Čapljina: Pronađene 143 kasetne bombe

Timovi Federalne uprave civilne zaštite (FUCZ) su na lokalitetu Veliki Brijeg kod Čapljine razminirali 309.700 četvornih metara.

Zadatak su obavili deminerski timovi FUCZ – “Mostar B”, deminerski tim za mehaničku pripremu zemljišta “Livno B” i “Busovača B”, a povremeno su angažirani i timovi “Livno A” i “Mostar A”.

Pronađena su 143 komada kasetnih bomba MK-1. Očišćen je prostor od 193.400 četvornih metara, a tehnički izviđeno 116.300 četvornih metara sumnjive površine. Ovaj zadatak čišćenja i tehničkoga izviđanja površine kontaminirane neeksplodiranom kasetnom municijom vršilo je posebno obučeno, organizirano i opremljeno operativno osoblje FUCZ-a na osnovu standardnih operativnih procedura koje osiguravaju zahtijevani nivo kvaliteta, maksimalnu sigurnost osoblja i opreme, efikasnost i prilagodljivost terenima u Bosni i Hercegovini.

“Stanovništvo na ovom području pretežno se bavi stočarstvom, obrađuje zemlju i sadi smilje. Uklanjanje neeksplodirane kasetne municije s poljoprivrednoga zemljišta i drugih prirodnih resursa neophodni su za egzistenciju lokalnoga stanovništva MZ Jesenica, na čijem području je i lokalitet Veliki Brijeg”, priopćeno je iz FUCZ-a.

(www.jabuka.tv)
Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.