U svijetu 382 milijuna oboljelih od dijabetesa: Voditi računa o ishrani i fizičkoj aktivnosti

U svijetu je trenutno 382 milijuna oboljelih od dijabetesa, a procjene su da će ovaj broj do 2035. godine porasti na 596 milijuna, ta bolest se liječi i kontrolira, a u svemu tome ključnu ulogu igraju životne navike, prenosi agencija Anadolija.

Ovaj podatak iznio je danas Alen Šeranić, viši stručni suradnik za javno zdravstvo pri Ministarstvu zdravlja i socijalne zaštite bh. entiteta Republika Srpska (RS) povodom današnjeg Svjetskog dana zdravlja koji je ove godine posvećen temi “Pobijedi dijabetes!”.

“Ne možemo smanjiti epidemiju dijabetesa, možemo je samo usporiti. Životne navike su ključne za dijabetes, ova bolest se liječi i kontrolira, a uvijek postoji prostora za bolju prevenciju i liječenje”, rekao je Šeranić.

Gordana Bukara Radujković, šef Odjela za endokrinologiju pri klinici za dječje bolesti Univerzitetsko-kliničkog centra RS objasnila je da rečenica “Pobijedi dijabetes!” najznačajina kod dječjeg dijabetesa.

Prema posljednjim istraživanjima na području RS zabilježeno je oko 47.600 oboljelih od dijabetesa, ali procjenjuje se da je broj oboljelih mnogo veći, odnosno iznosi oko 80.000. Kada su u pitanju djeca, oboljela od dijabetesa, registrirano ih je oko 400.

Govoreći o tome kako prepoznati dijabetes kod djece Bukara Radujković je navela da je potrebno obratiti pozornost na povećano uzimanje tekućine, veću količina urina, gubitak u tjelesnoj masi, prenosi agencija Anadolija.

“Znak za uzbunu je mokrenje tijekom noći kod djece, zatim i bolovi u trbuhu, ubrzano disanje i ako sve to ne prepoznate dijete će pasti u komu”, kazala je ona.

Navela je da su djeca koja imaju dijabetes zapravo zdrava, samo nemaju jedan hormon, inzulin koji se u tom slučaju mora unositi u organizam. Naglasila je da je veoma važna edukacija roditelja i djece o pravilnoj ishrani, kontroli i unošenju inzulina, napominjući da djeca osam puta dnevno moraju vaditi krv da bi kontrolirala razinu inzulina i još četiri puta da bi si dala inzulin. Liječenje je mnogo jednostavnije uz inzulinske pumpe uz pomoć kojih se inzulin bolje i rjeđe daje.

Ljiljana Stanivuk, subspecijalista ishrane pri Institutu za javno zdravstvo RS naglasila je da pacijenti oboljeli od dijabetesa iako se pridržavaju pravila kada je terapija u pitanju, rijetko vode računa o ishrani i fizičkoj aktivnosti i održavanju normalne tjelesne težine.

(www.jabuka.tv)


Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.