Čavara u Istanbulu: Bez zaustavljanja ratova nema zaustavljanja izbjeglica i migranata

Euroazijski prostor najviše opterećuju ratovi na prostoru Bliskog istoka i Ukrajine. Oni su i problem čitavog svijeta i uzrok ili posljedica napetosti između ključnih zemalja svjetskog poretka, poručio je predsjednik Federacije BiH Marinko Čavara na ceremoniji otvaranja 19. Euroazijskog ekonomskog summita, koji se održava u Istanbulu od 5. do 7. travnja, prenosi agencija Anadolija.

Čavara je govorio u dijelu obraćanja predsjednika država na temu ”Ekonomski most puta svile; Ekonomija, energija, prisilna migracija i terorizam”.

“Dvadeset prvo stoljeće je stoljeće globalnih i stalnih promjena koje imaju svoj odjek u svakom kutku našeg planeta. Ono označava, ne samo puko vremensko razdoblje u kojem živimo nego se taj pojam veže i za nade čovječanstva da će ovo stoljeće biti stoljeće svekolikog napretka – napretka u tehnologiji, ekonomiji, ljudskim pravima i slobodama. Naša zadaća je sačuvati tu nadu, iako početak ovog stoljeća zabrinjava”, istaknuo je Čavara.

Podsjetio je da se zemlje Europske unije (EU) i Jugoistočne Europe, kao i Turska suočavaju s globalnim izazovima, prisilnim migracijama i terorizmom.

“Uzroci navedenih izazova su kompleksni, kao i pronalazak adekvatnog rješenja za njih. Jedno od mogućih dugoročnih rješenja leži ne samo u mirovnim pregovorima nego i u jačanju gospodarstva i civilnog društva zemalja zahvaćenim ratom i prisilnim migracijama. Globalna suradnja i na polju jačanja i promoviranja ljudskih prava i sloboda može biti odgovor u suzbijanju radikalnih pogleda koji svoj izraz pronalaze u terorizmu”, rekao je Čavara, javlja agencija Anadolija.

Najmanje jedan dio odgovora na mnogobrojne globalne izazove koji su vezani za ekonomiju, energetiku, prisilne migracije i terorizam, kazao je, mogu pronaći u suradnji zemalja u zaustavljanju svih sukoba i usmjeravanju svih snaga na borbu za boljitak čitavog čovječanstva .

“Euroazijski prostor najviše opterećuju ratovi na prostoru Bliskog istoka i Ukrajine. Oni su i problem čitavog svijeta i uzrok ili posljedica napetosti između ključnih zemalja svjetskog poretka. Koji predugo traju, tako je već teško razaznati uzroke i posljedice strahota koje se šire i na druge zemlje. Prisilne migracije ili valovi izbjeglica, teško je razdvojiti, ali zapljuskuju cijelu Europu. Teroristi pokušavaju terorizmom u zemljama EU u kojima nema rata da stvore ratno stanje. Naše djelovanje trebamo usmjeriti kako da riješimo uzroke ratova i terorizma, jer ukoliko ih ne riješimo, teško ćemo se izboriti sa posljedicama. U tom smjeru moraju svi djelovati, a potencijala za suradnju između europskih zemalja, zemalja Jugoistočne Europe i Turske, ima mnogo. To najbolje pokazuje suradnja Europe i Turske u rješavanju migrantske krize”, poručio je Čavara.

Međutim, svi zajedno “moramo ići korak dalje” jer je, kako je kazao, rješenje tamo gdje je nastao rat i tamo odakle je krenuo izbjeglica ili migrant.

“Bez zaustavljanja ratova na Bliskom istoku nema ni zaustavljanja izbjeglica i migranata, jer u svako drugom slučaju nastaju drugi problemi koje će biti teže riješiti”, poručio je Čavara.

Istaknuo je da se potencijali za “našu suradnju mogu pronaći u sektorima kao što su energetika, tekstilna i prehrambena industrija, metaloprerađivačka industrija, turizam, proizvodnja autodijelova”.

“Svakako, ne treba zaboraviti etabliranje servisnih niša koje uključuju informatičke usluge, medije i sektor komunikacija, dizajn, consulting. Riječ je o uslugama visoke dodane vrijednosti. Značajan je i logistički potencijal naših zemalja u svjetlu značajnih infrastrukturnih projekata kineskih partnera. Korištenje svih navedenih potencijala će zahtijevati ekonomsku transformaciju i diverzifikaciju aktivnosti svih sudionika, u većoj ili manjoj mjeri. Zahtijevat će izradu sveobuhvatne istraživačke agende u cilju pronalaska kompatibilnih sektora, brzorastućih industrija i kompanija te izradu zajedničke platforme za umrežavanje.Riječ je o ozbiljnom i sveobuhvatnom zadatku koji će zahtijevati vrijeme i korištenje svih naših kapaciteta. No, rezultat bi mogao biti izuzetan”, istaknuo je Čavara, javlja agencija Anadolija.

Njihova misija nije prosmatrati drugog kao tržište za vlastite proizvode i usluge, nego kao punopravnog i ravnopravnog partnera.

“Partnera s kojima ćemo kroz ekonomsku, ali i kulturnu, znanstvenu, tehničku suradnju ostvarivati napredak, prosperitet i razvoj i doprinijeti međusobnom uvažavanju i boljem razumijevanju. I biti korak bliže u stvaranju društva zajedničkih vrijednosti, gdje će ekonomska stabilnost biti jamac onoj političkoj”, poručio je predsjednik Federacije BiH Marinko Čavara.

(www.jabuka.tv | Foto: Anadolija)


1 komentar

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.