Branitelji iz Livna: “Čovićev odlazak na proslavu Dana RS-a čin je veleizdaje”

U Livnu je u subotu održana zajednička izvanredna sjednica Vijeća udruge i Nadzornog odbora, Udruge branitelja Domovinskog rata HVO, podružnica Livno, na kojoj su jednoglasno usvojeni zaključci u vezi slavljenja osnutka Republike Srpske.

Za  Republiku Srpsku ističu da je to “Karadžićeva tvorevina, koja je nastala etničkim čišćenjem Hrvata i Bošnjaka i genocidom nad bošnjačkim narodom u Srebrenici.”

Udruga branitelja Domovinskog rata HVO-a Livno oglasila se otvorenim pismom u kojem ističu kako nisu iznenađeni, što je Dragan Čović u statusu “uvaženoga gosta bio na proslavi Republike Srpske, koja je organizirana u znak sjećanja na obilježavanje dana, kada je samozvana skupština srpskog naroda proglasila RS, a kojom su upravljali osuđeni ratni zločinci Radovan Karadžić, Momčilo Krajišnik, Biljana Plavšić i Ratko Mladić, čiji je sin bio poseban gost na svesrpskom derneku u Banja Luci”.

Iz RS-a protjerani deseci tisuća Hrvata i Bošnjaka

Gospodine Čoviću, Vašim odlaskom u Banja Luku na obilježavanje tvorevine koja slavi formiranje srpskog entiteta, koji je nastao etničkim čišćenjem i gdje je ubijeno i protjerano preko 200.000 Hrvata i 350.000 Bošnjaka, počinili ste izdajnički čin prema svome narodu i braniteljima, jer ste nazočili svečanom postrojavanju i dodjeli odličja osuđenom ratnom zločincu Slavku Lisici.

Gospodine Čoviću, vama i vašim sljedbenicama dajemo na znanje, da je osuđeni ratni zločinac Slavko Lisica zapovijedao oklopnim i topničkim postrojbama prilikom napada na Kupres 06.-10.04.1992. i Livno 13. i 23. 04. 1992., u kojem su poginula 22 hrvatska branitelja, a ranjeno preko 50 naših suboraca na Kupresu, Korićini, Strmici Čelebiću i D.Rujanima kod Livna.

Zbog zločina koje je počinio Slavko Lisica bila podnesena prijava za ratni zločin u Livnu. Klanjati se kao “uvaženi gost” takvom zločincu čin je veleizdaje prema hrvatskom narodu i braniteljima, stoji u pismu koje potpisuje Ivica Padro, predsjednik Udruge.

Branitelji dodaju kako se na neustavnom “velikosrpskom derneku” u režiji Milorada Dodika ne može gradi konstitutivnost i ravnopravnost Hrvata u BiH. Udruga smatra da je to Čovićev i Dodikov smišljeni čin, kako bi se raspirivala mržnja s ciljem zaoštravanja međunacionalnih odnosa u BiH.

Udruga branitelja Domovinskog rata HVO-a nije i nikada neće biti glasilo niti jedne političke stranke, pa niti vas Dragane Čoviću, koji ste nacionalne interese hrvatskog naroda podredili osobnim interesima vas i vama bliskih stranačkih osoba, ističu iz livanjske udruge.

Bilo tko iz hrvatske politike ne može ići na “velikosrpski dernek”

Braniteljima je nezamislivo, da bilo tko iz hrvatske politike ide u Banju Luku na “velikosrpski dernek”, jer je RS bila i ostala tvorevina koja je nastala na genocidu i etničkom čišćenju protjerivanjem stotina tisuća nesrpskog življa, a o čemu su pravorijek dale i međunarodne sudske institucije, stoji dalje u dopisu branitelja iz Livna.

Branitelji ističu kako hrvatske branitelje vrijeđa Čovićevo putovanje na “velikosrpski dernek koji je organizirao Milorad Dodik, a na kojem se slavilo i veličalo osuđenog ratnog zločinca Slavka Lisicu”.

Vrijeđa nas i Vaša objava na Twitteru, jer samo bezuvjetnom osudom i kažnjavanjem osoba koje veličaju osuđene ratne zločince i etničko čišćenje u RS-u, možemo unaprijediti odnose u našoj domovini, a u interesu zajedničke EU budućnosti i prosperiteta svih konstitutivnih naroda.

Vaša politika i politika Vašeg istomišljenika Milorada Dodika je štetna i zlonamjerna za sve narode, a posebno za Hrvate kao najmalobrojniji narod u BiH, stoji u pismu za javnost ove udruge.

Traži se očitovanje HNS-a i Vlade RH

Udruga branitelja Domovinskog rata HVO-a Livno od Hrvatskog narodnog sabora traži hitno očitovanje, a u svezi ”slavljenja uvaženog gosta Dragana Čovića, predsjednika HDZ-a BiH i HNS-a na obilježavanju osnutka Karadžićeve tvorevine koja je nastala na genocidu i etničkim čišćenjem Hrvata i Bošnjaka iz RS-a, a posebno, jer je sudjelovao na svečanoj dodjeli odličja”neustrašivom ratniku i borcu za slobodu srpskog naroda“, osuđenom ratnom zločincu Slavku Lisici, koji je počinio ratni zločin na Kupresu i Livnu u travnju 1992”.

Udruga branitelja Domovinskog rata HVO-a Livno javno poziva Vladu Republike Hrvatske i premijera Andreja Plenkovića, da osude “uvaženog gosta” Dragana Čovića na svesrpskom derneku u Banja Luci na kojem je dodijeljeno odličje osuđenom ratnom zločincu Slavku Lisici za zločine počinjene u RH, ali i za zločine počinjene na Kupresu i Livnu, jer su se Vlada RH i premijer Andrej Plenković otvoreno stavili na stranu Dragana Čovića na Općim izborima 2018., stoji u dopisu koji potpisuje Ivica Padro, predsjednik Udruge.

(www.jabuka.tv)


32 komentara

 • udruga branitelja traži da joj se očituje hns
  udruga branitelja piše vladi rh
  pišite i lovačkom društvu
  zašto ne i gey udrugama
  koliko imate članova , koga prestavljate
  vi ste meka čuna kao hns
  pa ni čović više nikoga ne predstavlja osim hdz a

 • Ako g. Dodik bude prisutan ove godine na obiljezavanju HR-HB. Covicu je sve oprosteno. Ako ne, Covic je za mene bivsi prestavnik, a i pripadnik Hrvata u ovoj vukojebini. Cak ako ispuni sva dosadasnja lazna obecanja od kanala na Hrv. Jeziku, izmjenu izbornog zakona, prava HVO-a itd. Nemam ni volje, a ni snage vise nabrajat sve lazi.

 • Nije cudno za Covica, nikad nije bio ni hrvat a jos manje katolik, pisao cirilicom i stalno bio i ostao ovisnik i simpatizer beograda.

  • On nije osobno isaao! Predstavljen kao predstavnik HRVATSKOG naroda! Ne brani neobranjivo!!!!!! A inače o Govoru HDZ u,i Hrv.politici u BiH ne treba trošiti rijeci!!!

 • 1. Ne postoji nikakva udruga branitelja HVO. To je par pripizduna i uhljeba vladajuće komunističke kradezenjarske oligarhije koji crpe novac, pažnju tzv. medija i narodni populizam sa svrhom očuvanja guzičica i guzičetina neokomunisitičke partije imenom HDZ. Dajte na uvid članstvo, njhihov ratni put, njihove potpise privole i provjete tih potpisa, ako što APIS provjerava potpise referendumskih inicijativa u RH.
  2. U BiH nije proveden referendum sukladno zakonu i Ustavu BiH jer na njega nije izašla potrebna 2/3-ćinska većina, već jeizašlo manje i netko je rekao to je dosta i prihvaćen je od onih snaga koji su uspješno rušili dotadašnju srboslaviju odnosno SFRJ. Referendum po ondašnjim zakonima je neuspio jer nema potrebnu većinu za osamostaljenje. Referendum je bilo nadglasavanje dva naroda protiv trećega i kod Srba je izazavao stvaranje RS.
  3. Laž je da je RS nastao na genocidu, kada je RS nastao ’91, a genocid ’95(ako je uopće ovo pravno valjana kvalifikacija tipa genocid, jer zašto se onda genocid nad 500000 Hrvata poslije drugoga svjetskoga rata me kvalificira genocidom?), kako nešto što je nastalo poslije primjenjivati retroaktivno jer to nije zakonito?
  4. Ovo što je drug Dragan Čović Gago učinio je čin veleizdaje Hrvata i hrvatskog naroda u BiH iz razloga protjerivanja 170000 Hrvata sa prostora RS i 210000 Hrvata sa prostora FBiH koju kontrolira bivša ABiH. Isto sve treba tretirati, a naš “dobročinitelj” po fra Ševi koda okolo i trguje i šuruje sa obje strane iz osobnih interesa, a sve na štetu naroda kojega, ko fol, predstavlja.
  5. HNS nije nikakvo nadtijelo naroda Hrvata već je jedan stranački odbor HDZ BiH u koji su uključeni i neki marginalni stranački prvaci drugih stranaka koji ovome daju privid legaliteta i legitimiteta, a koji u stvari ne mogu ništa svojim glasovima odlučiti i klasičan je primjer komšićizma i zlouporabe vlasti neokomunista.
  6. Svi spinovi koji se rade imaju za cilj cementiranje vladavine neokominističke partije HDZ i okupljanje preostaloga stada koji nije još protjeran iz BiH.

 • Sta je branitelji.koliko vas ima,placate li karte djeci za skolu,zivite li na jaslama ove jbn drzave.Koliko vas prima skrb nezasluzeno?.Koliko vas je u udrugama?Koliko te udruge sisaju para?idete li lokat po obljetnicama…..vi se javljate

 • Ovo je skandal po svim mjerilima, ovo ne smije proci nezapazeno. Hrvatski veleposlanik dobije otkaz ekspresno a u nas se javljaju Covicevi sateliti i Dodik koji se poluinteligentnim pravdanjima jos vise sramote, pa i Plenkovic ga se nije oko toga izjasnio. Nema opravdanja. Nemojte sutiti. Ne morate nista ciniti. Sutnja znaci odobravanje. Dolje Covic

 • Politika je to.
  S obzirom da nismo konstitutivni a ni utjecajan faktor u FBIH više, očito moramo birati između Bakira ili Dodika. A očito je ovo cijena suradnje s Dodikom.
  A realno nije puno manje otjerano hrvata s područja pod kontrolom ABIH u odnosu na RS.
  Kako god okreneš nekome ne valja

 • Ako RS smatraju zločinačkom tvorevinom zašto su je onda dopustili i dali joj Vladu,teritorij,blagdane,ustav i sve?
  Zašto je međunarodna zajednica ne ukine nakon Haških presuda Karadžiću i Mladiću?
  Njima ne smeta izgleda?!
  A koji su to točni koraci kako će Hrvati krojiti politiku sebi na ovim prostorima bez savezništva?

  3 su strane u BiH,dva entita i jedna nikakva država,jadna po ustroju kakav nikome ne odgovara

  Svu priželjkuju neko idealno riješenje u najgoroj državu Europe
  Malo naivno

 • Stranačka stega,poslusnost,stranci su vrjednosti velikog broja članova koji uzivaju stranačku podobnost i ne zele tako lako izljetati s izjavama u vezi posjeta Gospodina Dragana Čovica ,,proslavi Republike Srpske,.Naime gosp Čovoc ,nema vise drzavničku funkciju ,,ima strabnačko opredjljenje i predsjdnik je HDZ-BiH,,,,Ujdno i predsjdnik ,,HNS,,,-Naime članovi i simpatizeri stranke koju on prdstavlja ,,te braniteljske udruge ,,i sve druge ne vladine udruge mogu dat svoje javno očitovanje,,medutim do sad ne vidimo da se to i dogada,,,,,u demokrackim partijama i drustvima je normalno dat misljenje bez obzira pozitivno ili negativno,,a de za uzvrat nemate posljedice,,kod nas jos nema Demokrackog razmisljanja i zajdnickog rada,,,sve je pepusteno samo sebi,,,Stoga nas ne moraju čudit činjenice koje se dogadaju u BiH,,da Komsic je član Predsjdnistva nas Hrvata,,,izabran u Sarajevu,Tuzli,Zenici,itd,,,,a da smo mi ostali u ovoj Herceg-Bosni ,,,na grani koja je pukla i vec s nje opada dosta mladih skolovanih koji ovu zemlju napustaju bjzeci glavom bez obzira gdj,,jer neke stvari preljevaju času strpljenja i normalinh demokrackih nacela Krscanstva i Dostojanstva,,Branitelja,Ratnika,Invalida,Čija je ovo zemlja upitajmo se svi koji smo jos danas ,sutra,mjesec ili dva tu,,,izgledi su nam mali za opstojnost i izgradnju zivotnih obiteljskih puteva,,,,svi smo mi obespravljeni i ucjnjeni,,,omalovazavani i prepusteni slucaju vremena cekajuci bolje sutra za koje mnogi nece dočekat na svom ognjistu,,,pitali se tko zbog čega i koju cjnu ima sve navedeno,,,

 • Kad budu komentari o Dodikovim izjavama ne pišete njemu četniče, Srbine
  ,zločinče itd. već je :”samo naprijed Mile,ruši BiH” pa šta sad glumite

  Aj evo kako bi vi riješili ovu situaciju u BiH?

 • Priopćenje kao da je pisao komandant vojnog odsjeka za moral, 3339 slavne , motorizovane, udarne, super-turbo brigade Armije BiH, Šerif Patković. Pišete Andreju Plenkoviću, koji za suvladara u Hrvatskoj ima tipa tri puta goreg od Dodika, naime Milorada Pupovca??????

 • NIJE SE OGLASIO I DAO SVOJE MIŠLJENJE NAŠ GRADONAČELNIK I PREDSJEDNIK OV ŠTA ŠUTE DA ČUJEMO VAŠE MIŠLJENJE VI NAS PREDSTAVLJATE JELI SE SLAŽETE SA ČINOM ČOVIĆA

 • Pa normalno da se slažu,oni bez Dragana ne znaju ni beknit.A nije neka greška otići u Banja Luku,vidite šta nam Sarajevo radi.

 • Što je išao slaviti?
  Ja mislim da je on svojim odlaskom htio dokazati da smo mi pogriješili što smo išli u rat jerbo je trebalo Jugu spašavati i ne ići u rat protiv Juge. Jerbo ako srušimo Jugu onda ne možemo bit svi posrbljeni. Druga stvar, rušenjem Juge nema više ni bratstva i jedinstva, nema Kumrovačke škole, nema posjeta Titovom grebu, nema radnih akcija i udarnika, nema štafete, nema kontrarevoluvije i klerofašizma, nema extremne hrvatske emigracije, nema komiteta, nema uzornih omladinaca na putu druga Tita, nema soc saveza, itd.
  Drug sad to sve pokušava ponovno oživiti, jer ko ste vi divljaci koji ste uzeli puške i išli rušiti tekovine NOB-a, šta vi mislite , pa prije će komunizam izaći iz Kim Jong Una nego iz Dragana

 • Molim sve vas koji pljujete po dr. Covicu da prestanete istog trena. Mi smo uvijek bili sa Srbima protiv Muslimana, to znaju i price na grani. Nek mi neko kaze koliko je srpskih granata palo na zapadnu hercegovinu a koliko nasih i srpskih na istocni Mostar. Brojke ne lazu. Drugo, dr. Covic je isao podrzati g. Dodika jer upravo ocekuje od njega podrsku za hrv. teritorijalnu jedinicu HZHB, za par godina samostalnu drzavu. Posve legitimno. Gospodin Covic nije dao Srbima Posavinu za Krajinu, to su ucinili bivsi hrv komunisti kojima se ni Tudjman nije uspio oduprijeti. Zato kus tamo, jer sve vas koji podrivate legalno izabranu vlast treba kazneno goniti, vi ste hrpica anarhista i jugoslavena!

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.