Reagiranje Vijeća za štampu BiH na suđenje uredniku Poskoka Ivanu Šušnjaru

Ivan Šušnjar

Vijeće za štampu u Bosni i Hercegovini reagira na suzbijanje slobode informiranja u javnom interesu i slobode satire, pokretanjem sudskog postupka protiv urednika portala poskok.info, Ivana Šunjara na Općinskom sudu u Širokom Brijegu, a zbog satiričnog reagiranja portala poskok.info iz 2012. godine.

Urednik Šušnjar je, koristeći se pravom slobode satire i sarkazma, skrenuo tada pozornost javnosti na slučaj javne osobe koja je, zloupotrebom svoga nacionalnoga identiteta i lažnim nacionalnim izjašnjavanjem, priskrbila sebi diplomatsku poziciju.

Postupak je obrnut u suprotnom smjeru, jednako kao što smo nedavno imali slučaj sa portalom klix.ba, da oni koji bi trebali odgovarati za svoje nemoralne i neodgovorne postupke prema javnosti, tuže novinara koji je toj javnosti skrenuo pozornost na postupak javnog službenika.

Demokratsko društvo jamči građanima pravo da znaju, a novinarima pravo da kritiziraju i kritički komentiraju ili reagiraju na postupke osoba koje obavljaju javnu funkciju. Portal poskok.info ima u svome uredničkom orijentiru satirično prikazivanje stvari, i u tome smislu je djelovao i u ovome slučaju.

U Deklaraciji o Slobodi Političke Debate, Vijeća Europe, Član 5 – Sloboda satire, jasno se navodi da ”Humoristički i satirični žanr, zaštićen Članom 10. Europske Konvencije o ljudskim pravima, dozvoljava viši stupanj pretjerivanja, čak i provokacije, sve dok javnost nije obmanuta o činjenicama.”

U Članu 1 iste Deklaraciji naglašava se ”pravo medija na prenošenje negativnih informacija i kritičkih mišljenja o političkim ličnostima i javnim službenicima, kao i pravo javnosti da ih sazna”, dok se u Članu 4 direktno obraća javnim službenicima, navodeći da ”javni službenici moraju prihvatiti da će biti predmet javnog nadzora i kritike, posebno kroz medije, zbog načina na koji su obavljali ili obavljaju svoje funkcije, jer je ovo neophodno za osiguravanje transparentnosti i odgovornog obavljanja funkcija”, priopćeno je iz Upravnog odbora Vijeća za štampu BiH.

(www.jabuka.tv)1 komentar

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.