CCI: Županija Zapadnohercegovačka ima lošu financijsku i ekonomsku politiku

U petak je u hotelu Park u Širokom Brijegu održana tiskovna konferencija Centra civilnih inicijativa na kojoj je javnosti predstavljen izvještaj ove nevladine organizacije o radu Vlade i Skupštine Županije Zapadnohercegovačke za mandatno razdoblje 2010.-2014. godine.

Povećanje broja nezaposlenih i smanjenje broja zaposlenih u Županiji Zapadnohercegovačkoj, te neznatno smanjenje plaće u odnosu na prvu godinu mandata, ukazuje na lošu financijsku i ekonomsku politiku koju je vodila vlast u proteklom mandatu. Što ne iznenađuje, s obzirom da je Vlada u svaku godinu mandata ulazila bez jasnog plana, smjernica i ciljeva svoga rada.

cci_siroki_brijeg_1

Ni Vlada, niti Skupština nisu ni za jednu godinu mandata usvojili Program rada prema odredbama Poslovnika o radu, a kojim je jasno utvrđen rok usvajanja Programa rada, sudionici i način izrade ovog dokumenta, kao i obveze i dužnosti po pitanju njegovog izvršenja.

Ni proces konstituiranja vlasti u ovoj županiji nije doveden do kraja do kraja ni na samom isteku četverogodišnjeg mandata. Skupština ŽZH je završila svoj četverogodišnji mandat bez završenog procesa konstituiranja. Nakon izvršenih ustavnih promjena, trebalo je uslijediti usklađivanje Poslovnika o radu sa Ustavom ŽZH, međutim, do toga nije došlo. Zbog tog neusuglašavanja, iako je postojećim Poslovnikom o radu Skupštine jasno definira način formiranja klubova naroda i izbora članova kolegija, Skupština je završila svoj mandat bez završenog postupka konstituiranja i obilježila ga četverogodišnjim kršenjem poslovnika i u ovom segmentu. Zato preporučujemo novom sazivu Skupštine da, sukladno Poslovniku o radu Skupštine ŽZH, nakon konstituiranja Skupštine izvrši usklađivanje Poslovnika o radu Skupštine sa izmijenjenim Ustavom i prema zakonski utvrđenim procedurama formira klubove konstitutivnih naroda i imenuje sve članove kolegija Skupštine.

cci_siroki_brijeg_4

Majda Behrem Stojanov, glasnogovornica CCI-a

Dok je prvu godinu mandata Skupština ŽZH radila bez Programa rada, bez jasno utvrđenih ciljeva, u preostale tri nije uložila dodatni napor da ovaj nedostatak popravi, pa je tako realizirala samo 24 programska zakona. Za četiri godine rada Skupština je usvojila manje zakona nego što ih je, prema svojim godišnjim Programima rada, trebala usvojiti za bilo koje dvije godine mandata.

Novi saziv Skupštine bi morao prestati s kontinuiranim kršenjem Poslovnika o radu Skupštine te obvezno i u propisanim rokovima usvajati godišnje Programe rada kojima će se odrediti jasne smjernice i ciljevi rada Skupštine. Skupština ŽZH je tijekom sve četiri godine mandata, kao što je slučaj i sa Programom rada, usvajala Proračun sa zakašnjenjem i time kontinuirano kršila Zakon o Proračunima Federacije BiH.

cci_siroki_brijeg_5

Ništa bolja situacija nije ni sa Vladom ŽZH, na čije konstituiranje se čekalo sedam mjeseci, a koje je opterećena međustranačkim turbulencijama, u fokus stavila vlastite probleme, umjesto pokušaja da barem djelomično opravdaju povjerenje građana. Vlada je sve četiri godine Proračun usvajala u godini na koju se dokument odnosi i na taj način bez imalo obzira kontinuirano kršila Zakon o Proračunima Federacije BiH koji nalaže da se Proračun usvaja u tekućoj za narednu godinu.

Kao i Skupština, i Vlada je u svaku godinu mandata ulazila bez jasnog plana, smjernica i ciljeva svoga rada. Vlada ŽZH mora što prije preuzimanja novog mandata usvojiti Program rada za 2015. godinu i na taj način utvrditi smjernice i ciljeve svoga djelovanja. Po usvajanju ovog važnog dokumenta mora ubrzano raditi na realizaciji mjera kojima će unaprijediti život građana Županije Zapadnohercegovačke. Stranke koje budu sudjelovale u vlasti moraju uložiti dodatne napore kako bi odmah na početku mandata ispunile veći dio predizbornih obećanja i opravdale povjerenje građana.

cci_siroki_brijeg_3

Vesna Milas, konzultant za monitoring rada vlasti u ŽZH

Vlada nije dovoljno ulagala u razvojne projekte i tek je u 2013. godini napravila strategiju razvoja županije pa je preporuka budućem sastavu Vlade da uloži dodatne napore i realizacijom strateških i operativnih ciljeva planiranih Strategijom razvitka ŽZH za razdoblje 2014.-2020. godine unaprijedi posrnulu privredu ove županije, navodi se u izvješću Centra civilnih inicijativa.

ŽZH u brojkama

Županija Zapadnohercegovačka bilježi neznatan broj zaposlenih osoba, a broj nezaposlenih je u osjetnom porastu. Broj zaposlenih je kroz četiri godine padao i rastao, tako je u 2011. godini bilo 16.211 zaposlenih, u 2012. godini 16.462, u 2013. godini 16.205, a u 2014. godini 16.445 zaposlenih. Broj nezaposlenih je u konstantom porastu, a 2014. godine prešao je brojku od 10.000. Tako je u ŽZH 2011. godine bilježila 9.280 nezaposlenih, 2012. godine 9.741, 2013. godine 9.983, a u 2014. godini u ŽZH-u nezaposleno je 10.351 osoba.

Prosječna neto plaća za 2014. godinu u Županiji Zapadnohercegovačkoj iznosi 788 konvertibilnih maraka te je u padu za razliku od prošle tri godine. U 2011. godini prosječna neto plaća u ŽZH iznosila je 811 KM, u 2012. godini 810 KM, u 2013. godini prvi put je pala ispod 800 maraka te je iznosila 798 KM, a u 2014. godini prosječna neto plaća u ŽZH iznosi 788 konvertibilnih maraka.

Ukupan deficit Županije Zapadnohercegovačke, zaključno s 2013. godinom, iznosi 44.886.541 KM.

U nastavku pročitajte detaljne izvještaje monitoringa rada Skupštine i Vlade ŽZH kojeg je proveo CCI:

Izvještaj monitoringa Skupštine ŽZH

Izvještaj monitoringa Vlade ŽZH

(www.jabuka.tv | Foto: Domagoj Ledić)

Nema komentara

 • ne može se komentirati tamo O PROSLAVI 10 GOD.RADA JP EP HZHB HE MLINI pa ću ovdje…molim da nam svima POKAŽETE NATJEČAJ PO KOJIMA SU OVI NA SLIKAMA DOŠLI NA RADNA MJESTA…ništa više..pojedini preko politike, nekima roditelji na funkcijama a nitko ama baš nitko po zaslugama…fuj Vi i Vaše proslave dabogda Vam prisjele

  • Svaki put kad mi dodje racun za struju, sjetim se kakve gluposti placam osim potrosene struje. Dodje mi muka, pogotovo sto su na vazna mjesta stavljene osobe koje su u skoli toliko lose ucile, a koliko kvalitetnih ljudi ode…

 • Bas ste nas iznenadili s ovim izvješćem…Zupanija je stvorena zato da bi se sto vise uhljeba HDZ moglo zaposliti i musti sirotinju.Pametno su govorili Lijanovici ukinuti zupanije one su te koje ce nas upropastiti sa silnom birokracijom..i jos silnijim neradom

 • Tko će taj minus županije ispravit… I sad kao krivi nam Bošnjaci i Srbi, od njih nam prijeti opasnost. Nije nitko iz Sarajeva došao i napravio toliki minus, za to su odgovorni naši mesliđani. I glasaj opet za njih…kako da ne. Ma nek je i ukinu, šta imamo od nje.

 • Ја мислим да су за лошу економску ситуацију у Западнохерцеговачкој жупанији криве комуњаре, балије и удбаши. Кад се њих ријешимо основат ћемо трећи ентитет и само же нам цвијетати руже.
  O je.em ti opet me baca na ćirilicu.

 • Ma nek ima vina i benzina,a tu je i andelko e moj zdena zatebe je a i za sve nas radi djece da se vratis na kapiju u viko

 • ŽZH ima oko 90000 stanovnika i temeljem statističkih proscjena može imati oko 55000 radno sposobnog stanovništva. Ukoliko zbrojimo uposlene i neuposlene ostaje nam brojka od 30-ak tisuća radno sposobnih koji se nigdje ne vode. Jedan dio ima umirovljenika mlađih od 65 godina, jedan dio ima koji rade u inozemstvu, ali ipak ostaje veliki dio radno sposobnih koji se više ne evidentiraju na Zavodima za zapošljavanje jer su izgubili svaku nadu u moguće zasnivanje radnog odnosa. Svaki dan slušamo HDZ-ove mantre o velikoj uposlenosti u našoj ŽZH i našem gradu ŠB, dok je prava istina sušta suprotnost onome što HDZ laprda. Da li je došlo vrijeme za novi egzodus mladih u inozemstvo, od kojih će se neki jednoga dana vratiti kao starci da umru na rodnoj grudi, dok će jedan veliki dio zauvijek reći zbogom kraju koji im je maćeha, a ne majka. Novi egzodus mladih, sa ovim prirodnim priraštajem i brigom vlasti o zbrinjavanju podobnih koji su limitirani naći posla kod poslodavca vani, znači sigurno odumiranje hrvatskog bića u njegovom višestoljetnom izvorištu. Nekada smo mogli naseliti čitav svijet, a danas ne možemo dostojanstveno ni umrijeti. Osim pogubne i pogrešne politike koju vode “izabrane vođe”, kriva je i “duhovna moralna vertikala” koji sa istima kadrovira održavajući razne klauzure.

 • sve je istina ali istina je da bi i oni trebali pogledati istini u oči jesu li zaslužili da se kandidiraju ponovo ovo nema svrhe više ovako ali ovih do sad rezultati nisu pokazali nešto ali i u buduće kolike su njihove psihomotoričke sposopnosti dobre neka malo razmisle o tome

 • kako će županija ići naprijed kad je ćosić bespotrebno zaposlio kumu u civilnu zaštitu nema tamo ni pita šta raditi

 • Moze li mi ko pojasnit kakvi nam izbori slijede i za koga bi valjalo glasat.ova prica o blagostanju nakon izbora mi nekako zvuci ofucano,jel vama ¿

 • S Lijanom ćete 1 mjesec u jednu, drugi u drugu firmu a treći, četvrti i peti mjesec na biro i tako u krug a minimalac i onda zašto institucije ne mogu živjeti. Ubivšoj državi se uplaćivalo na puni iznos i opet svi bili siromašni ali mladi i veseli a sad se ostarilo, šta ćeš. Nema više mladosti ali nema ni Jugoslavije a ni BiH…

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.