Stručnjaci iz BiH bježat će u Njemačku

Odluka Njemačke da otvori vrata radnoj snazi iz zemalja izvan EU objeručke će biti prihvaćena, tako da će brojni nezaposleni iz BiH, ali i oni koji već imaju posao, pokušati iskoristiti ovu šansu.

Kažu to sugovornici Nezavisnih novina iz branši koje europska velesila najviše traži, te upozoravaju da je na ovaj način ispunjen san mnogih u BiH. Ali, maštarenja bi se bh. građanima mogla srušiti budući da, između ostalog, moraju sami naći njemačkog poslodavca koji bi ih zaposlio.

I prije nego što su ovdašnjim stručnjacima postali poznati uvjeti koje Njemačka traži kako bi ih zaposlila, zanimanje je u našoj državi počelo “buktiti”. Zasad se zna da je Nijemcima potrebno oko 50 deficitarnih kadrova, kao što su, između ostalih, strojarski tehničari, električari, vodoinstalateri, medicinari, strojovođe.

Zanimljivo je na ovu vijest reagirao Vernes Buljugija, predsjednik Sindikata strojovođa “Željeznica FBiH”, koji je, kada su ga novinari pozvali, upitao koji su uvjeti, jer i sam namjerava aplicirati za posao u Njemačkoj.

“Sto posto će brojni pokušati otići, jer tamo imaju sigurnost. Pobjeći će iz ove bijede! I ja ću prvi aplicirati ako budem zadovoljavao uvjete”, povjerio se Buljugija.

Nijemci su spremni zaposliti i medicinske sestre, anesteziologe, kirurške tehničare i radnike iz srodnih oblasti, a upućeni tvrde da će ova ponuda i te kako zagolicati bh. stručnjake.

“Informacija iz Njemačke predstavlja ono čega smo se bojali mi koji razmišljamo o resursima u RS i BiH. Otvorena su vrata za odljev mozgova sa ovog terena. To znači da mnogi mogu otići i ostvariti ono o čemu odavno sanjaju”, pojašnjava Miodrag Femić, predsjednik Međunarodne asocijacije doktora medicine za jugoistočnu Europu.

Nijemcima su, pored ostalih, potrebni i tehničari za grijanje, te električari na gradnji, a Dragana Vrabičić, predsjednik Sindikata građevinarstva i stambeno-komunalne djelatnosti RS, također priznaje da postoji strah kako će radnici sa naših prostora ovu šansu iskoristiti.

“Žalosno je što naša država ne može prepoznati stručnjake, niti ih platiti i omogući im životnu egzistenciju. Ukoliko Njemačka smatra da čovjek sa ovih prostora zna da radi svoj posao, to bi trebalo da bude prepoznato i ovdje. Naš veliki problem je što će nam ostati ljudi koji nisu dobro obučeni i ne znaju dobro svoj posao”, kritizira Vrabičićeva.

Ali, u Agenciji za rad i zapošljavanje BiH kažu da je poprilično otežan odlazak radnika na rad u Njemačku, jer nije lako naći poslodavca.

“Radnik koji to uspije morati će ispuniti neke osnovne uvjete, na primjer, da ima određenu kvalifikaciju koja je deficitarna na njemačkom tržištu rada, zatim da ta kvalifikacija može biti priznata u Njemačkoj, te da ima određenu razinu znanja njemačkog jezika kako bi mogao dobiti radnu vizu u nadležnom konzularnom predstavništvu”, kaže Boris Pupić, stručni suradnik za odnose sa javnošću, informiranje i izdavaštvo Agencije.

Što se tiče interesa bh. građana za odlazak na rad u Njemačku, dovoljno o tome govori podatak da Agencija već sada ima na desetine poziva dnevno od onih koji se raspituju.

“Ali, većina njih bude razočarana kada sazna da moraju naći poslodavca u Njemačkoj”, zaključuje Pupić.

Neka od zanimanja koja su potrebna Njemačkoj

strojarski tehničar
robotičar
električar
elektroinstalater
vodoinstalater
monter gromobrana
tehničar za grijanje
strojovođa
njegovatelj starijih osoba
medicinska sestra
anesteziolog
kirurški tehničar

(Bljesak.info)

8 komentara

 • BRAVO ZA OVI ZADNJI KOMENTAR, I JA BI SE ODMAH ODSELIO KAD BI MOGA ZBOG NEKOG RAZLOGA, ALI ETO ZBOG NEDOSTATKA FINANCIJA TU SAM. ŠUTI I PATI KAD TI NIŠTA DRUGO NE PREOSTAJE, A SVIT , ODNOSNO EUROPA ILI ČAK HRVATSKA JE NA VRATIMA.
  0  0
 • Nažalost, ponavljam nažalost jedini nam je spas od ovih oholih izrabljivača u Njemačkoj. Ttko je mlađi i ima šanse nema izbora ili biti ovdje pognute glave ili donekle dostojanstveno pokazati svoje sposobnosti u Njemačkoj. Teško je živjeti na rodnoj grudi, a morati streptit od ovih domaćih izroda.
  0  0
 • Znam da je kod nas uzas,a mogu vam reci da vam nece biti med i mlijeko u Njemackoj,koliko je kod njih nezaposlenih,uzeli bi njih pa onda vas da je tako placeno.Drzat ce nas kao narod “trece”klase i radi sto ti narede ,a placa sto nam bace.SVABO je to.
  0  0

Komentiraj: