Broj milijardera u 2013. godini dosegnuo rekordnu razinu!

Broj milijardera (gledano u dolarima) dosegnuo je rekordnu razinu u 2013. godini, kao rezultat snažnog porasta u Aziji, pokazuje studija koju su u srijedu objavili švicarska banka UBS i istraživački institut u Hong Kongu.

Tako je naš planet u lipnju imao 2.170 milijardera, ili 0,5 posto više nego u prošloj godini, po evidenciji UBS-a i Wealth-X-a. Njihovo bogatstvo je pak uvećano za 5,3 posto između srpnja 2012. i lipnja 2013., dodaju autori studije u priopćenju.

Azija je zabilježila najveći rast, s 18 novih milijardera u jednogodišnjem razdoblju. Njihovo bogatstvo je poraslo za gotovo 13 posto, čime to područje postaje prvo u svijetu po brzini rasta bogatstva.

Premda je Sjeverna Amerika prva u svijetu po veličini bogatstva milijardera, Azija bi je, ovim ritmom, mogla preteći za pet godina.

Od financijske krize 2009. skupina milijardera ima 810 novih članova. Veličina imovine milijardera od tada se više nego udvostručila i iznosi 6,5 bilijuna dolara (4,8 bilijuna eura), što je “dovoljno za financiranje proračunskog deficita Sjedinjenih Država do 2024.”, ističu autori studije.

Po tom dokumentu, 60 posto tih superbogataša sami su izgradili svoje bogatstvo a 40 posto su ga naslijedili ili su uvećali imovinu koju su naslijedili, javljaju Agencije.

(www.jabuka.tv)1 komentar

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.