Brkić: Članstvo u EU i NATO savezu štiti naše posebnosti

Unutarpolitičke nesuglasice ne smiju se nametnuti kao nesaglediva prepreka u izgradnji stabilnije i prosperitetnije Bosne i Hercegovine.

To je naša obveza, ne samo prema ukupnoj stabilnosti jugoistoka Europe, već i cijelog europskog kontinenta, izjavio je za Fenu zamjenik ministra vanjskih poslova i predsjedatelj Povjerenstva za NATO integracijski proces BiH, Josip Brkić (HDZ BiH).

Zamjenik ministra istaknuo je kako je pridruživanje međunarodnim organizacijama od ključnog značaja za BiH, te da je taj put pridruživanja katalizator pozitivnih i nužnih reformi unutar Bosne i Hercegovine. NATO put, osim izgradnje snažnog integriteta Oružanih snaga, prilika je za sudjelovanje na svjetskoj razini u donošenju odluka, doprinos međunarodnoj vidljivosti, kao i stabilnosti te jačanju odnosa s europskim i svjetskim silama koje dijele isti sustav vrijednosti.

Europske i euroatlantske integracije budućnost su Bosne i Hercegovine, te istaknuti prioritet mojeg djelovanja u vanjskoj politici. NATO i EU oduvijek su bile i ostaju sinonim za sigurnost, razvoj i stabilnost svih svojih članica i partnera. Kao europska država ne smijemo se odricati mogućnosti za članstvo u organizacijama koje će zaštititi naše građane, ali i stvoriti okvir za bolji život, ističe Brkić.

On napominje kako, usprkos zastojima na integracijskom putu, NATO savez i Europska unija pružaju kontinuiranu potporu za ubrzanje članstva i otklanjanje prepreka na tom putu.

Izaslanstvo Europske unije u BiH, upravo prepoznajući rizike zaostajanja BiH na europskom putu, pružilo je značajan doprinos i omogućilo proces u kojem su bh. politički lideri stvorili okvir za formiranje vlasti, kao i daljnji razvoj demokracije i stabilnosti, kako bismo mogli napraviti sljedeći korak na EU putu, što se podcrtava i u samom Mišljenju Europske komisije za BiH, navodi Brkić pozivajući na otvorenu politiku i pristupanje organizacijama koje pružaju platformu za mir, sigurnost, dijalog i utjecaj.

(www.jabuka.tv)


4 komentara

  • Jebi ga, nema nam spasa bez totalnog reseta. Ovaj komunistički mozak ne može bez fraza. Nekada “petogodišnji plan nema alternativu”…danas “EU i NATO nemaju alternativu”. Uvijek mora biti nešto veliko što nas čeka. A o stabilnosti i prosperitetu npr. Hrvatske, Bugarske, Rumunije, Kipra, Grčke, Španije,…da i ne pišem. Nek nam g. Brkić samo odgovori, koja to država članica EU podupire BH Hrvate, tko su naši prijatelji tamo, tko lobira za naše interese…???

  • Uistinu, doista, naime, neosporno se zalažem za Nato, sve prijepore ostavimo iza sebe i okrenimo se ka isunjavanju kandidatskog statusa itd itd prijevod kad kake hdz golubovi

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.