HNŽ: Razmišlja se o uvođenju potpune karantene, novi klaster u Mostaru – Jabuka.tv

HNŽ: Razmišlja se o uvođenju potpune karantene, novi klaster u Mostaru

U Mostaru se održala redovita konferencija za medije Kriznog stožera HNŽ o trenutnoj epidemiološkoj situaciji koronavirusa COVID-19.

Na konferenciji su se obratili prof. dr. sc. Jurica Arapović, spec. infektologije sa Klinike za infektivne bolesti SKB Mostar; Darko Juka, savjetnik predsjednika Vlade HNŽ te Rade Bošnjak, direktor Zavoda za zdravstveno osiguranje HNŽ.

Na konferenciji se trebala obratiti i prim. dr. Suzana Sokolović-Begić, ravnateljica Opće bolnice Konjic, ali zbog obaveza bila je spriječena doći.

Na prostoru HNŽ-a izdana su ukupno 1.184 rješenja o samoizolaciji, govoroimo o kumulativnoj brojci, s tim da je u protekla 24 sata izdano njih 195. Sukladno podacima iz MUP-a HNŽ-a izvršene su 444 kontrole u protekla 24 sata, a izvršene su četiri prijave. Zabilježeno je šest prekršitelja o policijskom satu na prostoru PU Mostar. MUP HNŽ-a danas uvodi rigoroznije mjere u nadzoru prometa kako unutar županije i tako i na svim prilazima ovoj županiji. Nije još donesena odluka o samoizoliranju županije, ali razmišlja se i u tom smjeru. Također iz Županijskog stožera civilne zaštite izvješćuju kako se na terenu poštuje naredba o opremanju izolatorija, što znači da bi svaka općina i grad na prostoru županije u slučaju da bude potrebno, ako bolnice ne budu mogle odgovoriti zadatku smještaja oboljelih. Predsjednik Vlade Nevenko Herceg će doktorom Arapovićem obići jedan takav objekt u Mostaru, najavio je Darko Juka u uvodu.

Ukupno 24 zaraženih

Još dvije osobe iz Konjica pozitivne su na covid-19, što je ukupno 24 potvrđena slučaja zaraze tim virusom u Hercegovačko-neretvanskoj županiji (HNŽ), potvrđeno je na konferenciji.

Od zaraženih virusom COVID-19 u HNŽ-u sedam registriranih pacijenata je iz Mostara i 17 iz Konjica. Prvi slučaj zaraze u toj županiji zabilježen je 17. ožujka u Mostaru.

U protekla 24 sata na području HNŽ-a na covid-19 testirano je ukupno 36 uzoraka, od čega su dva rezultata bila pozitivna, dok se za pet uzoraka čekaju rezultati, prosječna dob pacijenata je 47 godina, najmlađi ima 37, a najstariji 70 te kako je u izolacijskom bloku Klinike za infektivne bolesti u Mostaru trenutno šest težih i srednje teških bolesnika, kazao je infektolog Jurica Arapović.

Bošnjak: ZZO HNŽ-a posluje transparentno, mi ne financiramo opremu i prostor

U utorak je zabilježen prvi smrtni slučaj prouzročen virusom COVID-19, a riječ je o 53-godišnjem muškarcu iz Konjica, koji je u mostarsku bolnicu primljen s obostranom upalom pluća.

U protekla 24 sata na području HNŽ-a na COVID-19 testirano je ukupno 36 uzoraka, od čega su dva rezultata bila pozitivna, dok se za pet uzoraka čekaju rezultati, otkrio je dr. Arapović.

dr. Jurica Arapović

Dr. Arapović je rekao da u evidenciji nemaju podataka o tome da je preminuli pacijent iz Konica bolovao od kroničnih bolesti.

Njemu se stanje praktično pogoršalo pet dana nakon boravka u kućnoj izolaciji. Mogu reći da se u kućnoj izolaciji nalazi većina bolesnika i da svi zapravo imaju blažu kliničku sliku, a da se u bolnicu primaju samo oni s razvijenom srednje teškom kliničkom slikom, rekao je Arapović.

Koronavirus: Najnovije vijesti iz minute u minutu

Dva bolesnika na respiratoru

Dva bolesnika su na respiratoru, prvozaraženi iz Mostara i starija žena iz Širokog Brijega. Epidemiološkim izvidom utvrđeno je da je posljednji zaraženi u Mostaru imao kontakt s osobom iz Banje Luke, kod koje je jučer potvrđen koronavirus te da se zapravo u Mostaru pojavio novi klaster. U SKB Mostar sinoć je primljen i direktor kompanije “Igman” i njegovo zdravstveno stanje je takvo da za sada nema potrebe za respiratorom, rekao je dr. Arapović.

Također, rečeno je da MUP HNŽ od danas uvodi rigoroznije mjere, ne isključuje se mogućnost svojevrsnog izoliranja Županije.

U HNŽ-u zabranjeni posjeti i izlasci migranata u izbjegličkim kampovima

(www.jabuka.tv | Foto: Fena)


1 komentar

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.