Brza cesta Široki Brijeg – Mostar među projektima vrijednim 165 milijuna KM

Federalni premijer Fadil Novalić izjavio je da su na tehničkom i operativnom sastanku u Brčkom glavne teme razgovora bile cestovna infrastruktura, odnosno brze ceste, elektrifikacija pruge, te plinski koridor.

Sa mnom su ovdje i dva ministra, prometa i komunikacija Denis Lasić, te energije, rudarstva i industrije Nermin Džindić čiji resori pokrivaju projekte o kojima smo razgovarali, kao i direktori koji trebaju da izvršavaju ovo što se mi danas dogovaramo, a to su direktori JP Autoceste FBiH Elmedin Voloder, Željeznica FBiH Enis Džafić i BH Gasa Mihajlo Krmpotić. Oni su dobili zadatke koje moraju u sljedećem razdoblju točno do određenog vremena obaviti kako bi mogli pristupiti tim projektima, izjavio je Novalić.

Napomenuo je da su ti projekti predviđeni i u proračunu Federacije BiH koji još nije razmatrao Parlament FBiH sa 150 milijuna KM u izvedbi i 15 milijuna KM u projektiranju.

Dakle, 165 milijuna KM su praktično tri točke: Tuzla- Brčko-Orašje, zatim Bihać – granica Hrvatske na Velikoj Kladuši i to je točka Široki Brijeg – Mostar, a radi se o brzim cestama. Ne čekajući čak niti red koji je vezan za projekt autoceste od Beograda do Sarajeva, to ne isključuje ovo naše djelovanje. Želimo to preteći i početi raditi već sljedeće godine. Idejni projekt se radi u Autocestama FBiH, naveo je Novalić.

Rasprava u Širokom Brijegu: Koliko će brza cesta utjecati na okoliš?

Razgovarano je i o tome da se otvori idejni projekt kada je riječ o plinu, a istovremeno je Željeznicama naloženo da rade idejni projekt za elektrifikaciju. Dvije od ove tri točke, dodao je Novalić, imaju veze s Hrvatskom gdje se radi o interkonekcijama.

Vlada Federacije BiH će putem ova dva ministarstva uputiti Vijeću ministara zahtjev za kontakt s hrvatskom stranom, ali bez obzira na sve, mi ćemo to raditi, naglasio je Novalić.

Brza cesta Mostar-Široki Brijeg-Grude-granica RH među glavnim prioritetima

(Fena)

15 komentara

 • Što je sad ovo? Opet izbori?
  Čović ispuca džokere o ugroženosti hrvatski političara u BiH,pa nas kupuje nekom cestom kojom se neće imati tko voziti za koju godinu.
  Triba Komšića podržat
  He he he

 • dajte molim vas prestanite lagat ovaj napaćeni narod!
  Ova cesta nema veze s Širokim Brijegom (urbano gradsko područje), prije ćeš doći u Mostar starom cestom nego se spojit na ovu brzu cestu.

 • Hoće li išta doći do jednog Ljubuškog,kakva bolja cesta ,za vrijeme kiše cesta kroz čaršiji u Vitini je rijeka jadni ljudi koji imaju kuće uz ceste plivaju u vodi,tko se brine za to nitko eto to su vam ljubuški političari od 1993god

 • Ljubuški mora napraviti jednog Čovića ako misli napredovati,još vam nije kasno. Dok je ovaj sistem vladavine. Kad se BiH raspadne i dodje u prave ruke onda će bit kasno za tako nešto. Onda će ići svima jednako
  Živio Komšić
  He he he

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.