Bošnjak: ZZO HNŽ-a posluje transparentno, mi ne financiramo opremu i prostor – Jabuka.tv

Bošnjak: ZZO HNŽ-a posluje transparentno, mi ne financiramo opremu i prostor

U utorak je na konferenicji za novinare Županijskog stožera Civilne zaštite postavljeno pitanje gdje je 13 milijuna od suficita Zavoda zdravstvenog osiguranja HNŽ-a.

Tim povodom na redovitoj konferenciji u srijedu nazočio je i Rade Bošnjak, direktora ZZO HNŽ-a, koji je obrazložio na što je Zavod kojeg vodi utrošio novac.

Zavod zdravstvenog osiguranja je prošlu godinu završio s pozitivnim poslovnim rezultatom i uradio je rebalans u 12 mjesecu prošle godine. Tim rebalansom je utvrđeno kako je na prihodovnoj strani Zavoda prihodavano više od plana za 5 milijuna i 600 tisuća KM, dok je u isto vrijeme rashodovnoj strani potrošeno manje od planiranog 7 milijuna i 200 tisuća KM. Kada te dvije svote zbrojimo dobit ćemo 12 milijuna i 800 tisuća maraka pozitivnog financijskog rezultata koji je rebalanskom za 2019. godinu utvđen, kazao je u uvodu svog obraćanja Bošnjak te se osvrnuo na ostatak utrošenog novca koji je ušao u financijski plan za 2020. godinu.

Povećana prava osiguranika

Od tih 3 milijuna i 600 maraka, 9. siječnja ove godine transverirano je zdravstvenim ustanovama još tri milijuna, a preostalih 600 tisuća je iskorišteno za proširenje prava osiguranika koja se prije svega odnose na proširenje liste lijekova, na poboljšanje financiranja bolovanja, proširenje liste ortopedskih pomagala i sufinanciranje skupih lijekova i drugih pojavnosti vezanih uz rijetke dijagnoze opasnih po život.

U tome smislu Zavod je povećao ova prava ne za 600 tisuća, nego za milijun i 734 tisuće te smo u 2020. godini povećali financiranje zdravstvenih ustanova prema ugovorima za 6 milijuna i 350 tisuća maraka. Financijski plan Zavoda za 2020. godinu je uvećan u odnosu na rebalans iz 2019. godine za taj iznos, istaknuo je Rade Bošnjak.

Bošnjak je još na pitanje novinara istaknuo kako Zavod zdravstvenog osiguranja ne financira opremu i prostor nego samo usluge zdravstvene zaštite, a novac koji se po toj osnovi transferira zdravstvenim ustanovama može se koristiti isključivo za materijalne troškove i bruto plaće.

Prema tome Zavod djeluje potpuno transparetno i po svim zakonskim osnovama, zaključio je Bošnjak.

Cijelu konferenciju pogledajte u videoprilogu.

HNŽ: Razmišlja se o uvođenju potpune karantene, novi klaster u Mostaru

Koronavirus: Najnovije vijesti iz minute u minutu

(www.jabuka.tv | Foto: Fena)


4 komentara

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.