Istraga ne posustaje, u Švicarskoj uhićeno još deset dužnosnika FIFA-e

Dužnosnici Fife ponovo su u centru pažnje! Švicarske vlasti su pokrenule novi val uhićenja, a riječ je deset osoba i od toga su dvije visokopozicionirane – Alfredo Hawit iz Hondurasa (predsjednik CONCACAF-a) i Juan Ángel Napout iz Paragvaja (predsjednik CONMEBOL-a). Ovo je samo nastavak velike antikorupcijske akcije u krovnoj kući svjetskog nogometa.

Policija je blokirala predvorje luksuznog hotela “Baur au Lac”, a uhićenja su izvedena u garaži hotela. Sepp Blatter i Jerome Valcke nisu dio istrage ovaj put, barem prema dostupnim informacijama. Nove optužbe uključuju reketiranje, pranje novca i prijevare, a reagiralo se po nalogu američke policije, javlja Hina.

– Zadržani su u pritvoru i čekaju izručenje SAD-u. Prema zahtjevu SAD-a, osumnjičeni su za primanje mita. Visokorangirani dužnosnici Fife navodno su primali milijunske iznose, a zauzvrat su prodavali marketinška prava vezana za nogometne turnire u Južnoj Americi i za kvalifikacijske utakmice za SP. Prema zahtjevu za izručenje neki dogovori su izvedeni u SAD-u. Plaćanje je također izvedeno preko američkih banaka – stoji u priopćenju Švicarskog pravosudnog ureda (FOJ), a oglasila se i FIFA:

– FIFA je obaviještena o djelovanju američkog pravosuđa. FIFA će nastaviti surađivati u potpunosti s američkim istražiteljima kako to dopušta švicarski zakon kao i s istražiteljima švicarskog pravosudnog ureda.

Opširne akcije počele su još u svibnju ove godine i potresaju Fifu, dotad nedodirljivu u svakom smislu. Vodeći ljudi nisu mogli iz toga izići neokrznuti, a osjetio je to predsjednik na odlasku Sepp Blatter, nogometni savezi Njemačke, Irske, kao i prvi čovjek Uefe Michel Platini.

Kulminacija svega jest da se FIFA odlučila suspendirati Blattera i Platinija na 90 dana, tijekom kojih ne mogu obavljati nikakve nogometne aktivnosti. Švicarac se tako ne smije pojaviti u sjedištu Fife, a Francuz mora prekinuti svoju kandidaturu za predsjednika krovne nogometne organizacije.

(www.jabuka.tv)

Komentiraj: