Obespravljeni i očajni građani BiH sve više mole za pomoć

Kršenje prava radnika ili djeteta, uskraćivanje prava na mirovinu, onemogućavanje socijalne zaštite i medicinske pomoći, neki su od razloga zbog kojih su stanovnici lani tražili pomoć ombudsmana za ljudska prava BiH.

Toj instituciji tijekom prošle godine obratio se 11.981 stanovnik BiH, od čega polovina, najvjerojatnije zbog hitnosti, telefonskim putem. Najviše žalbi, osim sporosti pravosuđa i nemarnosti odvjetnika, odnosilo se na kršenje ekonomskih, socijalnih i kulturnih prava, dok je najmanje žalbi uloženo zbog povrede prava nacionalnih i vjerskih manjina. Građani su imali problema i s pristupom informacijama te imovinsko-pravnim odnosima, piše Večernji list BiH.

Poražavajući podatak je da se ombudsmanima lani u odnosu na godinu ranije požalilo 14 posto više stanovnika zbog povreda prava radnika. Kako je navedeno u godišnjem izvješću ove institucije, najčešći razlozi obraćanja su nepravilnosti na natječajima i rad “na crno”. Jedan od primjera je i Petrovčanka koja je od 2010. do 24. veljače 2016. kao doktorica medicine bila zaposlena u Domu zdravlja “Ozren” Petrovo. Ona se pisanim putem obratila ravnatelju ove ustanove tražeći sporazumni raskid ugovora o radu.

Objašnjeno joj je da će njezin zahtjev biti odobren ako se pisanim putem obveže da neće tužiti ustanovu za umanjivanje plaća i neisplaćivanje ostalih naknada propisanih Zakonom o radu i ugovorom o radu, stoji u izvješću ombudsmana.

(www.jabuka.tv)
Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.