su pojasnili, želi uvesti reda u izbornu jedinicu za dijasporu, piše Večernji list.

Registracija pa izbori

To znači da svaki birač koji nema trajno boravište u Hrvatskoj prvo mora obaviti registraciju prije svakih parlamentarnih ili predsjedničkih izbora u RH pa tek onda steći pravo za sudjelovanje na izborima. Uz spomenuti zakon koji će Sabor uskoro usvojiti, Ministarstvo uprave dalo je nekoliko pojašnjenja zbog kojih se on donosi. “Registar birača jedinstvena je elektronička baza osoba koje imaju biračko pravo, a sastoji se od tri evidencije: hrvatskih državljana s prebivalištem u RH, hrvatskih državljana bez prebivališta u RH i državljana EU koji ostvaruju biračko pravo u RH. Evidencija hrvatskih državljana bez prebivališta u RH dobiva novo značenje – ona je temelj za aktivnu registraciju birača za svake izbore, a u nju se upisuju i hrvatski državljani za koje se utvrdi da su se iselili iz RH, bez podatka o državi iseljenja”, piše u pojašnjenju Ministarstva uprave. Iz spomenutog ministarstva prije usvajanja zakona pozivali su zainteresiranu i stručnu javnost da putem “obrasca” dostavi svoje prijedloge, primjedbe i mišljenja najkasnije do 20. kolovoza 2012. godine.

Osipanje biračkog tijela

Jedno je jasno – osim što se želi uvesti reda u biračke popise hrvatskih državljana izvan Hrvatske, ovim će se zakonom dodatno anulirati želja birača u dijaspori da uopće izlaze na izbore koji se budu održavali u Hrvatskoj. Takvo raspoloženje barem što se tiče birača u BiH već je nametnuto odlukom da se radikalno reducira broj glasačkih mjesta i ograniči broj saborskih zastupnika s liste za dijasporu na svega tri. Novost je i uvođenje razlike između registra birača i zaključenog popisa birača temeljem kojega se provode izbori. Registar sadrži sve hrvatske državljane koji imaju biračko pravo i popis onih koji zadovoljavaju propisane uvjete za izlazak na izbore. Zbog te razlike popis birača u Hrvatskoj mogao bi se smanjiti za otprilike 90.000 ljudi. Toliko je, naime, onih koji formalno imaju prebivalište u Hrvatskoj i tu se vode na popisu birača, izvadili su putovnici u nekom diplomatsko-konzularnom predstavništvu, a nikada nisu izvadili osobnu iskaznicu jer trajno žive u inozemstvu i ona im ne treba, pišu hrvatski mediji. Takvi birači više neće moći na izbore, osim u slučaju da naprave osobnu iskaznicu s nekom od adresa u Hrvatskoj.

(www.jabuka.tv)

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.