Budimo spremni za prve mrazeve | Jabuka.tv

Budimo spremni za prve mrazeve

Dovoljno je nekoliko dana jakog naleta hladnog vjetra i niske temperature da se potpuno uništi nadzemni i podzemni dio biljke, što je često na područjima s kontinentalnom klimom.

Za razliku od biljaka koje rastu u vrtu, balkonske biljke u teglama puno su osjetljivije na te promjene i potrebna im je naša pomoć kako bi što uspješnije preživjele do proljeća.

Da bi biljke u teglama ostale lijepe i zdrave, potrebno ih je tijekom zime dobro zaštititi od mraza. To se odnosi na gotovo sve biljke, a posebno na mediteranske biljke, oleander, bungevila, masline i citruse  (limun, mandarina ili naranča) te na ukrasne ili jestive biljke koje rastu u teglama do 30 litara.

Mlade su biljke osjetljivije i lakše nastradaju, a oštećenje od mraza može se uočiti kao žuto-bijele mrlje na mladom lišću koje će na kraju otpasti. Pad temperature ispod nule u rano proljeće ili kasnu jesen normalna je godišnja pojava i postoji više načina kako zaštititi biljke koje se uzgajaju u teglama.

Agrotekstil uspješno štiti biljku od mraza, niskih temperatura i insekata. Najveća mu je prednost što je propustan za vodu koja se ne zadržava na tkanini, što je bitno jer mokra tkanina može oštetiti list i dovesti do truljenja. Također propušta 90 posto Sunčeve svjetlosti, pa se prekrivena biljka može dalje normalno razvijati.

Tkaninu na biljku treba postaviti pažljivo kako ne bi došlo do oštećenja grana i listova, no ipak je treba dobro učvrstiti kako ne bi popustila pod naletima vjetra.
Ovaj tip tkanine je vrlo koristan jer propušta Sunčeve zrake, što je bitno za zimzelene biljke kao što je rododendron, dok za ukrasne biljke poput ruža stablašica, čije su grane tijekom zime gole, taj element nije bitan i mogu se zaštititi tkaninom koja nema takva svojstva.

Agrotekstilna folija također ima presudan značaj u proizvodnji povrća tijekom hladnih jesenji i zimski dana.

Više informacija o zaštiti povrća od niskih temperatura možete pročitati na sljedećem linku :

Agrifolija – Zaštita od niskih temperatura

Agril folije različitih dimenzija potražite u Vama najbližem Agrocentru Sjemenarne.

(www.jabuka.tv)