Čeka nas najkišovitije proljeće

Jedan od najpopularnijih meteo servisa na svijetu Accuweather objavio je sezonsku prognozu za proljeće 2015. godine (ožujak, travanj, svibanj) u Europi.

Accuweather je po pisanju Crometeo portala jedini prilično precizno i točno predvidio kakvo će ljeto 2014. biti u Europi.

”Njihove prognoze za našu regiju govore o ponovno većim količinama oborina mogućim problemima s poplavama”, rekao je za Bljesak.info Zoran Zadro administrator stranice Vremenska prognoza za HR i BiH svakodnevna. Po njegovim riječima moguće je da proljeće bude hladnije nego što je uobičajeno.

”Vjerujte nije ih za ignorirati, s dosta toga se slažem s njima, ali riječ je o sezonskoj prognozi, koje imaju svoja ograničenja”, rekao je Zadro dodajući kako će sezonske prognoze na njegovoj stranici biti objavljene za vikend.

Ciklonalna aktivnost bit će izraženija na jugu Europe, a kakva je bila tijekom zime, nastavit će se i početkom proljeća.

AccuWeather

Područje koje bi moglo biti pogođenom poplavama se proteže od središnjeg i južnog dijela Italije, preko Balkanskog poluotoka, do Slovačke i Mađarske na sjeveru te na jugu do Grčke i zapadne Turske. Povećanoj opasnosti od poplava će doprinijeti, u drugom dijelu proljeća i topljenje velikih količina snijega na Dinaridima i Karpatima, piše Crometeo.

Za navedeno se područje tijekom proljeća očekuje više oborina od klimatološkog proljeća. U rano proljeće u planinama istočne Europe se očekuje i snijeg. Manje oborine bi trebalo biti u Španjolskoj, Portugalu, većem dijelu Francuske te na Britanskom otočju. U ostatku Europe se ne očekuju veća odstupanja u količini oborina od prosjeka.

Po Accuweatheru za dio zapadne i srednje Europe, posebno Francusku i Njemačku, se u kasno proljeće predviđaju jake oluje. U kasno proljeće bi rizik od poplava i jakih oluja mogao biti veći u Rumunjskoj i Bugarskoj.

Veliku Britaniju, sjever Francuske i zemlje Beneluxa nakon sušnijeg početka proljeća očekuje više oborina u njegovom drugom dijelu. Skandinaviju, zbog očekivanog dominantnog utjecaja anticiklone, generalno očekuje sušnije i toplije proljeće. Toplije proljeće se predviđa i za Pirinejski poluotok.

Hladnije proljeće od prosjeka se predviđa za veliko područje od Italije, Alpa, juga srednje Europe, jugoistoka kontinenta te većeg dijela istočne Europe osima sjeveroistoka.

(Bljesak.info)Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.