Čeka nas blaga zima uz kraća zahlađenja

Umjesto zimi primjerenijih minusa, ovih su dana temperature u priličnom plusu. Tako je jučer najviša dnevna temperatura u našoj zemlji bila od 12 do čak 18 Celzijevih stupnjeva, piše Večernji list BiH.

– Iznadprosječno toplo bit će i sljedećih dana i tjedana. Vjerojatno i mjeseci – najavio je nastavak toplog vremena glavni meteorolog HRT-a Zoran Vakula u svom Meteokutku, naglasivši da će zima 2015./2016. biti iznadprosječno topla.

Što se temperatura tiče, blagu i iznadprosječno toplu zimu najavljuje i Služba za vremenske analize i prognoze Državnog hidrometeorološkog zavoda, uz primjedbu da to ne znači da neće biti kraćih razdoblja hladnog vremena, odnosno razdoblja s ispodprosječnom temperaturom. Količine oborina, kažu u DHMZ-u, bit će uobičajene, u granicama prosjeka, ali ipak uz malo veću količinu padalina u sjevernim kopnenim krajevima.

No, pritom se u hladnom dijelu godine ipak ne može precizirati tip oborine (kiša, snijeg, susnježica ili kiša koja se smrzava na tlu).

Iako već sad mnoge zanima hoćemo li imati bijeli Božić i Novu godinu, stručnjaci uzvraćaju da se to u ovom trenutku ne može precizno znati. Ipak, može se čuti da će znatnijih oborina biti uglavnom u drugom dijelu prosinca, kada bismo se mogli nadati i snijegu. A snježnih bi pahulja moglo biti ponajprije u gorju, dok je mogućnost snijega u nizinama ipak puno manja.

Ono što se već sad može vidjeti na internetskoj stranici DHMZ-a jest to da se u idućih tjedan dana temperature u cijeloj Hrvatskoj neće spuštati ispod nule. Čak ni one jutarnje.

(www.jabuka.tv)

Komentiraj: